Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Φεβρουάριος, 2013.

Archive for Φεβρουάριος, 2013

Στη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Τη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Δ΄τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Σιδηροπούλου Ελένης και κ. Σπυροπούλου Ιωάννας, καθώς και της κ. Ιορδανίδου Παρθένας, καθηγήτριας Μουσικής. Η Δ΄τάξη υλοποιεί την τρέχουσα σχολική χρονιά καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα “Το Δάσος” και στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος επισκέφθηκαν τη σχολή για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης”.

Μόλις τα παιδιά αποβιβάστηκαν, τα υποδέχθηκαν οι εκπαιδευτικοί τη Σχολής και αμέσως επισκέφθηκαν τον πρότυπο αμπελώνα, όπου καλλιεργούνται πειραματικές ποικιλίες αμπέλου. Στη συνέχεια πέρασαν από τον οπωρώνα και τον ελαιώνα. Έπειτα πήγαν στα θερμοκήπια, το οινοποιείο, το εκτροφείο σαλιγκαριών, τους ανθόκηπους και τους λαχανόκηπους, που τους φροντίζουν οι μαθητές/τριες που φοιτούν στη Σχολή. Αμέσως μετά επισκέφθηκαν το νέο γαλακτοκομείο της Σχολής, που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων. Η περιήγηση τελείωσε με την επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Σχολής, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σχολικές βιβλιοθήκες της χώρας, και στα εργαστήρια των Η/Υ.

Μετά την περιήγηση αφιερώθηκε λίγος χρόνος και σε ελεύθερο παιχνίδι στο πευκοδάσος, πολύ κοντά στον πέτρινο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που χτίστηκε το 1955 από τους μαθητές/τριες της Σχολής.

Λίγο πριν την αναχώρηση στα παιδιά προσφέρθηκε από ένα γλαστράκι με εποχιακό φυτό και στους εκπαιδευτικούς πληροφοριακό υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη Βιβλιοθήκη μας.

Στην Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου

Τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την υπόγεια κρύπτη επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης με τις δασκάλες τους, κ.Λαμπριανίδου Συμέλα, κ. Μηρτσέκη Βασιλική και κ. Μητροπούλου Ολυμπία και τον κ. Τσιούχα Δημήτριο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Η γνωστή σήμερα ως “Κρύπτη” αποτελούσε αρχικά ρωμαϊκά λουτρά. Ο Άγιος Δημήτριος είχε φυλακισθεί στα λουτρά καθώς δεν ήταν ένας απλός κρατούμενος. Ήταν γόνος μιας οικογένειας ευγενών και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού μέχρι που οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν την χριστιανική του πίστη και τα κηρύγματα που έκανε σε άλλους ανθρώπους  για τον Χριστό. Γύρω στο 300 μ.Χ. ο Άγιος Δημήτριος εκτελέσθηκε στο σημείο όπου ήταν φυλακισμένος, μέσα στα δημόσια λουτρά. Οι γονείς του Αγίου Δημητρίου πήραν άδεια και έχτισαν σε εκείνο το σημείο ένα εκκλησάκι-μνημείο για τον γιο τους. Όταν τα λουτρά έκλεισαν και με τα χρόνια θάφτηκαν, το εκκλησάκι αυτό αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας μιας υπόγειας κοινότητας γνωστή σε εμάς ως χριστιανική κατακόμβη. Κατά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, το 1917, αποκαλύφθηκαν οι κατακόμβες, μετά από ανασκαφές στα επομένα χρόνια, ήρθαν στο φως στο σύνολό τους.

Αρχικά, στην Κρύπτη οι Θεσσαλονικείς τιμούσαν τον Άγιο μέσω του αγιάσματος, που ελάμβαναν από την κρήνη στην οποία έρρεε από πηγάδι που σώζεται μέχρι και σήμερα βόρεια του Ιερού. Μετά τον 10? αι. η κρήνη συνδέεται με το Μύρο που συνέλεγαν οι πιστοί από τις δεξαμενές της με διάφορα αγγεία, πήλινα, γυάλινα ή μεταλλικά.

Η Ε΄ τάξη στον Λευκό Πύργο

Προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία της της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν τη φετινή χρονιά, τα παιδιά της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν το Λευκό Πύργο, όπου μέσα από μια έκθεση, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, με στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα θεματικά μουσεία της. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο ισόγειο και τους πέντε ορόφους του Λευκού Πύργου αναφέρονται στη θέση της Θεσσαλονίκης στον γεωγραφικό χώρο,  σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα μνημεία της, στην κομβική εμπορική της θέση στο σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, στους κατοίκους της, στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της, αλλά και στις γεύσεις της. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της, με συνοδεία τους ήχους, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το πνεύμα και τις γεύσεις της πόλης.

Πηγή: http://www.mbp.gr/html/gr/pirgos.htm

 

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Μουσείο Mακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης με τις δασκάλες τους, κ. Λαμπριανίδου Συμέλα, κ. Μηρτσέκη Βασιλική και κ. Μητροπούλου Ολυμπία. Μέσα από μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη ξενάγηση τα παιδιά γνώρισαν ένα λιγότερο γνωστό, αλλά ιδεολογικά φορτισμένο κεφάλαιο της ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει το μουσείο οι μαθητές/τριες γνώρισαν τις φάσεις του Μακεδονικού Αγώνα, τους Μακεδονομάχους με εξέχουσα προσωπικότητα τον Παύλο Μελά, το ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό Προξενείο Θεσσαλονίκης ως κέντρο συντονισμού του Μακεδονικού Αγώνα κ.ά.

Μπορείτε κι εσείς να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου πατώντας ΕΔΩ  ή να διαβάσετε λίγα λόγια για το μουσείο από τον οδηγό του πατώντας ΕΔΩ

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σήμερα τα πρωτάκια μας, του Α3 τμήματος, με τη δασκάλα τους, κ. Θεοδωράκη Αικατερίνη, μίλησαν για το σώμα μας στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιούν φέτος. Αρχικά καθισμένοι όλοι γύρω στον κύκλο μίλησαν για τον ευατό τους και τους γονείς τους, τα χαρακτηριστικά του σώματός τους και τις διαφορές του με αυτά άλλων ανθρώπων. Στη συνέχεια έφτιαξαν κολλάζ με φωτογραφίες παιδιών από όλο τον κόσμο, παρατηρώντας τις ομοιότητες και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Τέλος, σχεδίασαν το περίγραμμα σώματος (από διάφορες φυλές) και έβαλαν πάνω του διάφορα χαρακτηριστικά.   

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 6/02/2013 τα παιδιά του Β1 τμήματος συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους, κ. Καπετανάκη Ευμορφία, και τη Δ/ντρια του σχολείου, κ. Γούτση Θεοδώρα, επισκέφθηκαν δυο μαγαζιά στην παλιά πόλη της Βέροιας. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το τυροκομείο του κ. Κελεπούρη Μιχάλη και το τσαγκαράδικο του κ.Αισιόπουλου Μιχάλη και στο πλαίσιο του προγράμματος “Την ίδια τη δουλειά αλλιώς την έκαμαν παλιά” που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά. Αρχικά, επισκέφθηκαν το τυροκομείο, όπου ο κ. Κελεπούρης μίλησε στα παιδιά για τη διαδικασία παραγωγής των τυριών και στη συνέχεια έδειξε πώς παρασκευάζεται το ζωικό βούτυρο. Μας είπε ότι το βούτυρο παρασκευάζεται κυρίως από το λιπαρό μέρος του γάλακτος (αγελαδινού ή κατσικίσιου ή πρόβειου) μετά τη διαδικασία διαχωρισμού. Μας έδειξε πώς ακριβώς γίνεται, πώς χτυπιέται και στη συνέχεια δοκιμάσαμε το φρέσκο βούτυρο που παρασκευάστηκε. Πρόκειται βέβαια για ένα εκλεκτό τρόφιμο, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλειμμένο στο ψωμί, σε διάφορα φαγητά, σε σάλτσες και στη ζαχαροπλαστική. Ο κ. Κελεπούρης είχε ετοιμάσει κι έναν υπέροχο μπουφέ με τα προϊόντα του (κασέρι, τυρί, βούτυρο και ζεστό ψωμί), τα οποία δοκιμάσαμε όλοι.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το τσαγκαράδικο του κ. Αισιόπουλου Μιχάλη. Ο τσγκάρης μας μίλησε για το επάγγελμά του, Μας είπε ότι παλιότερα ο τσαγκάρης έφτιαχνε ο ίδιος τα παπούτσια από την αρχή μετά από παραγγελίες, γιατί δεν υπήρχαν έτοιμα στο εμπόριο. Έπρεπε ο καθένας να παραγγείλει τα παπούτσια του στον τσαγκάρη, ο οποίος του έπαιρνε τα μέτρα για να τα φτιάξει. Συνήθως δούλευε ολημερίς για να ανταποκριθεί στις παραγγελίες, ιδιαίτερα όταν πλησίαζαν γιορτές. Η κατασκευή των παπουτσιών ήταν χειροποίητη, αφού τα πάντα ήταν ραφτά ή καρφωτά. Έπαιρναν τη στάμπα του πέλματος του πελάτη, έφτιαχναν πρώτα το πάνω μέρος και ύστερα έκοβαν τη σόλα. Επίσης μας μίλησε και μας έδειξε τα εργαλεία (πάγκος, τρυπητήρι, καλαπόδι, καρφιά, φαλτσέτα, σφυράκια, τανάλια, βελόνα, κλωστή) και τα υλικά που χρησιμοποιεί (σόλες, τακούνια, δέρμα, πέταλα, μπογιές, κόλλα, ψαρόκολλα, πινέλο, γυαλόχαρτο, γυαλιστικό, λάδι, ξυλόκαρφα).

Σήμερα όμως το επάγγελμά του κυρίως ασχολείται με τη  επιδιόρθωση των παπουτσιών καθώς με τον καιρό τα πάντα βιομηχανοποιήθηκαν και χάθηκε και η δουλειά των τσαγκάρηδων.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι δασκάλες του σχολείου μας ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κελεπούρη Μιχάλη και τον κ.Αισιόπουλου Μιχάλη για την φιλοξενία. Τους ευχαριστούμε πολύ που αφιέρωσαν μέρος του πολύτιμου χρόνου τους για να δείξουν στα παιδιά μας τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν το επάγγελμά τους.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, επτά μαθητές και μαθήτριες του Ε2 τμήματος του σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους κ. Μηρτσέκη Βασιλική, παρουσίασαν στο 5ο Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής, που έγινε στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εργασία με θέμα το ηλεκτρονικό περιοδικό του τμήματός  τους “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ”, στο οποίο αρθρογραφούν και το χειρίζονται μόνα τα ίδια τα παιδιά του τμήματος. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του blog είναι: http://okosmostwnpaidiwn.blogspot.gr/

 Στο συνέδριο παρέστησαν, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ.Γεώργιος Καρατάσιος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ. Διονύσιος Διαμαντόπουλος, ο  Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, κ.Ευθύμιος Φλιτούρης, ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, κ. Καρτσιώτης, Σχολικοί Σύμβουλοι του Νομού μας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας, εκπαιδευτικοί  και πλήθος μαθητών/τριών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείωντου νομού μας.

Η εργασία των παιδιών σχολιάστηκε ιδαίτερα θετικά από τον κ. Καρτσιώτη Θεόδωρο. Οι υπόλοιποι μαθητές/τριες της τάξης υπό την επίβλεψη της κ. Δ/ντριας παρακολούθησαν on line το συνέδριο μέσα στην αίθουσα του σχολείου μας στον διαδραστικό πίνακα.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας και ευχόμαστε να περάσουν και στην επόμενη φάση και να τα καμαρώσουμε και στο Συνέδριο Πληροφορικής.

Η γιορτή της κρέπας

Στις 2 Φεβρουαρίου, στη Γαλλία, γιορτάζεται η γιορτή της κρέπας.

 Κι εμείς τη γιορτάσαμε φέτος με τη ΣΤ2 (τμήμα γαλλικών).

Πατήστε για να θαυμάστε τις κρέπες μας και να μάθετε τη συνταγή !!!

fete des crepes

 

TO ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 1/02/2013 οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας βίωσαν ξεχωριστές στιγμές καθώς υποδέχτηκαν μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας στο χώρο του Σχολείου μας και στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος με θέμα “Η παράδοση της περιοχής μας”, το οποίο υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά με τη δασκάλα τους κ. Λώτη Παναγιώτα και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Μιχαηλίδου Ελένη.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση μέσα από τον χορό και την φορεσιά και να επιδιώξουν τη συνέχειά της. Μέσα από την βελτίωση της σχέσης των μαθητών/τριών με την ελληνική   μουσική (ρυθμούς, μελωδίες), το ελληνικό τραγούδι, την χορευτική κίνηση, τη γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα και τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ελληνική πολιτισμική συνείδηση με αναγνώριση όμως και κατανόηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και των άλλων λαών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα μέλη του Δ.Σ. να παρουσιάσουν στα παιδιά φορεσιές της περιοχής μας και να μάθουν για την ιστορία τους, τα τμήματα από τα οποία αποτελούνται και το ρόλο τους. Τα παιδιά  έμαθαν ότι κάθε φορεσιά εξαρτάται από το κλίμα, την παραγωγή και επεξεργασία των πρώτων υλών, το εμπόριο, την ιστορική πορεία και τις πολιτισμικές επιδράσεις κάθε γεωγραφικής περιοχής. Αποτελεί βασική πρόσβαση για την προσέγγιση πολλών κλάδων της ελληνικής χειροτεχνίας (υφαντική, βαφική, κεντητική, αργυροχοΐα κ.ά.) και παράλληλα προσδιορίζει ως μορφή, σήμα-σύμβολο, το τυπικό της κοινωνικής ομάδας στις κυριότερες φάσεις του κύκλου του ανθρώπινου βίου. Έμαθαν ότι κάθε τόπος έχει την ενδυμασία του και ότι η ενδυμασία φανερώνει την κοινωνική ηλικία (παντρεμένη ή ανύπαντρη…), την οικονομική κατάσταση του ατόμου αλλά και τη χρονική στιγμή-περίσταση (καθημερινή ή γιορτινή φορεσιά). 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων έδειξαν και έντυσαν με φορεσιές κορίτσια και ένα αγόρι του τμήματος και στη συνέχεια οι δασκάλες του σχολείου μας ντύθηκαν με φορεσιές της περιοχής μας: η κ. Λώτη Παναγιώτα φόρεσε τη νυφιάτικη φορεσιά του ρουμπλουκιού (περιοχή Αλεξάνδρειας), η κ. Έλενα Μιχαηλίδου τη νυφιάτικη της Βέροιας και η κ. Ιωάννα Σαμαρά τη νυφιάτικη φορεσιά Επισκοπής Νάουσας. Φυσικά στο τέλος χορέψαμε και μερικούς παραδοσιακούς χορούς όλοι μαζί στην αυλή μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες του Δ.Σ. Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και θα χαρούμε πολύ να ξανασυναντηθούμε στη συνάντηση που ορίσαμε για να επισκεφθούμε την αίθουσα της ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας με στόχο να δουμε κι άλλες παραδοσιακές φορεσιές.

Categories
Μετάβαση στο περιεχόμενο