Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Μαρτίου, 2015.

Archive for Μαρτίου, 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

images

Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας – αρχή της άνοιξης. Η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, όπως είναι και η ποίηση.

Η ελληνική γλώσσα ? από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι , φτάνοντας στους σύγχρονους ποιητές ? διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της ποίησης και της ενίσχυσης των δεσμών με τις άλλες τέχνες.

Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο βιβλίου.

ποηση«Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση» (Ντελακρουά).

Ακολουθούν σύντομες παρουσιάσεις τριών σπουδαίων ποιητών που αγάπησαν και εξύμνησαν το ελληνικό πνεύμα, τον άνθρωπο, τη φύση, την ελευθερία και την αγάπη.

Για τον Οδυσσέα Ελύτη, πατήστε εδώ.

Για τον Νικηφόρο Βρεττάκο, πατήστε εδώ.

Για τον Γιάννη Ρίτσο, πατήστε εδώ

 

 

                                                                                                      

    Μαρία  Παπαδοπούλου

«Διαγωνισμός ΦΥΣΙΚΗΣ έτους 2015″

Η Ενωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας διοργανώνει φέτος,   Διαγωνισμό Φυσικής Σχολικού Έτους 2015, ο οποίος διοργανώνεται επί σειρά ετών από Εκπαιδευτικούς Πτυχιούχους Φυσικούς της πόλης της Θεσσαλονίκης στην Βόρεια Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία, για τους μαθητές της Ε? και ΣΤ? Τάξης  Δημοτικού και για τις τάξεις Α΄,Β΄ και Γ΄  Γυμνασίου σε τοπικό επίπεδο. Διαβάστε αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 16 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και των χελιδονιών μας τραγούδησαν σήμερα τα παιδιά της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας. Από την αρχαιότητα γιόρταζαν τα παιδιά το καλωσόρισμα της άνοιξης με τα «χελιδονίσματα».  Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα. Πρόκειται για το γνωστό έθιμο της χελιδόνας. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια, τους αγγελιοφόρους της άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια. Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα «χελιδονίσματα» ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους.

Έτσι και σήμερα τα παιδιά μας τραγούδησαν τα κάλαντα της άνοιξης για να την υποδεχθούμε όλοι μαζί.  Κρατώντας ο καθένας στα χέρια του τη χελιδόνα που έφτιαξε τραγούδησαν στους υπόλοιπους μαθητές/τριες του σχολείου μας, λίγο μετά την πρωινή προσευχή, τα χελιδονίσματα. Τα παιδιά και οι γονείς που παρευρίσκονταν ξαφνιάστηκαν και  χειροκρότησαν τα παιδιά!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν στις 20/03/2015, οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Λώτη Παναγιώτα, κ. Μητροπούλου Ολυμπία και κ. Σιδεροπούλου Αγνή.

Στις έξι αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ου αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.Οι όψεις του αγώνα αναδεικνύονται σε θεματικές ενότητες αφιερωμένες στους επώνυμους και ανώνυμους Μακεδονομάχους, στον κλήρο, στο ελληνικό προξενείο Θεσσαλονίκης, στην εμβληματική φυσιογνωμία του Παύλου Μελά κ.ά.

Στο υπόγειο εκτίθενται διοράματα που προβάλλουν με ζωντάνια αντιπροσωπευτικά «στιγμιότυπα» του Μακεδονικού Αγώνα.

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Αττικό Πάρκο,το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, ανέβηκαν στον Ιερό βράχο, είδαν το Καλλιμάρμαρο, περπάτησαν στην πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, στην περιοχή της Πλάκας, ξεναγήθηκαν στη Βουλή και ενθουσιασμένοι από το ταξίδι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

ε

 

παιδιων_0003παιδιων

Η

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

20371354

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, γιορτάζεται η Γαλλοφωνία στις πέντε ηπείρους. Το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα οργανώνουν πολιτιστικό πρόγραμμα για να γιορτάσουν το γεγονός ότι ανήκουν σε μια γλωσσολογική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

Έτσι και φέτος, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας «ταξιδεύουν» τον γαλλικό κινηματογράφο σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν προβολές ταινιών σε όλες τις πόλεις.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Σχολικό Σύμβουλο Γαλλικών (ΠΕ05) κ. Λεωνίδα Παρτσανάκη και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων), οργάνωσαν την προβολή παιδικών γαλλικών ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Με αυτή την αφορμή και δεδομένου ενός καινοτόμου πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στο τμήμα Γαλλικών της Ε΄τάξης, το οποίο ονομάζεται «Vive le fran?ais» , και αφορά τα Γαλλικά σε όλο τον κόσμο, το συγκεκριμένο τμήμα παρακολούθησε τη γαλλική ταινία «Comme un lion» («Σαν λιοντάρι»).

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κ. Βαβούρα Δέσποινα, ΠΕ05 και κ. Κωστοπούλου Παρασκευή, ΠΕ08.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:

 

FRANCE / ΓΑΛΛΙΑ, 2012

Σκηνοθεσία / R?alisation : Samuel Collardey

Ο Μιτρί είναι 15 χρονών και ζει σ? ένα χωριό στη Σενεγάλη. Όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας του, παίζει ποδόσφαιρο και ονειρεύεται τη Μπάρτσα και την Τσέλσι. Όταν τον ανακαλύπτει ένας κυνηγός ταλέντων, ο Μίτρι πιστεύει στην τύχη του. Αλλά, για να κατακτήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, πρέπει να πληρώσει. Η οικογένεια του συγκεντρώνει χρήματα και αποκτά χρέη για να τον βοηθήσει.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΛΕΓΧΟΙ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ – ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι:

  • Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 16.00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ομιλία/ενημέρωση για την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» από την καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου μας προς τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών.
  • Στη συνέχεια, στις 16.30 περίπου στο χώρο του σχολείου μας θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου του β΄ τριμήνου από τους/τις δασκάλους/ες όλων των τμημάτων στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών (Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις) και θα γίνει ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των παιδιών.
  • Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στις τάξεις Α΄ και Β΄ δε χορηγείται έλεγχος προόδου, αλλά γίνεται  προφορική ενημέρωση των γονέων, με βάση τα στοιχεία της περιγραφικής αξιολόγησης και τις ιδιαίτερες παρατηρήσεις που αφορούν την επίδοση του μαθητή/τριας.
  • Την ίδια στιγμή στο χώρο του σχολείου θα βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων από τους/τις οποίους/ες μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με την πρόοδο των παιδιών.

  Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ          

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

Σας ενημερώσουμε πως το Γυμνάσιο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, θα χορηγήσει υποτροφίες Αριστείας κατόπιν εξετάσεων σε μαθητές και μαθήτριες που θα αριστεύσουν στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών (στην ύλη της Στ΄ Δημοτικού) και επιθυμούν να φοιτήσουν στα Εκπαιδευτήριά μας.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε δύο (2) ημερομηνίες:

1. Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και ώρα 09:00 π.μ
2. Κυριακή 10 Μαΐου 2015 και ώρα 11:00 π.μ

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου ? Λυκείου στη Δροσιά Θέρμης.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στη γραμματεία των εκπαιδευτηρίων, στα τηλέφωνα 2310-473-830, 2310-473-885 και 2310-475-723 και ώρες 08:30-14:30.

Ανακοίνωση (pdf)

Έντυπο Αίτησης
Έντυπο Αίτησης για Υποτροφία (doc)
Έντυπο Αίτησης για Υποτροφία (pdf)
Εξεταστέα Ύλη Φιλολογικών και Μαθηματικών
Εξεταστέα Ύλη Φιλολογικών
Εξεταστέα Ύλη Μαθηματικών
Ενδεικτικά Θέματα Φιλολογικών και Μαθηματικών
Θέματα Φιλολογικών 2010
Θέματα Φιλολογικών 2011
Links: