Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Μάρτιος, 2014.

Archive for Μάρτιος, 2014

Εκφοβισμός

Από τους μαθητές/τριες ΣΤ΄2 τάξης

 

6 Μαρτίου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

“Αναγνωρίζω, αρνούμαι, αντιδρώ στη βία στο σχολείο”. Αυτό είναι το μήνυμα του Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο για την 6η Μαρτίου, που καθιερώθηκε ως “Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο”. Μια αφορμή για επικοινωνία, συζήτηση και δράση για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας!

 

Οι μαθητές/τριες του Στ΄2 τμήματος συνεχίζουν με συλλογική ευθύνη και συλλογική δράση την αντιμετώπιση του φαινομένου για ένα χαρούμενοκαι ξένοιαστο σχολείο!

                                                         ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΦΙΛΟΙ

   Ο   Μάκι είναι ένα οχτάχρονο αγόρι από  την Αιθιοπία που ήρθε στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας μαζί με την οικογένεια του. Παρότι ζει σε ένα μεγάλο σπίτι  με πολλά παιχνίδια και ανέσεις ο Μάκι δεν είναι καθόλου ευτυχισμένος με τη καινούργια του ζωή εξαιτίας ενός πολύ μεγάλου προβλήματος . Το πρόβλημα αυτό λοιπόν είναι το σχολείο του.

        Εκεί ο Μάκι βιώνει το μεγαλύτερο φόβο του . Το φόβο αυτό το προκαλεί ένα παιδί ο Χάρης, που μαζί με τη παρέα του πειράζουν τα μικρά κυρίως παιδιά που έχουν έρθει από άλλες χώρες.

        Κάθε μέρα λοιπόν ο Χάρης στριμώχνει το Μάκι σε μια γωνία αναγκάζοντας τον να του δίνει το φαγητό του και όλο του το χαρτζιλίκι με αποτέλεσμα ο Μάκι να μένει νηστικός. Εκτός από αυτό όμως ο Χάρης κοροϊδεύει  το Μάκι μπροστά σε άλλα παιδιά κάνοντας τα να γελάνε  και να τον κοιτάνε με απέχθεια πράγμα που στεναχωρεί πολύ το Μάκι αφού δεν έχει κάνει ακόμα φίλους.

      Όμως μέρα με τη μέρα , μήνα με το μήνα , χρόνο με το χρόνο ο Μάκι μεγάλωνε και μαζί του μεγάλωνε και το θάρρος του κάτι που έκανε το Χάρη να εκνευρίζεται με αποτέλεσμα οι επιθέσεις του να γίνονται πιο βίαιες τόσο που κάποια μέρα ο Μάκι αρνήθηκε να του δώσει το χαρτζιλίκι του και  αυτός από το θυμό του άρχισε να κοροϊδεύει το Μάκι έτσι όπως δεν είχε κάνει ποτέ ξανά. Αυτό ξάφνιασε πολύ το Μάκι που άρχισε να κλαίει με λυγμούς.

       Μαζεύοντας έτσι όλο του το θάρρος  αποφάσισε να πάει στη δασκάλα του και να της μιλήσει. Εκείνη  ακούγοντας τον προσεκτικά πήρε την απόφαση  να καλέσει το Χάρη για να παίξουν ένα παιχνίδι μόνοι τους, χωρίς τα άλλα παιδιά. Το παιχνίδι λεγόταν ??Ομοιότητες??. Μέσα από αυτό οι δύο ήρωες της ιστορίας μας λοιπόν έμαθαν πως παρόλο που ήταν διαφορετικοί σε χρώμα και εθνότητα είχαν κοινά τα αγαπημένα τους πράγματα κάτι που τους βοήθησε να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και μαζί να βοηθήσουν και άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα ρατσισμού καθώς και σχολικού εκφοβισμού.

 

                                                                                                Ελένη Κ.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η γιορτή της 25ης Μαρτίου

Το πρωί της Δευτέρας 24 Μαρτίου 2014 στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, οι μαθητές/τριες των Στ1 και Στ3 τμημάτων του σχολείου μας παρουσίασαν εκδήλωση για να τιμήσουμε και να εκφράσουμε το σεβασμό μας στους αγωνιστές της λευτεριάς. Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι δάσκαλοι των αντίστοιχων τμημάτων, κ. Τσαμήτρος Ηλίας και κ. Κουτζιαμπασόπουλος Αντώνιος σε συνεργασία με την καθηγήτρια Μουσικής, κ. Ιορδανίδου Πόπη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Καράμπελα Παναγιώτα.  Στο τέλος της εκδήλωσης η Δ/ντρια του σχολείου συγχάρηκε τα παιδιά για το ζήλο που επέδειξαν για την επιτυχία της εκδήλωσης και τα προέτρεψε να εμπνευστούν από τα ιδανικά του ’21 και τις διαχρονικές αξίες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού για να ξαναλάμψει πάλι το ελληνικό φως.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα Τρίτη 25 Μαρτίου 2014 με την συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας στη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων και την μαθητική παρέλαση που διεξήχθη στην πόλη μας.

Τα παιδιά γράφουν ποιήματα για την πατρίδα μας!

Τα παιδιά του Β3 έγραψαν ποιήματα για την πατρίδα με την παρότρυνση της δασκάλας τους, κ. Καπετανάκη Ευμορφίας. Έτσι με ευχάριστο αλλά και συνάμα δημιουργικό τρόπο εξωτερίκευσαν τα συναισθήματά τους, ανέσυραν εικόνες και εμπειρίες που σχετίζονται με την Ελλάδα. Ποιήματα γεμάτα με τα δικά τους συναισθήματα, τον αυθορμητισμό τους, την ευαισθησία τους και την ανέμελη ευρηματικότητά τους. Τόσο τρυφερά και όμορφα ποιήματα. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας!

Καλωσόρισμα της άνοιξης!

Το πρωί της Παρασκευής 21/03/2014 μετά την πρωινή προσευχή μας περίμενε μια έκπληξη! Τα παιδιά του Β3 τμήματος μας τραγούδησαν τα κάλαντα της άνοιξης (χελιδονίσματα). Στη συνέχεια μαζί με τα παιδιά του Ε2 τμήματος και μετά τον εκκλησιασμό τους στην προηγιασμένη θεία λειτουργία στην ενορία της Αγίας Παρασκευής, τραγούδησαν τα κάλαντα στον ιερέα της ενορίας, πατέρα Ναθαναήλ, και στους παριστάμενους ενορίτες. Όλοι τους ενθουσιάστηκαν και συνεχάρησαν τα παιδιά και τη δασκάλα τους, κ. Καπετανάκη Ευμορφία, για την πολύ όμορφη πρωτοβουλία. Ο πατέρας Ναθαναήλ μίλησε στα παιδιά για την περίοδο της Μ. Σαρακοστής, που διανύουμε, και τη σημασία της και χάρισε μια εικονίτσα της Ανάστασης του Κυρίου μας σε καθένα από τα παιδιά.

Επιστρέφοντας για το σχολείο τα παιδιά τραγούδησαν τα κάλαντα και σε άλλα σημεία της γειτονιάς του σχολείου μας (καταστήματα, σπίτια των μαθητών/τριών…). Όλοι έδιναν συγχαρητήρια στα παιδιά και τους εύχονταν και “του χρόνου!”

21 mars: Journ?e mondiale de la po?sie / 21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Για να διαβάσετε το ποίημα “Le cancre” (Ο κουμπούρας) του Jacques Pr?vert (Ζακ Πρεβέρ), πατήστε εδώ.

Το ποίημα μας έδωσε το ερέθισμα να συζητήσουμε, μεταξύ άλλων, για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό.

Ενημερωτικές παρεμβάσεις για τη λύσσα των αγρίων ζώων

Η συνεχιζόμενη επιχείρηση εμβολιασμού αγρίων ζώων με εναέρια ρίψη δολωμάτων ? εμβολίων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λύσσας, επιβάλλει την εκ νέου ενημερωτική παρέμβαση της εκπαιδευτικής κοινότητας προς τον μαθητικό πληθυσμό, ώστε να εμπεδωθούν οι τρόποι προστασίας των παιδιών και κατ΄ επέκταση η ενεργοποίηση και των γονέων για την ενίσχυση και διάχυση κανόνων ασφάλειας και σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.

Για το λόγο αυτό εξειδικευμένα στελέχη και κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ ενημέρωσε τους Δ/ντές των σχολείων του Νομού μας σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δ.Σ. Βέροιας και μας προώθησε κατάλληλο ΥΛΙΚΟ για την ενημέρωση των μαθητών/τριών. 

Μπορείτε να δείτε το υλικό ΕΔΩ ή στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (http://www.keelpno.gr)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Τη Δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης μας επισκέφθηκαν τα παιδιά του Β2 τμήματος στις 14/03/2014 με τη δασκάλα τους κ. Παπαδοπούλου Μαρίνα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ομιλία για τον σχολικό εκφοβισμό

Την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 στις 16.15 το απόγευμα στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ομιλία-συζήτηση για το σχολικό εκφοβισμό και το ρόλο του σχολείου και της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Ομιλήτρια ήταν η κ. Βάχλα Αικατερίνη,  Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ημαθίας. Στόχος ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των γονέων/κηδεμόνων για τις σοβαρές επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου. Η συμμετοχή των γονέων ήταν εντυπωσιακή. Οι γονείς μοιράστηκαν ανησυχίες, σκέψεις, προτάσεις και γνώσεις ώστε σχολείο και οικογένεια μαζί να συμβάλλουμε στην ισορροπημένη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Βάχλα Αικατερίνη για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και την αμεσότητα με τη  οποία προσέγγισε το θέμα ώστε να είναι φανερό το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των γονέων. Όλοι νιώσαμε πως μπορούμε κι έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε συμπεριφορές που πληρώνουν τους συνανθρώπους μας.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας επισκέφθηκαν τα παιδιά της Β΄ τάξης (Β1,Β2 και Β3 τμημάτων) με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Αντωνίου Γεώργιο, κ. Παπαδοπούλου Μαρίνα κια κ. Καπετανάκη Ευμορφία. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές.

Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Links: