Search
Archives

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Ε΄ τάξης στη Θεσσαλονίκη _Εκπ/κό Πρόγραμμα: “Η Ελληνική Παιδεία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας”

Την Τετάρτη 18/10/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του Σχολείου μας (Ε1, Ε2 και Ε3 τμήματα) επισκέφθηκαν τη βίλα Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη, ενός από τα μοναδικά διατηρητέα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης, κτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας  με τίτλο : « Η Ελληνική Παιδεία κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας 1453-1821»

Οι μαθητές/τριες  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πώς διατηρήθηκε η ελληνική γλώσσα και η παιδεία και ποιος ήταν ο ρόλος των ιερωμένων και των δασκάλων. 

Ξεναγήθηκαν στον χώρο και ήρθαν σε επαφή με σπάνια χειρόγραφα και έντυπα βιβλία  από τα σπουδαία πνευματικά κέντρα της εποχής. Συμμετείχαν σε πολλές βιωματικές δραστηριότητες, έκαναν ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές, ξεφύλλισαν σχολικά εγχειρίδια και αποκρυπτογράφησαν τα «μαθηματάρια». Εξερεύνησαν τον χάρτη των σχολών του Ελληνισμού και έγραψαν το δικό τους όνομα, όπως οι υπόδουλοι μαθητές, χρησιμοποιώντας κονδυλοφόρους και στυπόχαρτα.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας, που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, κάτι που σχολίασε και η υπεύθυνη του προγράμματος, η οποία μας είπε εντυπωσιασμένη ότι απ’ όλα τα τμήματα που φιλοξενήθηκαν στην Έκθεση ήταν αυτοί που εξέφρασαν τις περισσότερες απορίες.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα υπέροχα εκθέματα διαφόρων ιστορικών περιόδων.

Comments are closed.

Links: