Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Δεκέμβριος, 2012.

Archive for Δεκέμβριος, 2012

Η Β΄ τάξη σε αποστακτήριο…

Την Παρασκευή 14/12/12 τα παιδιά της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το αποστακτήριο/ρακοκάζανο του κ. Στογιάννου στη Φυτιά Ημαθίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Αμπέλι-Τρύγος-Σταφύλι”, που υλοποιεί το Β1 τμήμα το διάστημα αυτό. Τα παιδιά συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων, κ. Καπετανάκη Εύη, κ. Βασιλειάδου Αλεξία, κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα και από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Μιχαηλίδου Ελένη.

Ο ιδιοκτήτης του ρακοκάζανου υποδέχθηκε ιδιαίτερα ζεστά τα παιδιά. Τους περίμενε με το τζάκι αναμμένο και τους μίλησε για τα προϊόντα της απόσταξης και τους εξήγησε τη διαδικασία. Το τσίπουρο, το κρασί  και η τσικουδιά προκύπτουν από το απόσταγμα των στεμφύλων, των τσίπουρων, δηλαδή ό,τι απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών.

Στο τέλος ψήσαμε και κάστανα στην ξυλόσομπα… Ήταν τα νοστιμότερα που έχουμε φάει!

Το φαινόμενο της απόσταξης ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς και ο Αριστοτέλης αναφέρει τη δυνατότητα απόσταξης του θαλασσίου ύδατος. Πιθανολογείται ότι η πρώτη απόσταξη της ρακής ξεκίνησε από το Άγιο Όρος, το 1590.

Η διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς είναι πολύ θεαματική και σε πολλά μέρη παίρνει τη παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας. Στα καζάνια είναι όλοι καλοδεχούμενοι, φίλοι και περαστικοί.

Ευχαριστούμε τον κ. Στογιάννο, ιδιοκτήτη του αποστακτήριου, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

 

Αξιολόγηση – Παρουσίαση Καινοτόμου Προγράμματος

Τη Δευτέρα 17/12/12 οι μαθητές/τριες της Β1 τάξης παρουσίασαν το πρόγραμμα “Αμπέλι-Τρύγος-Κρασί” στους Read the rest of this entry »

Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές…

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και το σχολείο μας γέμισε χριστουγεννιάτικες μυρωδιές! Την Τετάρτη 19-12-2012 οι μαθητές/τριες του Α1 έφτιαξαν κουραμπιέδες. Έστρωσαν τραπεζομάντιλα στα θρανία, φόρεσαν γάντια και ξεκίνησαν το ζύμωμα! Στη συνέχεια έκοψαν τη ζύμη σε διάφορα σχέδια και αφού οι κουραμπιέδες ψήθηκαν, τους πασπάλισαν με άχνη ζάχαρη…Έτοιμοι για φάγωμα!

Συνταγή για νηστίσιμους κουραμπιέδες

Υλικά:

  • 2 βιτάμ
  • 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
  • 1 κουτάλι σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
Χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ και στη συνέχεια προσθέτουμε όσο αλεύρι “πάρει” για να γίνει σφιχτή η ζύμη.
Αφού ζυμώσουμε, κόβουμε τη ζύμη σε σχέδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου. Στο τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή όρεξη και καλές γιορτές!

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗ B’ ΤΑΞΗ

Τα παιδιά της Β τάξης, στο μάθημα της Πληροφορικής,  μέσω του προγράμματος της ζωγραφικής, δημιούργησαν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κάρτες.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ

Τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος του Σχολείου μας, στο μάθημα της πληροφορικής, δημιούργησαν το δικό τους ημερολόγιο για το Νέο Έτος 2013.

Για να το δείτε ακολουθήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο:  ΟΛΟΗΜΕΡΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», δείχνοντας ιδιαίτερη μέριμνα και ευαισθησία στην προαγωγή της παιδείας, ανταποκρίθηκε στο αίτημα του σχολείου μας για τη χορηγία τεχνολογικού εξοπλισμού και σήμερα, Τετάρτη 20/12/2012, παρείχε στο Σχολείο μας:

  •  δύο (2) διαδραστικούς πίνακες (οι οποίοι συνοδεύονται από δυο (2) Η/Υ, δύο (2) βιντεοπροβολείς και οθόνες προβολείς) και επιπλέον,
  • τέσσερις (4) Η/Υ και
  • τέσσερις (4) βιντεοπροβολείς

Με τη χορηγία αυτή θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στο σχολείο μας δυο  ψηφιακές τάξεις προσφέροντας στους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς μας την καινοτόμο τεχνολογία του ψηφιακού διαδραστικού πίνακα. Επιπλέον, σε άλλες τέσσερις αίθουσες θα τοποθετήσουμε τους Η/Υ με τους βιντεοπροβολείς.

Το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου μας γνωρίζοντας τη συμβολή των νέων τεχνολογιών στις πρακτικές του γραμματισμού των παιδιών, συμβάλλοντας στην αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, την ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής, την αύξηση του βαθμού κατανόησης των μαθημάτων και της επίτευξης του προσδοκώμενου μαθησιακού αποτελέσματος, νιώθει ιδιαίτερα ενθουσιασμένο που του δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των ΤΠΕ ως εργαλείο μάθησης.  

Η χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρου Νιάρχου» αποτελεί πολύτιμη συμβολή  για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού μας έργου και γι? αυτό το λόγο, οι μαθήτριες, οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας, ευχαριστούμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

                                                 Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

                                                         ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΟΥΤΣΗ

Σε χαλβαδοποιείο – Πρόγραμμα “Υγιεινή Διατροφή”

Την Παρασκευή 14/12/12  οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Καπετανάκη Ευμορφίας, κ. Αλεξίας Βασιλειάδου, κ. Παπαδοπούλου Χριστίνας και κ. Μιχαηλίδου Ελένης και στο πλαίσιο του προγράμματος με θέμα “Υγιεινή Διατροφή”, που υλοποιούν τα τμήματα Β1 και Β3 την τρέχουσα σχολική χρονιά, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο/χαλβαδοποιείο “Κανδύλα” στην Πατρίδα Ημαθίας.

 Tα παιδιά έμαθαν ότι ο χαλβάς παρασκευάζεται κυρίως από ταχίνι, ζάχαρη και φυτικά έλαια. Αρχικά αποφλοιώνεται το σουσάμι και στη συνέχεια ψήνεται και αλέθεται για να παρασκευαστεί το ταχίνι. Η ζάχαρη και το νερό ανακατεύονται και ψήνονται στη φωτιά μέχρι το μείγμα να μετατραπεί σε καραμέλα. Ο χαλβάς είναι γλυκό με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλής θρεπτικής αξίας, ιδιαίτερα δημοφιλές σε περιόδους νηστείας (ιδιαίτερα τη Σαρακοστή), καταναλώνεται σαν κύρια τροφή ή σαν επιδόρπιο με κανέλα ή λεμόνι.

Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το γεγονός ότι κατά 60% από ταχίνι, έχει ως αποτέλεσμα  οι ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου να μεταφέρονται και στο γλυκό. Ο χαλβάς είτε με τη προσθήκη ξηρών καρπών είτε μαζί με όσπρια αποτελεί μια  καλή πηγή πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας για άτομα τα οποία είναι φυτοφάγοι ή βρίσκονται σε κατάσταση νηστείας.
Το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και οι μαθητές/τριές μας ευχαριστούν τα στελέχη της επιχείρησης για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

Γιορτή Χριστουγέννων – Έλεγχοι α΄τριμήνου – Ζητήματα λειτουργίας

 Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

σας ενημερώνουμε ότι:
  • την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 16.15′ θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου του α΄τριμήνου από τους δασκάλους όλων των τμημάτων στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών και θα γίνει ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των παιδιών. Την ίδια στιγμή στο γραφείο του σχολείου θα βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων από τους/τις οποίους/ες μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με την πρόοδο των παιδιών.
  • Προσοχή! Οι δασκάλες της Α΄τάξης έχουν ενημερώσει τους γονείς/κηδεμόνες την προηγούμενη εβδομάδα σε ανάλογη απογευματινή συνάντηση και για το λόγο αυτό ΔΕΝ θα κάνουν ενημέρωση στις 20/12/12. 
  • Την Παρασκευή 21/12/2012 το Σχολείο και το Ολοήμερο (πρωινή και μεσημεριανή ζώνη) θα λειτουργήσουν κανονικά. Τα παιδιά θα έρθουν κανονικά στο σχολείο με τσάντες. Το πρωί θα πάμε στην εκκλησία και όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να μεταλάβουν.
  • Την ίδια ημέρα, Παρασκευή και ώρα 10.30π.μ. θα πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη γιορτή, την οποία οργανώνουν τα τρία τμήματα της Α΄τάξης.  Όσοι γονείς επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη γιορτή μπορούν να προσέλθουν στο χώρο του σχολείου στις 10.30 π.μ. Μετά το πέρας της γιορτής θα κλείσουν πάλι οι πόρτες και θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμά μας.  
Το Διδακτικό Προσωπικό του Σχολείου και η Διευθύντρια  
σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αντιφυματικός και αντιγριπικός εμβολιασμός

 Δύο εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας για τον «Αντιγριπικό Εμβολιασμό εποχικής γρίπης» και για τον «Αντιφυματικό Εμβολιασμό ? Φυματίωση (Δήλωση κρουσμάτων)», διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας προς όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Για να την εγκύκλιο «Αντιγριπικός Εμβολιασμός εποχικής γρίπης» κάνετε κλικ εδώ

 

Για να την εγκύκλιο «Αντιφυματικός Εμβολιασμός ? Φυματίωση (Δήλωση κρουσμάτων)» κάνετε κλικ εδώ

 

Links: