Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Ιανουαρίου, 2017.

Archive for Ιανουαρίου, 2017

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

τρεις ιεράρχεσΑγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, εορτής των Γραμμάτων και της Παιδείας, και σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.7/ΦΜ /7179/Δ1/16-01-2017 εγκύκλιο του Υπ.Π.Ε.Θ. δε θα γίνουν μαθήματα στα σχολεία. Ωστόσο, το σχολείο μας θα συμμετάσχει στον εκκλησιασμό στην ενορία της Κυριώτισσας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας θα προσέλθουν κανονικά στο σχολείο στις 8.10 π.μ. και θα σχολάσουν στις 9.45 π.μ. περίπου, μετά το πέρας του εκκλησιασμού. Όσα παιδιά επιθυμούν, μπορούν να ετοιμασθούν για να κοινωνήσουν.

Επιπλέον, ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες θα παραστούν και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη Δέηση στο Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στις 9.30π.μ., με τη συνοδεία της κ. Μπάκη Ελένης, καθηγήτριας Αγγλικών. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρακαλούνται οι γονείς να μεριμνήσουν για την ασφαλή αποχώρηση των παιδιών.

Παρακαλούμε οι γονείς να μεριμνήσουν για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών. 

Προσοχή! Την  ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών (30-01-2017) το ολοήμερο σχολείο ΔΕΝ θα λειτουργήσει.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΓΟΥΤΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

Αποτελέσματα Κλήρωσης

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,
την Παρασκευή 20-01-2017 το πρωί στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τα 2 tablet και το smartphone που προσέφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για να συνδράμει στις προσπάθειες των Γονέων της ΣΤ” ώστε να συγκεντρώσουν κάποια οικονομική βοήθεια για την εκδρομή στην Αθήνα.

Οι νικητές είναι:
το 848 ταμπλετ – κ.Μιχαηλίδου Δήμητρα,
το 411 τάμπλετ – κ.Παυλίδου Ελένη
και το 616 κινητο  -ο μαθητής Στέφανος Γιαννουλάτος.
Καλορίζικα!

Επίσης, κερδισμένη είναι όλη η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μας που κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό των 1.002? για την πραγματοποίηση της εκδρομής της στην Βουλή των Ελλήνων!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στηριξαν την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων και ιδιαιτέρως τους χορηγούς του πολύ όμορφου ημερολογίου μας!

Καλή Χρονιά με Υγεία!

Το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Κοπή Βασιλόπιτας

Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες,

όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με μανούλες του σχολείου, προσέφερε από μία βασιλόπιτα σε κάθε τμήμα για το καλό της νέας χρονιάς!

Τις βασιλόπιτες τις έφτιαξαν με πολύ μεράκι οι μαμάδες που προσφέρθηκαν και τις ευχαριστούμε πολύ!

Το σχολείο μοσχοβόλησε με «σπιτικές» μυρωδιές. Και φυσικά, ο τυχερός της κάθε πίτας, έλαβε δώρο ένα βιβλίο.

Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανακόψουμε!

Φιλικά

το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ!

Σήμερα, Δευτέρα 23/01/2017, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του  Σχολείου μας μάς πρόσφερε βασιλόπιτες, τις οποίες κόψαμε σε όλα τα τμήματα του σχολείου μας!  Επίσης, πρόσφερε και μια βασιλόπιτα για τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Ο/Η τυχερός/ή του καθενός τμήματος πήρε ως δώρο ένα λογοτεχνικό βιβλίο, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Τις βασιλόπιτες έφτιαξαν με τα χεράκια τους μητέρες των μαθητών/τριών του σχολείου μας, οι οποίες πάντα είναι πρόθυμες να προσφέρουν εθελοντικά και με οποιοδήποτε τρόπο στο σχολείο.

Ευχαριστούμε θερμά το Δ.Σ. του ΣΓΚ και τις μητέρες που συνέβαλαν σε αυτήν την ιδιαίτερα όμορφη και ζεστή πρωτοβουλία!

Ευχόμαστε σε όλους και όλες «Καλή και ευλογημένη χρονιά!»

ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

downloadΣας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διατάγμα 201/1998 άρθρο 4, που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 161/13-7-1998, τ.Α., τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν λειτουργούν την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου. Επομένως, την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής του πολιούχου της Βέροιας, Αγίου Αντωνίου, το σχολείο μας ΔΕΝ θα λειτουργήσει. Ωστόσο, σημαιοφόρος και παραστάτες με τη συνοδεία εκπαιδευτικού του σχολείου μας, θα παραβρεθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις 10.15π.μ. και θα συμμετάσχουν στη λιτανεία που θα γίνει μετά τη Θεία Λειτουργία (εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν).

Σας ενημερώνουμε επίσης για το πρόγραμμα της εορτής του πολιούχου Αγίου Αντωνίου της Βέροιας:

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στις 6:00 μ.μ. θα γίνει υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης (από την Νάουσα) στον προαύλιο χώρο του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας και εν συνεχεία πολυαρχιερατικός εσπερινός.

Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου  2017 το πρωί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας και στη συνέχεια λιτανεία του ιερού λειψάνου του Αγίου στην πόλη μας.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΓΟΥΤΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

 

Ο Άγιος Αντώνιος ο Νέος ο εν Βεροία

imagesΟ όσιος πατήρ Αντώνιος ο Νέος, ο οποίος γεννήθηκε στη Βέροια της Μακεδονίας περί το 1450 από γονείς ενάρετους και θεοσεβείς, ασκήτεψε στην σκήτη Βεροίας κοντά στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα. Η βαθειά θρησκευτικότητά του, η οποία αναπτύχτηκε και κυρίευσε την προσωπικότητά του από την παιδική του ηλικία, τον κατηύθυνε να στραφεί στον ασκητισμό.

Παρόλο τον πλούτο τον οποίον διέθετε η οικογένειά του καμία αγάπη δεν ένιωθε προς την κοσμική ζωή και τις απολαύσεις της. Έτσι, εγκατέλειψε τα πάντα για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό. Αναχώρησε για τη μονή του Τιμίου Προδρόμου, που είναι κτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων πάνω από τον Αλιάκμονα. Εκεί, αφού περιεβλήθη το μοναχικό σχήμα, επιδόθηκε με ζήλο στην ασκητική ζωή. Οι εξαιρετικές ασκητικές αρετές του προκάλεσαν τον θαυμασμό των συνασκητών του. Ήταν πράος, ταπεινός, εργατικός, νήστευε διαρκώς και προσευχόταν. Αλλ? η ψυχή του φαίνεται πως ζητούσε κάτι ανώτερο: την τελεία απομόνωση από κάθε ανθρώπινη επαφή για να αφοσιωθεί τελείως στον Χριστό. Ζήτησε λοιπόν από τον Ηγούμενο της μονής να του επιτρέψει την αναχώρηση στην ερημική σκήτη για να είναι εκεί μόνος με μόνο τον Θεό. Εκείνος, μη θέλοντας να εμποδίσει τον Αντώνιο στην πραγματοποίηση της φλογερής αυτής επιθυμίας του, του επιτρέπει να αναχωρήσει. Ο Αντώνιος βρήκε ένα σπήλαιο, στη θέση Σταυρός πάνω από τον Αλιάκμονα, που το μετέβαλε σε σκήτη. Μέσα στο σπήλαιο αυτό έζησε περίπου πενήντα έτη σε αυστηρή άσκηση, τρώγοντας μόνο χόρτα από εκείνα που φύτρωναν κοντά στο σπήλαιο. Στην αρχή υπέστη φοβερά επίθεση των δαιμόνων για να εγκαταλείψει το σπήλαιο. Άλλοτε τον έδερναν, άλλοτε του παρουσίαζαν το ρεύμα του ποταμού διογκωμένο, που απειλούσε να παρασύρει και αυτόν και το σπήλαιο. Όμως ο άγιος επέμενε και με προσευχή και νηστεία τους νίκησε αναγκάζοντάς τους να φύγουν και να τον αφήσουν ήσυχο στη σκήτη του. Τα γεγονότα αυτά διηγούνταν, ένας ιερέας των γύρω χωριών, ο μόνος που γνώριζε το σπήλαιο και από καιρού εις καιρό επισκέπτονταν τον ασκητή Αντώνιο και μετέδιδε σ? αυτόν τα άχραντα μυστήρια. Αφού λοιπόν, μέσα στο σπήλαιο αυτό έζησε πενήντα έτη, σε ηλικία ενενήντα και πλέον ετών παρέδωσε εν ηρεμία και γαλήνη την αγία ψυχή του, στον Αγαπημένο του Κύριο Ιησού Χριστό. Μία μέρα στην απέναντι του σπηλαίου όχθη του ποταμού, είχαν μεταβεί για κυνήγι κάποιο από τη Βέροια.

Σε μια στιγμή τα κυνηγετικά σκυλιά τους αρχίζουν να γαυγίζουν κοιτάζοντας προς την αντίπερα όχθη. Όταν οι κυνηγοί έστρεψαν τα βλέμματά τους προς τα κεί είδαν έναν άνθρωπο να κινεί το χέρι του και να τους καλεί να πάνε εκεί. Οι κυνηγοί νομίζοντας ότι πρόκειται περί άλλου κυνηγού, που τους καλούσε σε βοήθεια, σπεύδουν αμέσως και αφού πέρασαν τον ποταμό βρέθηκαν στο σημείο όπου είδαν τον άνθρωπο να τους καλεί.

Όμως εκεί δεν βρήκαν κανένα. Κι ενώ ερευνούσαν την περιοχή, μία θαυμάσια ευωδία τους προσελκύει στην είσοδο του σπηλαίου. Μπαίνοντας, βρήκαν το σώμα του Αγίου νεκρό, ξαπλωμένο, ενώ πάνω απ” αυτόν έκαιγε ένα καντήλι. Έτσι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για σκήνωμα κάποιου αγίου, και με ευλαβεία το προσκύνησαν. Όταν επέστρεψαν στη Βέροια, κατευθύνθηκαν στον τότε Μητροπολίτη, στον οποίο ανέφεραν τα γεγονότα. Ο Μητροπολίτης, κρίνοντας τα θαυμαστά ταύτα περιστατικά, που του διηγήθηκαν οι κυνηγοί πείσθηκε ότι πρόκειται περί αγίου λειψάνου. Αμέσως συγκέντρωσε όλο τον ιερό κλήρο της Βεροίας και ακολουθούμενος υπό πλήθους λαού, μετέβη στην σκήτη για την παραλαβή του ιερού λειψάνου. Όταν έφθασαν εκεί βρήκαν το άγιο σκήνωμα όπως είχαν διηγηθεί οι κυνηγοί. Τότε με ψαλμούς και ύμνους, το παρέλαβαν για να το φέρουν στην Βέροια. Πριν όμως περάσουν τον Αλιάκμονα έγινε μεγάλη φιλονικία μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και αυτων της Βέροιας. Οι ντόπιοι ήθελαν να κρατήσουν τον άγιο εκεί και να ανεγείρουν προς τιμή του ναό, ενώ οι Βεροιείς επιμένουν να μεταφέρουν αυτόν στην πόλη τους. Τότε ο Μητροπολίτης για να μην πάρει η φιλονικία μεγαλύτερες διαστάσεις προτείνει να τοποθετήσουν το σκήνωμα του αγίου σε άμαξα συρόμενη υπό βόδια, την οποία να αφήσουν ελεύθερη, να οδηγήσει ο άγιος όπου επιθυμεί να μείνει. Αυτό και έγινε. Τα βόδια έσυραν την άμαξα μόνα τους. Πέρασαν το ποτάμι και τα ενδιάμεσα χωριά, χωρίς να σταματήσουν και έφθασαν στην πόλη, χωρίς να οδηγούνται από κανέναν και κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου κοντά στην οποία βρισκόταν η οικία του αγίου. Εκεί σταμάτησαν, δείχνοντας ότι εκεί επιθυμούσε να μείνει ο άγιος. Τότε ο αρχιερέας και κληρικοί παρέλαβαν το άγιο σκήνωμα και το αποθησαύρισαν εντός του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Από τότε χιλιάδες πιστών συνέρεαν και συρρέουν σε τιμητική προσκύνηση του αγίου σκηνώματος, το οποίο έγινε πηγή πολλών θαυμάτων.

Όταν, μετά από πάροδο ετών καταστράφηκε ο Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, ανεγέρθη στην θέση του νέος Ιερός Ναός εις τιμήν αυτού του Αγίου Αντωνίου. Αλλά και αυτός ο ναός τη νύκτα της 4ης Φεβρουαρίου 1898 αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά, προξενηθείσα εξ απροσεξίας των νεωκόρων.

Στην θέση του ανεγέρθη νέος μεγαλοπρεπής ναός που σώζεται ως τις μέρες μας με δωρεά της ευλαβούμενης τον Άγιο, Ευδοξίας Μαλακούση, η οποία δώρησε όλη την περιουσία της εις τον Άγιο Αντώνιο το Νέο. Τα εγκαίνια του νέου μεγαλοπρεπούς ναού έγιναν την 12ην Σεπτεμβρίου 1904 επί Μητροπολίτου Βεροίας Κυρίου Κωνσταντίνου Ισαακίδη. Δύο φορές το χρόνο, την 1η Αυγούστου και την 17η Ιανουαρίου γίνεται μεγαλοπρεπής πανήγυρις. Χιλιάδες πιστών συρρέουν από όλα τα μέρη της Μακεδονίας, στα οποία έχει φτάσει η φήμη του Αγίου Αντωνίου, πάσχοντες από διάφορες ασθένειες παραμένουν στους γύρω ξενώνες, εκκλησιαζόμενοι και προσευχόμενοι για να λάβουν την θεραπεία. Ο Θεός, διά των πρεσβειών του Αγίου Αντωνίου, θαυματουργεί και θεραπεύει ανίατες ασθένειες, πολλών πιστών, που με αληθινή πίστη ζητούν με τις προσευχές τους την επέμβαση του Αγίου.

Σήμερα ο Άγιος Αντώνιος ο Νέος είναι ο Πολιούχος της Βεροίας. Η μνήμη του τιμάται στη 1 Αυγούστου αλλά και στις 17 Ιανουαρίου μαζί με την μνήμη του Μεγάλου Αντωνίου.

Πηγή: http://aktines.blogspot.gr/2012/09/19.html?m=1

Κλειστά τα σχολεία και την Παρασκευή 13/01/2017

Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Ημαθίας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό αποφάσισαν σήμερα οι Δήμαρχοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας εκτιμώντας πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για την ομαλή και κυρίως ασφαλή για τους μαθητές επανέναρξη των μαθημάτων.

Ταυτόχρονα, οι τρεις Δήμαρχοι της Ημαθίας καλούν τους Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) να θέσουν από την Κυριακή το πρωί σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα θέρμανσης και, σε συνεργασία με τις οικείες Τεχνικές Υπηρεσίες και Σχολικές Επιτροπές, να επισπεύσουν τις εργασίες αποκατάστασης των όποιων βλαβών, με έμφαση στην ύδρευση και στις τουαλέτες των μαθητών, ώστε την προσεχή Δευτέρα να καταστεί δυνατή και πρωτίστως ασφαλής η επαναλειτουργία των σχολείων.

Κλειστά τα σχολεία και την Πέμπτη 12/01/2017

Κλειστά θα παραμείνουν και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 τα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης στην Ημαθία.

Αυτό αποφάσισαν εκ νέου οι τρεις Δήμαρχοι της Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης, λόγω της συνέχισης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Νέες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από επανεκτίμηση της κατάστασης.

Κλειστά τα σχολεία της Ημαθίας και την Τετάρτη 11/01/2017

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 τα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης στην Ημαθία.

Αυτό αποφάσισαν εκ νέου οι τρεις Δήμαρχοι της Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης, συνεκτιμώντας τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, την επιδείνωση του καιρού και τις βλάβες που προκλήθηκαν στα διδακτήρια εξαιτίας του παγετού.

Νέες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από επανεκτίμηση της κατάστασης.

Κλειστά τα Δημοτικά Σχολεία αύριο Τρίτη 10/01/2017

Αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 κλειστά θα παραμείνουν για τους μαθητές/τριες τα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης στην Ημαθία.

Αυτό αποφάσισαν οι τρεις Δήμοι της Ημαθίας, συνεκτιμώντας τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, τη δυσμενή πρόγνωση του επόμενου 24ώρου, καθώς και τα πολύ σοβαρά προβλήματα ύδρευσης που παρουσιάστηκαν στις σχολικές μονάδες.

Links: