Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Καινοτόμες Δράσεις category.

Archive for the ‘Καινοτόμες Δράσεις’ Category

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 τα τμήματα Στ1΄και Στ2΄ επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ) Μελίτης νομού Φλώρινας και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Άνθρακες?θησαυρός».

Μετά την υποδοχή μας από τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε., χωριστήκαμε σε ομάδες και ενημερωθήκαμε για τη γεωγραφική θέση της περιοχής και το ρόλο του Κ.Π.Ε. Μας έγινε μια θεωρητική παρουσίαση για το σχηματισμό και τις ιδιότητες των γαιανθράκων, μέσα από τη διαδικασία αυτή αναπλάσαμε την εικονική πραγματικότητα της ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης. Ακολούθησαν δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας, δώσαμε έμφαση στο οικολογικό μας αποτύπωμα, παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού «κομμάτια λιγνίτη» περιεργαστήκαμε το λιγνίτη και καταγράψαμε τις ιδιότητές του, κάναμε πείραμα. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ηλιακής ενέργειας,  ανεμογεννήτριας και το υβριδικό σύστημα στην αυλή του Κ.Π.Ε.

Η επόμενη επίσκεψή μας έγινε στο «Ορυχείο Αχλάδας» εκεί επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη διαδικασία της επιφανειακής εξόρυξης του λιγνίτη, στην αλλαγή τοπίου, στην ηχορύπανση, στην αποκατάσταση του χώρου ,τις δύσκολες συνθήκες των εργαζομένων και τη μεταφορά του λιγνίτη στο Α.Η.Σ. με φορτηγά.

Αργότερα επισκεφτήκαμε το Α.Η.Σ. Μελίτης, όμως δεν παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιατί ήταν ημέρα συντήρησης του εργοστασίου, αλλά είδαμε τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η., τον χώρο εναπόθεσης του λιγνίτη. Τέλος, ο υπεύθυνος μας μίλησε για το σύστημα αποθείωσης που περιορίζει τα οξείδια του αζώτου.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή! Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη μοναδική εμπειρία!!!

Μαθήτρια του Στ2- Ειρήνη Β.Εκπαιδευτική εκδρομή

Tο «e-typakia» γεννήθηκε

Σήμερα μια νέα σελίδα σχολικής ενημέρωσης άνοιξε…
Οι μαθητές της ΣΤ 2 του σχολείου μας αποφάσισαν, μετά την επιστροφή τους στο σχολείο από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους , ότι αξίζει να δοκιμάσουν να δημιουργήσουν ένα e-περιοδικό ποικίλης ύλης… Η ιδέα «ρίχτηκε», το όνομα στο περιοδικό δόθηκε, τα θέματα αποφασίστηκαν και ένα νέο μαθητικό ηλεκτρονικό περιοδικό δημιουργήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες με την επιμέλειά του από τη δασκάλα του τμήματός τους …

«e-typakia«…Ένα περιοδικό από παιδιά για όλη την οικογένεια είναι εδώ… (θα το βρείτε δεξιά στα «links»)
Είναι μια προσπάθεια που θα μπορούσε να ενταχθεί στα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση και που στοχεύουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών μέσα από δραστηριότητες που αρέσουν στα ίδια παιδιά…
Η δημιουργία ενός e-περιοδικού δεν είναι εύκολη δουλειά… Απαιτεί κριτική σκέψη, γνώση κειμενικών ειδών (αφήγηση,περιγραφή, τρόπος σύνταξης άρθρων, τρόπος έκφρασης απόψεων) συνεργασία των μαθητών κυρίως πάνω σε θέματα αναρτήσεων άρθρων και φυσικά αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους που θα τον αφιερώσουν στο να ψάχνουν, να γράφουν και να αναρτούν τα άρθρα και τα κείμενά τους…
Μέσα από την ενασχόληση των μαθητών με τέτοιου είδους ημερήσιες δραστηριότητες, δίνεται σε όλους τους η δυνατότητα να αποκτήσουν θετικές έξεις και στάσεις στην καθημερινή τους ζωή, να αντιδρούν με κριτικό τρόπο απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω τους ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται η αυτενέργεια, μπαίνουν οι βάσεις της κριτικής σκέψης και ανοίγουν οι πνευματικοί ορίζοντες τους..

Στο «e-typakia» υπάρχει επίσης η δυνατότητα σχολιασμών των άρθρων των παιδιών από γονείς (επώνυμα) και μαθητές του σχολείου μας (θα χρησιμοποιούν τα αρχικά του ονόματός τους και του επωνύμου τους καθώς και την τάξη τους..πχ..»Μ.Η. ΤΑΞΗ Ε2″) τα οποία όμως θα είναι ορατά μετά την έγκριση από τη δασκάλα του τμήματος … Αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι μαθητές από κακόβουλα-κακεντρεχή σχόλια, πειράγματα και να αποφευχθεί κάθε είδους επίθεση προς το περιοδικό…

Στο «e-typakia»
«ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ-ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥΝ-ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ

ΑΓΓΕΛΟΣ Σ.-ΓΡΗΓΟΡΗΣ Σ. -ΣΩΤΗΡΗΣ Σ. -ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣ : «ΑΘΛΗΤΙΚΑ»
ΒΕΡΑ ΟΙΚ. :  «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ»
ΓΙΑΝΝΗΣ Σ-ΜΑΡΙΑ Π : «ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ»
ΕΙΡΗΝΗ Τ:   «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΤΟΥ» – «ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»
ΜΑΡΙΑ Π: Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ (Συνταγές παραδοσιακές,της μαμάς ,της γιαγιάς και όλων όσων μαγειρεύουν καλά!!!)
ΑΡΤΕΜΗ Π:  «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π-ΜΙΧΑΛΗΣ:  «ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» (Ειδήσεις σημαντικές περίεργες και απίθανες)
ΜΑΡΙΑ Ν: «MUSIC BY MARY»
ΛΙΛΙΑΝ ΝΤ : «ΘΑ ΧΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΡΙΟ? Ο ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…» – «ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ»
ΛΙΛΑ Σ: «LILA’S GOSSIP» (Koυτσομπολιά , νέα των Σταρ εντός και εκτός συνόρων, διάφορες συμβουλές κλπ)
ΓΙΩΡΓΟΣ Π: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ -ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
ΦΩΤΕΙΝΗ Σ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
ΜΑΡΤΑΡΙΤΑ Σ-ΚΟΡΙΝΑ ΡΙΣ: ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ
———————————————————————–
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΡΘΡΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
(Αν κάποιοι μαθητές από άλλα τμήματα του σχολείου θελήσουν να αναρτήσουν δικά τους άρθρα που θα αφορούν την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τη φύση, την πόλη, κλπ μπορούν να επικοινωνήσουν με τη δασκάλα της ΣΤ2 τάξης για να συζητήσει το θέμα με τη συντακτική ομάδα του περιοδικού και αν αποφασιστεί ότι το άρθρο είναι σημαντικό, θα τους εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα το στείλουν ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν δικό τους e-mail αν δεν έχουν…)
———————————————————————-
Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο περιοδικό και στους μικρούς δημοσιογράφους -μαθητές και μαθήτριές μας…

Links: