Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Εκπαιδευτικό υλικό category.

Archive for the ‘Εκπαιδευτικό υλικό’ Category

Shakespeare’s play: A midsummer night’s dream

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος etwinning, που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά από τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας κ. Ιωάννας Σ. και κ. Κατερίνας Κ. σε συνεργασία με ένα σχολείο της Ρουμανίας, τα παιδιά δημιούργησαν ένα υπέροχο comic με θέμα “A midsummer night’s dream”. Το comic για το “Όνειρο θερινής νυχτός” μπορείτε να το μελετήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://12dim-veroias.ima.sch.gr/newpage/wp-content/uploads/2023/05/A-Midsummer-Nights-Dream.pdf

Επιπλέον δημιούργησαν κι ένα podcast, δηλαδή μια ηχογραφημένη ομαδική εργασία για το ίδιο θέμα, την οποία μπορείτε να ακούσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.podomatic.com/podcasts/katerinakolitsa1971/episodes/2023-05-14T11_02_02-07_00

Συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς και στα παιδιά!

Η ταινία “Παναγία Δοβρά” του Σχολείου μας στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση παρουσιάζει μαθητικές δημιουργίες που πραγματοποιήθηκαν και διακρίθηκαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων που διοργανώνει.
Το Σάββατο 18.02.2023 θα παρουσιάσει ταινίες τεκμηρίωσης από τον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Cinema… διάβασες;

Στον διαγωνισμό αυτό κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 2021-2022 συμμετείχαν μαθητές/τριες της Στ’ τάξης, οι οποίοι/ες με τη συμβολή της καθηγήτριας Γερμανικής Γλώσσας δημιούργησαν την ταινία “Παναγία Δοβρά” με την ευκαιρία των 100 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αξιόλογη ταινία για να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας και της Ιεράς Μονής αλλά και να θαυμάσουμε την αξιόλογη προσπάθεια των παιδιών του Σχολείου μας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΔΩ: http://12dim-veroias.ima.sch.gr/newpage/wp-content/uploads/2023/02/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΒΟΥΛΗ_18_02_2023.pdf

Εκφοβισμός και δημιουργία κόμικς στον μαθητικό όμιλο της Πληροφορικής

Κατά τον μήνα Οκτώβριος και κάθε Πέμπτη στο πλαίσιο του μαθητικού ομίλου Πληροφορικής, τα παιδιά του Ολοήμερου ασχολήθηκαν με τον εκφοβισμό. Μίλησαν για τα είδη του εκφοβισμού, τους τρόπους προστασίας και έμαθαν να δημιουργούν κόμικς. Ένα τέτοιο δείγμα των εργασιών τους βλέπετε παρακάτω. Ένας εικονογραφημένος διάλογος σε συννεφάκια (κόμικ) με θέμα στον σχολικό εκφοβισμό.

Υποβολή αίτησης για συμμετοχή στους Εκπαιδευτικούς Ομίλους σχολικού έτους 2022-2023

Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας τη λειτουργία Εκπαιδευτικών Ομίλων κατά το σχολικό έτος 2022-2023 και καλεί τους μαθητές/τριες του Σχολείου μας να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως κάθε μαθητής/τρια μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι δύο (2) ομίλους.

Οι όμιλοι που θα λειτουργήσουν κατά το σχολικό έτος 2022-2023 είναι:

  1. “Σχολική χορωδία” με υπεύθυνη εκαπιδευτικό την κ. Κουρκούλη Ειρήνη, κάθε Πέμπτη και 13.20 – 14.15
  2. “Παραδοσιακοί χοροί” με υπεύθυνο εκαπιδευτικό τον κ. Σταυρίδη Αθανάσιο, κάθε Τετάρτη και ώρα 13.20 – 14.15.

Εκτυπώστε ή ζητήστε από το Σχολείο την ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ εγγραφής σε εκπαιδευτικούς ομίλους.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 12ου Δ.Σ. Βέροιας μοιράστηκαν θησαυρούς της τοπικής ιστορίας στη διάρκεια ενός μικρού οδοιπορικού στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου.

Συγκεκριμένα, τα τρία τμήματα της ΣΤ’ τάξης, συνοδευόμενα από τους δασκάλους/ες τους, Σιδηροπούλου Ελένη, Λώτη Παναγιώτα και Αντώνη Κουτζιαμπασόπουλο καθώς και από την καθηγήτρια γερμανικών κ. Χριστίνα Δημητριάδου, βίωσαν την ιστορία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά και του Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού κατά την επίσκεψή τους στον ιερό χώρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο “Βιωματική μάθηση & παραγωγή πολιτισμικού υλικού –Η Μονή της Παναγίας Δοβρά” (για περισσότερες πληροφορίες Αρχείο Σχολείου, Φεβρουάριος 2022).

Με την άφιξή τους στον εκτενή καταπράσινο περίβολο του μοναστηριού, οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες ξεκλείδωσαν το ένδοξο αλλά και μαρτυρικό ιστορικό παρελθόν της μονής (1822: αγώνας απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους, ολοκαύτωμα της Μονής και του ομώνυμου χωριού) μέσα από την προφορική αφήγηση του πατέρα Δαβίδ. Συνάμα κωδικοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο το μακρινό συνδέεται με το νεότερο παρελθόν (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, φιλοξενία ορφανών στην Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”) καθώς και το πρόσφατο και τωρινό παρόν (1995: επανίδρυση Μονής μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης, 2005: αδελφοποίηση με τον νεοφανή Άγιο Λουκά τον Ιατρό από τη Συμφερούπολη της Ρωσίας και ανοικοδόμηση του ναού του, φιλοξενία κατασκηνώσεων και εκπαιδευτικού Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών).

Εκτός από το θαυματουργό Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής στον περιποιημένο αύλειο χώρο, η περιήγηση περιέλαβε και την ξενάγηση εντός του παλαιού καθολικού, μιας ξυλόστεγης τρίκλιτης βασιλικής του 1844, αφιερωμένης στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Μονής και τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο. 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε με τη μετάβαση στον εκθεσιακό χώρο, όπου διατίθενται προϊόντα της Μονής ως ενθύμια, καθώς και το Ναό του Αγ. Λουκά του Ιατρού με τους χρυσούς τρούλους, που αποτελεί στολίδι της περιοχής και προορισμός κάθε πιστού προσκυνητή που αναζητά την ελπίδα στα θαύματα του Αγίου.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο παραμονής στην κατάφυτη τοποθεσία με την πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Ημαθίας και με απόλαυση της ανοιξιάτικης φύσης στους χώρους αναψυχής της μονής, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες διασκέδασαν συμμετέχοντας σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε πολύ τους πατέρες της Ιεράς Μονής και ιδιαιτέρως τον π.Δαβίδ για την αξιόλογη ξενάγηση και τη φιλοξενία στους χώρους της Μονής

Μια ιδέα από το οδοιπορικό στο παρακάτω βίντεο: youtube

Μέγας Βασίλειος. ..Το λιοντάρι του Χριστού

Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τις ιδέες και το κοινωνικό έργο του Μεγάλου Βασιλείου

 Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (Αστυπάλαια, Μακεδονία, Ήπειρος, Μετέωρα, Αίγινα, Λουτράκι, Θήβα, Μήλος, Κως, κ.α), την Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία, Αντιόχεια, Μυρσίνη κ.α.), την Ιταλία

ΠΗΓΗ: http://deneisaimonos.gr/den-ise-monos-megas-vasilios-to-liontari-tou-christou.html

Χριστούγεννα. Ερμηνεία στην εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού κατά την ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση.

Feb 19, 2017 | optikonet, Αγιολόγιο Δεκεμβρίου, Οπτικοακουστικό Αγιολόγιο

Εσείς φορέσατε “Μάρτη”;

Στην πατρίδα μας συνηθίζεται τα παιδιά την 1η του Μάρτη να φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Συνηθίζεται να φοριέται μέχρι τέλος του μήνα. Ύστερα αφού τον βγάλουν, τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές, ώστε να γίνουν τα μάγουλά τους κόκκινα σαν τριαντάφυλλα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης για να μην καούν. Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και τον φορούν είτε σα δαχτυλίδι στα δάχτυλα είτε στον καρπό του χεριού σα βραχιόλι, την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

«Μάρτη», όμως, δε φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε κάποιες περιοχές της χώρας μας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να τον πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους. Αλλού πάλι το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Πώς γίνεται;

Η κατασκευή του «Μάρτη» είναι πολύ απλή. Χρειάζονται μόνο δύο κλωστές κεντήματος, μία κόκκινη και μία άσπρη. Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Όταν στριφτεί καλά, κάνεις κόμπο και στην άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Όταν είναι έτοιμες oι στριμμένες, τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ? τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.

Μπορώ να αγοράσω μια ώρα του χρόνου σου;

Ένας πατέρας γυρίζει σπίτι από την εργασία του αργά, κουρασμένος και εκνευρισμένος, για να βρει τον πέντε ετών γιο του να τον περιμένει στην πόρτα.
-Μπαμπά, μπορώ να ρωτήσω κάτι;
-Ναι, βεβαίως, τι είναι;
-Μπαμπά, πόσα παίρνεις σε μια ώρα;
-Αυτό δεν είναι δίκη σου δουλειά, απάντησε θυμωμένος ο πατέρας.
-Θέλω ακριβώς να ξέρω. Παρακαλώ, πες μου πόσα παίρνεις σε μια ώρα;
-Εάν πρέπει να ξέρεις, παίρνω 40 ευρώ την ώρα.
-Ωχ! Μπαμπά, σε παρακαλώ, μπορείς να μου δανείσεις 20 ευρώ;
-Εάν ο μόνος λόγος που ρώτησες είναι να δανεισθείς κάποια χρήματα, για να αγοράσεις ένα ανόητο παιχνίδι ή κάποιες άλλες αηδίες, τότε να πας κατ΄ευθείαν στο δωμάτιο σου και στο κρεβάτι σου. Δεν εργάζομαι σκληρά καθημερινά για τέτοιες παιδαριώδεις επιπολαιότητες.
Το μικρό παιδί πήγε ήσυχα στο δωμάτιο του και έκλεισε την πόρτα. Ο μπαμπάς κάθισε σκεπτόμενος την ερώτηση του παιδιού και νευρίαζε όλο και περισσότερο. «Πώς τόλμησε να υποβάλει τέτοια ερώτηση, για να πάρει μόνο κάποια χρήματα;».
Μετά από μια περίπου ώρα ο μπαμπάς είχε ηρεμήσει και σκέφθηκε: «Ίσως είναι κάτι που πρέπει πραγματικά ν΄αγοράσει ο μικρός με τα 20 ευρώ. Και δεν ζητάει χρήματα πολύ συχνά». Πήγε στην πόρτα του δωματίου του παιδιού και την άνοιξε.
-Κοιμάσαι, γιε μου; Ρώτησε.
-Δεν κοιμάμαι, απάντησε το αγόρι.
-Σκεφτόμουν ότι ίσως ήμουν πολύ σκληρός μαζί σου νωρίτερα. Ήταν μια μεγάλη μέρα και έβγαλα την κούραση μου σε σένα. Εδώ είναι τα 20 ευρώ που μου ζήτησες». Το παιδί έτρεξε κατ΄ευθείαν επάνω του χαμογελώντας.
-Σ΄ευχαριστώ, μπαμπά, φώναξε. Κατόπιν πάει στο μαξιλάρι του και βγάζει από κάτω κάποια τσαλακωμένα χρήματα. Ο πατέρας, μόλις βλέπει ότι το παιδί έχει ήδη κάποια χρήματα, αρχίζει να νευριάζει, ενώ εκείνο αρχίζει να μετράει σιγά τα χρήματα του και κοιτάζει τον μπαμπά του, που το ρωτά:
-Γιατί θέλεις περισσότερα χρήματα, εφ΄όσον έχεις ήδη μερικά;
-Μπαμπά, έχω 40 ευρώ τώρα. Μπορώ να αγοράσω μια ώρα του χρόνου σου; Σε παρακαλώ, έλα αύριο νωρίς στο σπίτι. Θα ήθελα πολύ να φάμε μαζί.
Ο πατέρας ένοιωσε συντετριμμένος. Αγκάλιασε το μικρό γιο του και τον ικέτευσε να τον συγχωρήσει.
(Από το Περιοδικό «Ο Κόσμος της Ελληνίδος», αρ. 560, Ιούνιος 2009, σελ. 183)

Ποιό ε?ναι τό ?θιμο τ?ς Βασιλόπιτας; Πότε ξεκίνησε καί τί σχέση μπορεί νά ?χει μέ τόν Μέγα Βασίλειο;

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ? ?στορία τ?ς βασιλόπιτας ξεκίνησε στά χρόνια το? Μ. Βασιλείου, ?ταν βασίλευε ? ?ουλιανός ? Παραβάτης, φοβερός τύραννος καί διώκτης τ?ν Χριστιαν?ν. Κάποια μέρα λοιπόν ?πείλησε πώς θά θανατώσει τόν ?γιο ?πίσκοπο καί θά καταστρέψει τούς Χριστιανούς πού περιφρονο?σαν τούς θεούς του. ? Μέγας Βασίλειος τότε προσευχήθηκε στόν πολυεύσπλαχνο Κύριο καί στήν Παναγία μητέρα Σου νά σώσουν τήν πόλη. ?ν? ο? κάτοικοι τ?ς περιοχ?ς, πού ?γαπο?σαν τόν φωτισμένο ?εράρχη τους, μπροστά στήν ?πειλή το? ?σεβο?ς βασιλέως συγκέντρωσαν ?λα τά χρυσαφικά τους γιά νά τά προσφέρουν προκειμένου νά σώσουν τήν πόλη καί τόν ?πίσκοπό τους.?ταν ? ?γεμόνας π?γε νά λεηλατήσει τήν περιοχή, μιά ?πέρλαμπρη λάμψη μέ ?να χρυσό καβαλάρη ?μφανίστηκε καί ?φάνισε τόν ?διο καί τούς στρατι?τες του. ? καβαλάρης ?ταν ? ?γιος Μερκούριος, ? ?πο?ος ε?χε μαρτυρήσει πρίν 100 περίπου χρόνια στήν Καισάρεια.
Μ? α?τόν τόν τρόπο, κατά Θεία Ο?κονομία σώθηκε ? Καισάρεια. Τά χρυσαφικά ?μως ?πρεπε νά ?πιστραφούν στούς δικαιούχους. ?πειδή ?ταν πολύ δύσκολο νά πάρει ? καθένας τό δικό του, ? Μέγας Βασίλειος, γιά νά γίνει δίκαια ? μοιρασιά, ζήτησε ?πό τίς ε?σεβε?ς γυνα?κες νά ζυμώσουν πίτες καί ?βαλε μέσα ?πό ?να χρυσαφικό. Καί ? το? θαύματος! ?,τι προσέφερε ? καθένας, α?τό δικαιωμένος ?λαβε! ?πό τότε καθιερώθηκε ? Βασιλόπιτα νά δίνει ξεχωριστή χαρά καί ε?λογία στούς πιστούς.

Links: