Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Εκπαιδευτικό υλικό Δ΄ τάξης category.

Archive for the ‘Εκπαιδευτικό υλικό Δ΄ τάξης’ Category

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, την Τρίτη 22 Απριλίου 2015, με συνοδούς τις εκπ/κούς κ. Λώτη Παναγιώτα, κ. Μητροπούλου Ολυμπία, κ. Σιδεροπούλου Αγνή και κ. Μπάκη Ελένη. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες». Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στόχο έχει να παρουσιάσει όψεις του αρχαίου βίου στην κοιτίδα του μακεδονικού βασιλείου και πρωτεύουσα του κράτους, προσεγγίζοντας πτυχές των θεσμών της εκπαίδευσης, της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της ενηλικίωσης. Απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών και σε διαμορφωμένο χώρο στο πρώην Δημαρχείο της Βεργίνας.

Οι δραστηριότητες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι γνωστικού και δημιουργικού χαρακτήρα: γνωριμία με τις ασχολίες «παίδων» και «εφήβων» στη βασιλική αυλή, την εκπαίδευσή και την αμφίεσή τους, το γυμνάσιο και τον οίκο. Περιλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως κατασκευή ενδυμάτων, καυσίας, υφαντού σε αργαλειό, παζλ και αναμνηστικού της επίσκεψης από πηλό.

Τα παιδιά επέστρεψαν ενθουσιασμένα και γεμάτα με όμορφες εντυπώσεις. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους που υλοποιούν το ανωτέρω πρόγραμμα!

Στο Αρχαιολικό Μουσείο Βεργίνας

Την Παρασκευή 5/04/2013 οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με τη συνοδεία των εκπ/κών των δυο τμημάτων, κ. Σιδεροπούλου Ελένης και κ. Σπυροπούλου Ιωάννας καθώς και της κ. Ιωαννίδου Ελισάβετ, καθηγήτριας μουσικής, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας.

Στην αρχή επισκέφθηκαν το Μουσείο. Ήρθαν σε επαφή με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες». Η δράση αυτή είχε ως  σκοπό  να παρουσιάσει όψεις του αρχαίου βίου στην κοιτίδα του μακεδονικού βασιλείου και πρωτεύουσας του κράτους υπό το πρίσμα των θεσμών της εκπαίδευσης, της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της ενηλικίωσης.
Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών και σε διαμορφωμένο χώρο στο πρώην Δημαρχείο της Βεργίνας.
Οι δραστηριότητες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι γνωστικού περιεχομένου (γνωριμία με τις ασχολίες «παίδων» και «εφήβων» στη βασιλική αυλή, την εκπαίδευσή τους, την αμφίεσή τους, το γυμνάσιο, τον οίκο, το ανάκτορο), και δημιουργικού χαρακτήρα (κατασκευή ενδυμάτων, καυσίας, ύφανση, κατασκευή ψηφιδωτών, θεατρικό δρώμενο).

Στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Τη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Δ΄τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Σιδηροπούλου Ελένης και κ. Σπυροπούλου Ιωάννας, καθώς και της κ. Ιορδανίδου Παρθένας, καθηγήτριας Μουσικής. Η Δ΄τάξη υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα «Το Δάσος» και στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος επισκέφθηκαν τη σχολή για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης».

Μόλις τα παιδιά αποβιβάστηκαν, τα υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί τη Σχολής και αμέσως επισκέφθηκαν τον πρότυπο αμπελώνα, όπου καλλιεργούνται πειραματικές ποικιλίες αμπέλου. Στη συνέχεια πέρασαν από τον οπωρώνα και τον ελαιώνα. Έπειτα πήγαν στα θερμοκήπια, το οινοποιείο, το εκτροφείο σαλιγκαριών, τους ανθόκηπους και τους λαχανόκηπους, που τους φροντίζουν οι μαθητές/τριες που φοιτούν στη Σχολή. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν το νέο γαλακτοκομείο της Σχολής, που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων. Η περιήγηση τελείωσε με την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Σχολής, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας, και στα εργαστήρια των Η/Υ.

Μετά την περιήγηση αφιερώθηκε λίγος χρόνος και σε ελεύθερο παιχνίδι στο πευκοδάσος, πολύ κοντά στον πέτρινο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που χτίστηκε το 1955 από τους μαθητές/τριες της Σχολής.

Λίγο πριν την αναχώρηση στα παιδιά προσφέρθηκε από ένα γλαστράκι με εποχιακό φυτό και στους εκπαιδευτικούς πληροφοριακό υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη Βιβλιοθήκη μας.

Δεντροφύτευση στη Ραχιά!

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και παιδείας των μαθητών/τριών μας, το σχολείο μας οργάνωσε μια δράση δενδροφύτευσης. Τα παιδιά της Δ΄τάξης και στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος με θέμα «Το δάσος», που υλοποιούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2012-13, φύτευσαν 52 δεντρύλλια  στο πάρκο της Ραχιάς.

Τα παιδιά μας  συμμετείχαν με κέφι και ενθουσιασμό στη δράση αυτή. Καθένας μαθητής και καθεμία μαθήτρια φύτευσε ένα δεντράκι (βελανιδιά, πεύκη ή κυπαρίσσι) και έβαλε το ανάλογο καρτελάκι με το όνομά του και την ημερομηνία.

Οι δασκάλες της τάξης, κ. Σιδηροπούλου Ελένη και κ. Σπυροπούλου Ιωάννα, με τη δράση αυτή προσπάθησαν μέσα από μια παιδαγωγική διαδικασία να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση και την περιβαλλοντική αφύπνιση των παιδιών μας, που είναι οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου.

Πολύτιμη ήταν η στήριξη του Δήμου και συγκεκριμένα του Τμήματος Πρασίνου, καθώς η Διευθύντρια του Τμήματος κ. Βαφείδου, ο Προϊστάμενος κ. Ορφανίδης και το προσωπικό/εργάτες του Δήμου, στηρίζοντας την προσπάθειά μας μας βοήθησαν στη μεταφορά των δεντρυλλίων, την παροχή των απαραίτητων εργαλείων αλλά και τη προσωπική βοήθεια κατά τη διάρκεια της δράσης. Επίσης, πολύτιμη ήταν η στήριξη του Δασαρχείου Βέροιας που μας βοήθησε στην προμήθεια των δεντρυλλίων. Όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της δράσης, οι μαθητές/τριες και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου μας τους ευχαριστούμε θερμά. 

Επίσκεψη Ολυμπιονίκη στο σχολείο μας

Σήμερα Τρίτη 8/05/2012 επισκέφθηκε το σχολείο μας η Φωτεινή Βαβάτση, 5η Ολυμπιονίκης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 2004 στο άθλημα της τοξοβολίας.
Η Φωτεινή Βαβάτση διακρίθηκε επίσης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με το ομαδικό (2004) λαμβάνοντας την 4η θέση καθώς και την πρώτη (1η) θέση στο πανελλήνιο στρατιωτικό πρωτάθλημα, πανελληνιονίκης.
Η επίσκεψή της έγινε στα πλαίσια του προγράμματος «Ο ολυμπισμός στη διάρκεια των αιώνων» που υλοποιεί το Δ1 τμήμα με τη δασκάλα τους κ. Λώτη Παναγιώτα και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κ. Μιχαηλίδου Ελένη.
Όλο το σχολείο υποδέχθηκε την ολυμπιονίκη στον αύλειο χώρο όπου κάνοντας μια αναπαράσταση της στιγμής που ο ολυμπιονίκης γύριζε νικητής στην πόλη του, τα παιδιά γκρέμισαν τμήμα των τειχών της πόλης, που είχαν ετοιμάσει, για να εισέλθει η νικήτρια των αγώνων. Στη συνέχεια ακολούθησε συμβολικά η στεφάνωση της Ολυμπιονίκη, με στεφάνι ελιάς. Ακολούθησε η γνωριμία με την ολυμπιονίκη και η συνέντευξη που πήραν τα παιδιά από την αθλήτρια.

Η κ. Βαβάτση με ιδιαίτερα τρυφερή διάθεση ενημέρωσε τα παιδιά σχετικά με το άθλημα της τοξοβολίας, τους κανονισμούς, τις δυσκολίες, τις προσπάθειες που χρειάζεται να καταβάλλει ο αθλητής/τρια… Στη συνέχεια έδειξε στα παιδιά τον εξοπλισμό της τοξοβολίας, έριξε η ίδια κάποιες βολές και έδειξε και στα παιδιά πώς να ρίχνουν το τόξο.

Ο ενθουσιασμός των μικρών μαθητών/τριών ήταν μεγάλος!

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βαβάτση που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και επισκέφθηκε το σχολείο μας. Την  ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που έδωσε στα παιδιά και κυρίως για την υπομονή και την ιδιαίτερα ζεστή συμπεριφορά της με την οποία αγκάλιασε τα παιδιά καθώς και τον κόπο που κατέβαλλε δείχνοντας στο καθένα παιδί ξεχωριστά τον χειρισμό του τόξου.

Την ευχαριστούμε και για την υπόσχεση που μας έδωσε πως θα επισκεφθεί εκ νέου το σχολείο μας ώστε να έχουν τη  δυνατότητα όλα τα παιδιά να σκοπεύσουν με το τόξο της, γιατί σήμερα λόγω έλλειψης χρόνου δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν όλοι οι μαθητές/τριες.

Links: