Search
Archives

ΠΑΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 6/02/2013 τα παιδιά του Β1 τμήματος συνοδευόμενα από τη δασκάλα τους, κ. Καπετανάκη Ευμορφία, και τη Δ/ντρια του σχολείου, κ. Γούτση Θεοδώρα, επισκέφθηκαν δυο μαγαζιά στην παλιά πόλη της Βέροιας. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το τυροκομείο του κ. Κελεπούρη Μιχάλη και το τσαγκαράδικο του κ.Αισιόπουλου Μιχάλη και στο πλαίσιο του προγράμματος “Την ίδια τη δουλειά αλλιώς την έκαμαν παλιά” που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά. Αρχικά, επισκέφθηκαν το τυροκομείο, όπου ο κ. Κελεπούρης μίλησε στα παιδιά για τη διαδικασία παραγωγής των τυριών και στη συνέχεια έδειξε πώς παρασκευάζεται το ζωικό βούτυρο. Μας είπε ότι το βούτυρο παρασκευάζεται κυρίως από το λιπαρό μέρος του γάλακτος (αγελαδινού ή κατσικίσιου ή πρόβειου) μετά τη διαδικασία διαχωρισμού. Μας έδειξε πώς ακριβώς γίνεται, πώς χτυπιέται και στη συνέχεια δοκιμάσαμε το φρέσκο βούτυρο που παρασκευάστηκε. Πρόκειται βέβαια για ένα εκλεκτό τρόφιμο, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες που μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλειμμένο στο ψωμί, σε διάφορα φαγητά, σε σάλτσες και στη ζαχαροπλαστική. Ο κ. Κελεπούρης είχε ετοιμάσει κι έναν υπέροχο μπουφέ με τα προϊόντα του (κασέρι, τυρί, βούτυρο και ζεστό ψωμί), τα οποία δοκιμάσαμε όλοι.

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το τσαγκαράδικο του κ. Αισιόπουλου Μιχάλη. Ο τσγκάρης μας μίλησε για το επάγγελμά του, Μας είπε ότι παλιότερα ο τσαγκάρης έφτιαχνε ο ίδιος τα παπούτσια από την αρχή μετά από παραγγελίες, γιατί δεν υπήρχαν έτοιμα στο εμπόριο. Έπρεπε ο καθένας να παραγγείλει τα παπούτσια του στον τσαγκάρη, ο οποίος του έπαιρνε τα μέτρα για να τα φτιάξει. Συνήθως δούλευε ολημερίς για να ανταποκριθεί στις παραγγελίες, ιδιαίτερα όταν πλησίαζαν γιορτές. Η κατασκευή των παπουτσιών ήταν χειροποίητη, αφού τα πάντα ήταν ραφτά ή καρφωτά. Έπαιρναν τη στάμπα του πέλματος του πελάτη, έφτιαχναν πρώτα το πάνω μέρος και ύστερα έκοβαν τη σόλα. Επίσης μας μίλησε και μας έδειξε τα εργαλεία (πάγκος, τρυπητήρι, καλαπόδι, καρφιά, φαλτσέτα, σφυράκια, τανάλια, βελόνα, κλωστή) και τα υλικά που χρησιμοποιεί (σόλες, τακούνια, δέρμα, πέταλα, μπογιές, κόλλα, ψαρόκολλα, πινέλο, γυαλόχαρτο, γυαλιστικό, λάδι, ξυλόκαρφα).

Σήμερα όμως το επάγγελμά του κυρίως ασχολείται με τη  επιδιόρθωση των παπουτσιών καθώς με τον καιρό τα πάντα βιομηχανοποιήθηκαν και χάθηκε και η δουλειά των τσαγκάρηδων.

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι δασκάλες του σχολείου μας ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κελεπούρη Μιχάλη και τον κ.Αισιόπουλου Μιχάλη για την φιλοξενία. Τους ευχαριστούμε πολύ που αφιέρωσαν μέρος του πολύτιμου χρόνου τους για να δείξουν στα παιδιά μας τόσα ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν το επάγγελμά τους.

Comments are closed.

Links: