Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Οκτώβριος, 2023.

Archive for Οκτώβριος, 2023

Εκδήλωση της εθνικής επετείου 1940 στο Σχολείο μας

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου οι μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους μας παρουσίασαν εκδήλωση, που ετοίμασαν ενόψει της εθνικής επετείου μας, στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας. Αρχικά η Διευθύντρια του Σχολείου παρέδωσε τη σημαία, το εθνικό μας σύμβολο, στον σημαιοφόρο και τους παραστάτες του Σχολείου παρακαλώντας τους πάντοτε να “φέρουν” με τιμή και σεβασμό τη σημαία και να τη φυλάττουν από κάθε εχθρικό χέρι.

Στη συνέχεια τα παιδιά της Δ΄ τάξης απήγγειλαν ποιήματα, διάβασαν το χρονικό της επετείου και έπαιξαν ένα θεατρικό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Γονείς και κηδεμόνες παρακολούθησαν την εκδήλωση έξωθεν του αύλειου χώρου, εντυπωσιάστηκαν από την παρουσία των παιδιών και η Δ/ντρια συνεχάρη τα παιδιά κια τους εκαπιδευτικούς. Καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η συμβολή και καθοδήγηση του καθηγητή μουσικής κ. Μερκούριου.

Στις 12.00 το μεσημέρι ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες/-τριες παραβρέθηκαν με τη συνοδεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, στην κατάθεση στεφάνου στην πλατεία Ωρολογίου και στο μνημείο των πεσόντων.

Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 25-10-2023 η Δ’ τάξη του Σχολείου μας (Δ1 και Δ2 τμήματα) επισκέφτηκε το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το οποίο στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, όπου στεγαζόταν το αντλιοστάσιο της πόλης. Εκεί τα παιδιά έμαθαν πώς υδρεύονταν η νύφη του Θερμαϊκού, με έναν παιγνιώδη τρόπο, από τα παλιά χρόνια έως σήμερα. Γνώρισαν τις πρώτες μηχανές που έκαιγαν κάρβουνο, μέχρι τις πιο σύγχρονες πετρελαιομηχανές για να θέτουν σε λειτουργία τις αντλίες που μετέφεραν το νερό στην πόλη. Στη συνέχεια έπαιξαν διάφορα υπαίθρια παιχνίδια που στηρίζονται στους νόμους της υδροδυναμικής.

Από το 2001 το Μουσείο Ύδρευσης λειτουργεί με ευθύνη της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. Στα αποκατεστημένα κτίριά του οργανώνονται επισκέψεις μαθητών σχολείων όλων των βαθμίδων. Τα παιδιά επισκέφτηκαν το κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, με τα αντλητικά συγκροτήματα, τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα, που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στον χώρο εκτίθεται και μοντέλο σε λειτουργία, που δείχνει την παλιά ατμομηχανή με την αντλία από την αρχική ακόμη φάση του αντλιοστασίου. Στο κτίριο διοίκησης, όπου λειτουργεί εξειδικευμένη βιβλιοθήκη για το νερό και τα υδραυλικά έργα και διατίθεται ένα μοναδικό αρχείο ιστορικών χαρτών, σχεδίων έργων ύδρευσης του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και παλιές φωτογραφίες και σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχειακό υλικό της ΕΥΑΘ. και το Πάρκο του Νερού, όπου εκτίθενται ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγοί νερού.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις δράσεις, που ήταν ιδιατέρως πρωτότυπες, βιωματικές και πολύ εποικοδομητικές.

  1. Υδρευσης 1
  2. Υδρευσης 2
  3. Ύδρευσης 3
  4. Ύδρευσης 4
  5. Ύδρευσης 5
  6. Ύδρευσης 7

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ τάξης στη Θεσσαλονίκη _Εκπ/κό Πρόγραμμα: “Η Ελληνική Παιδεία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας”

Την Τετάρτη 18/10/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του Σχολείου μας (Ε1, Ε2 και Ε3 τμήματα) επισκέφθηκαν τη βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη, ενός από τα μοναδικά διατηρητέα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας  με τίτλο : « Η Ελληνική Παιδεία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας 1453-1821»

Οι μαθητές/τριες  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πώς διατηρήθηκε η ελληνική γλώσσα και η παιδεία και ποιος ήταν ο ρόλος των ιερωμένων και των δασκάλων. 

Ξεναγήθηκαν στον χώρο και ήρθαν σε επαφή με σπάνια χειρόγραφα και έντυπα βιβλία  από τα σπουδαία πνευματικά κέντρα της εποχής. Συμμετείχαν σε πολλές βιωματικές δραστηριότητες, έκαναν ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές, ξεφύλλισαν σχολικά εγχειρίδια και αποκρυπτογράφησαν τα «μαθηματάρια». Εξερεύνησαν τον χάρτη των σχολών του Ελληνισμού και έγραψαν το δικό τους όνομα, όπως οι υπόδουλοι μαθητές, χρησιμοποιώντας κονδυλοφόρους και στυπόχαρτα.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, κάτι που σχολίασε και η υπεύθυνη του προγράμματος, η οποία μας είπε εντυπωσιασμένη ότι απ’ όλα τα τμήματα που φιλοξενήθηκαν στην Έκθεση ήταν αυτοί που εξέφρασαν τις περισσότερες απορίες.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα υπέροχα εκθέματα διαφόρων ιστορικών περιόδων.

Η Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα στο σχολείο μας!

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 οργανώθηκε στο Σχολείο μας μια όμορφη εκδήλωση μνήμης για όλους κι όλες εκείνους/ες που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Στην αρχή της εκδήλωσης η κ. Τραψιώτη Π. εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και αναφέρθηκε σε πολλά ιστορικά στοιχεία του Μακεδονικού Αγώνα.

Στη συνέχεια τα παιδιά του Ε1 τμήματος παρουσίασαν ένα θεατρικό, στο οποίο ο κεντρικός ήρωας ήταν ένας παππούς που βίωσε τους αγώνες για τη λευτεριά της Μακεδονίας και μαζί με τη γιαγιά απαντούν στις ερωτήσεις των δυο εγγονών τους για όσα αφορούν στον αγώνα. Μέσα από τις διηγήσεις αυτές ζήσαμε τα ιστορικά γεγονότα αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της Μακεδονίας στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα.

Στη συνέχεια, τα παιδιάτων τριών τμημάτων της Ε΄ τάξης απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν τραγούδια και διάβασαν κείμενα σχετικά με τη δράση των Μακεδονομάχων και τους αγώνες τους. Σημαντική αναφορά έγινε και στην προσφορά των ιερέων και των εκπαιδευτικών στον Μακεδονικό Αγώνα. Οι μητροπολίτες Κίτρους, Γρεβενών, Καστοριάς, Δράμας  βοήθησαν με  κάθε τρόπο  τους Μακεδονομάχους. Μα το όνομα του ιεράρχη που συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Μακεδονικό Αγώνα, είναι  το όνομα του μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη.

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες στον Μακεδονικό Αγώνα πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Ακούστηκαν ονόματα όπως της Κατερίνας Χατζηγεωργίου και της δασκάλας Βελίκας Τράικου που μαρτύρησαν για τη Μακεδονία.

Σημαντική αναφορά έγινε στον ήρωα της Μακεδονίας, Παύλο Μελά, ο οποίος αποτέλεσε το σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, όντας υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία. Αναφέρθηκαν όμως και σε άλλους αγωνιστές όπως στον Τέλλο Άγρα, τον καπετάν Κώττα, τον Καπετάν Ακρίτα, τον Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, τον Ίων Δραγούμη κ.α.

Τα παιδιά τραγούδησαν “Μακεδονία ξακουστή” και ένα τραγούδι για τον θάνατο του Παύλου Μελά.

Η Δ/ντρια συνεχάρη τα παιδιά της Ε’ τάξης (Ε1, Ε2 και Ε3 τμήματα) και τις υπεύθυνες δασκάλες των τριών τμημάτων για την επιμέλεια της εκδήλωσης καθώς και τον καθηγητή της Μουσικής του σχολείου μας κ. Μερκούριο, ο οποίος συνόδευσε τα παιδιά με την κιθάρα του και τα στήριξε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εορτής.

Στο τέλος υπενθύμισε πως ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε μια λαμπρή εποποιία της ελληνικής ιστορίας. Χωρίς αυτόν,  η Μακεδονία μας θα είχε χαθεί. Η σημερινήεκδήλωση αποτελεί μνημόσυνο, μας θυμίζει το χρέος μας. Το χρέος της μνήμης. Να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε την ευγνωμοσύνη  μας σ’ όλους αυτούς, που επέλεξαν το θάνατο, για να  ζήσουμε ελεύθεροι εμείς.

Τέλος. τόνισε τη δύναμη της πίστης και της αγάπης για τον Χριστό και την πατρίδα. Τα δυο αυτά στοιχεία αποτέλεσαν το κίνητρο όλων όσων μαρτύρησαν είτε για τον Χριστό είτε για την πατρίδα. Επίσης, επεσήμανε πως η γλώσσα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της πίστης και της αγάπης, για αυτό παρότρυνε τα παιδιά να αγαπούν και να διαφυλάττουν την ελληνική γλώσσα.

Ας μη λησμονούμε το χρέος μας που λέει ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς:   

Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα’ ρθούνε θα  περάσουν. 

Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο!

  1. Μακεδονικός 1α
  2. Μακεδονικός 2α
  3. Μακεδονικός 3α
  4. Μακεδονικός 4α
  5. Μακεδονικός 5α

Άσκηση εκκένωσης σχολικού κτηρίου σχ. έτους 2023-2024

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η πρώτη άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτηρίου για την περίπτωση του σεισμού για το σχολικό έτος 2023-2024. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας των σχολικών κτηρίων.

Στην αρχή του σχολικού έτους οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μας μονάδος επιμορφώθηκαν από τη Δ/ντρια του σχολείου για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό. Συστήθηκαν οι ανάλογες ομάδες εκπαιδευτικών με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Με την έναρξη των μαθημάτων έγιναν μικρές ασκήσεις ανά τμήμα με στόχο την έγκυρη και πολύπλευρη ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών/τριών σε θέματα φυσικών κινδύνων και καταστροφών και συγκεκριμένα για τον σεισμό μέσα από τη βιωματική και πρακτική εξάσκησή τους, ώστε να γνωρίζουν τα φυσικά φαινόμενα και να είναι προετοιμασμένοι για να τα διαχειριστούν.

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου 2023, μετά την πρωινή προσευχή, η Δ/ντρια ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά πως κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί άσκηση εκκένωσης κτηρίου δίχως να καθορίσει την ακριβή ώρα, η οποία ήταν γνωστή μόνον στους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, υπενθύμισε τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούμε. Στις 9.30 π.μ. χτύπησε το κουδούνι τρεις (3) φορές παρατεταμένα, σημαίνοντας την έναρξη της άσκησης. Μικροί και μεγάλοι αντέδρασαν σύμφωνα με όσα είχαν ορισθεί και η άσκηση ήταν πολύ επιτυχημένη. Κάποιες μικρές επισημάνσεις και κατευθύνσεις δόθηκαν από τη Δ/ντρια σε όλους, όταν συγκεντρώθηκαν στον καθορισμένο χώρο συγκέντρωσης. Τέλος, η Δ/ντρια ευχαρίστησε και επιβράβευσε τα παιδιά για την αρμονική συνεργασία κατά τη διάρκεια της άσκησης.   

  1. ΣΕΙΣΜΟΣ 1Α
  2. ΣΕΙΣΜΟΣ 2Α
  3. ΣΕΙΣΜΟΣ 3Α
  4. ΣΕΙΣΜΟΣ 6Α
  5. ΣΕΙΣΜΟΣ 7Α

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ – ΓΟΝΕΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Μετά τη διαμόρφωση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος, σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα των ενημερωτικών συναντήσεων των εκπαιδευτικών του σχολείου μας με τους γονείς/κηδεμόνες. Σας παρακαλούμε να προτιμάτε τις συγκεκριμένες ώρες των συναντήσεων συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας. Στην περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε με έναν εκπαιδευτικό σε διαφορετική ημέρα και ώρα, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε νωρίτερα με τη Διευθύντρια του σχολείου (τηλ. 2331023332) για να ορίσετε την κατάλληλη ώρα συνάντησης.  Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Στην περίπτωση που γίνουν κάποιες τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα μπορείτε να ενημερώνεστε από τον σύνδεσμο: (http://12dim-veroias.ima.sch.gr/newpage/?p=6918)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ – ΓΟΝΕΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2023-2024

Αναλυτικότερα στον σύνδεσμο: http://12dim-veroias.ima.sch.gr/newpage/wp-content/uploads/2023/10/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ-ΣΧ.-ΕΤΟΥΣ-2023-2024.pdf

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά _ Α΄ τάξη

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης (Α1 και Α2 τμήματα) επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά με τη συνοδεία των υπεύθυνων διδασκαλισσών των τμημάτων. Αρχικά τα παιδιά επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του ιατρού και γνώρισαν τον Ναό, τον βίο και τα θαύματα του Αγίου. Στη συνέχεια, μπροστά στο μνημείο του γέρου Καρατάσου έμαθαν την ιστορία για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους το 1822 με αρχηγό τον Τάσο Καρατάσο. Η μεγαλύτερη ιστορική στιγμή της Μονής συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ηρωικούς αγώνες των Μακεδόνων οπλαρχηγών με αρχηγό τον γέρο Καρατάσο. Την Ιερά Μονή είχαν ως βάση εξορμήσεως οι οπλαρχηγοί του αγώνα της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Καστοριάς και οχυρωμένοι στις 12 Μαρτίου 1822 ο γέρο Καρατάσος και οι άλλοι συμπολεμιστές του αγωνίστηκαν εναντίον των Τούρκων στη μάχη της Δοβρά. Λίγο αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν τη Μονή κι απαγχόνισαν τον ηγούμενο Γεράσιμο. Τα παιδιά θαύμασαν το μνημείο, που στήθηκε στον αύλειο χώρο της Μονής για να θυμίζει στους προσκυνητές τους αγώνες των ηρώων για την ελευθερία της πατρίδος μας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Δοβρά και το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Έπειτα επισκέφθηκαν το Κειμηλιαρχείο της Μονής, όπου φυλάσσονται αξιόλογα και πολύτιμα ιερά κειμήλια. Ο πατήρ Γεώργιος μίλησε στα παιδιά για τα κειμήλια, την ιστορία και την αξία τους. Το κειμηλιαρχείο περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο φορητών εικόνων, ιερών σκευών και χρυσοκέντητων αμφίων. Τα ιερά αυτά κειμήλια προέρχονται από ιερούς ναούς και ιερές μονές της Μητροπόλεως μας και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της πίστεως και της καλλιτεχνικής δημιουργίας της περιοχής μας. Στα σημαντικότερα εκθέματα του κειμηλιαρχείου ανήκουν η εικόνα της Παναγίας της Περιβλέπτου, άμφια του αγίου Λουκά του ιατρού, άμφια του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, εικόνες τέμπλου κλπ. Μικροί και μεγάλοι έμειναν έκθαυμβοι από την ομορφιά και την αξία των κειμηλίων κι ευχαρίστησαν τους ιερείς για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

Στο τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν στον αύλειο χώρο της Μονής και να απολαύσουν τη μοναδική φυσική ομορφιά.

  1. Παναγία Δοβρά 1α
  2. Παναγία Δοβρά 2α
  3. Παναγία Δοβρά 3α
  4. Παναγία Δοβρά 4α
  5. Παναγία Δοβρά 5α
  6. Παναγία Δοβρά 6α
  7. Παναγία Δοβρά 7α
  8. Παναγία Δοβρά 8α
  9. Παναγία Δοβρά 9α
  10. Παναγία Δοβρά 10α

Έναρξη λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης του 12ου Δ.Σ. Σχολείου

Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας ξεκίνησε τη λειτουργία της για τη φετινή σχολική χρονιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλες τις τάξεις μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο που φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη μας και να δανείζονται βιβλία.

Το πρόγραμμα λειτουργίας της βιβλιοθήκης διαμορφώνεται ως εξής:

Κάθε ΤρίτηΚάθε Πέμπτη
Δ’ τάξη: 11.45 – 12.00Α’ τάξη: 10.45 – 11.00
Ε’ τάξη: 12.00 – 12.15Β’ τάξη: 11.00 – 11.15
Στ’ τάξη: 12.15 – 12.25Γ’ τάξη: 11.15 – 11.30

Για την εύρυθμη λειτουργία της βιβλιοθήκης τηρούμε τους παρακάτω κανόνες:

  • Δανειζόμαστε 1 βιβλίο κάθε φορά για διάστημα 15 ημερών και μόνο για τον εαυτό μας.
  • Ο δανεισμός γίνεται μόνο με την παρουσία της υπεύθυνης δασκάλας της βιβλιοθήκης. Αποχωρούμε από τη βιβλιοθήκη, αφού έχουμε δείξει στην υπεύθυνη το βιβλίο για να το καταχωρήσει στο βιβλίο δανεισμού.
  • Για να δανειστούμε ένα νέο βιβλίο, θα πρέπει πρώτα να έχουμε επιστρέψει αυτό που έχουμε ήδη δανειστεί.
  • Μπορούμε να ανανεώσουμε τον δανεισμό ενός βιβλίου για 7 μέρες ακόμη, εφόσον όμως έχουμε προηγουμένως ενημερώσει την υπεύθυνη δασκάλα της βιβλιοθήκης.
  • Σεβόμαστε τα βιβλία που δανειζόμαστε και τα επιστρέφουμε στην κατάσταση που τα πήραμε. Κρατάμε μακριά τους φαγητά και ροφήματα και δεν υπογραμμίζουμε, δε σημειώνουμε, δε ζωγραφίζουμε τίποτα πάνω τους.
  • Αν χάσουμε ή καταστρέψουμε ένα βιβλίο, θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε.
  • Η επιστροφή των βιβλίων γίνεται τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
  • Όταν επιστρέφουμε ένα βιβλίο, δεν το τοποθετούμε μόνοι μας στα ράφια αλλά το αφήνουμε στην υπεύθυνη δασκάλα για να ενημερώσει το βιβλίο δανεισμού. Διαφορετικά, θα φαίνεται ότι “χρωστάμε” το βιβλίο και δε θα έχουμε δικαίωμα να δανειστούμε άλλο.
  • Κατά την παραμονή μας στην αίθουσα της βιβλιοθήκης κάνουμε ησυχία και διατηρούμε τον χώρο καθαρό.
  • Αναζητούμε μόνοι μας βιβλία στα ράφια προσέχοντας να μην τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε ξανά στη θέση τους όσα βιβλία ξεφυλλίσαμε και δεν επιλέξαμε.
Links: