Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Μάιος, 2023.

Archive for Μάιος, 2023

Βράβευση μαθητών του Σχολείου μας

Σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης των μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων για τη συμμετοχή τους στη δράση του προγράμματος Erasmus+ «Language, Learning, via Literature» με τίτλο «Αναζητώντας τους ήρωες των Παραμυθιών και της Λογοτεχνίας, στο σήμερα». Η βράβευση έλαβε χώρα στο γραφείο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας,

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας και τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ημαθίας. Στον διαγωνισμό αυτό το 12ο Δ.Σ. Βέροιας συμμετείχε με 12 έργα ομαδικά.

Τα έργα εκτέθηκαν στον χώρο του Δημαρχείου Βεροίας στις 8.05.2023 και μετά από ψηφοφορία του κοινού προέκυψαν οι διακρίσεις και τα βραβεία.

Ένα ομαδικό έργο μαθητών του Σχολείου μας κατέλαβε την τρίτη (3) θέση. Οι μαθητές του Δ1 τμήματος που δημιούργησαν το έργο τούτο είναι: Παύλος – Μάριος Σκ. και Θωμάς – Ραφαήλ Κ. Τα παιδιά πήραν τα βραβεία τους κι από ένα λογοτεχνικό βιβλίο ως δώρο.

  1. Διαγωνισμός κολλάζ
  2. Διαγωνισμός κολλάζ 2
  3. Διαγωνισμός κολλάζ 3
  4. Διαγωνισμός κολλάζ 4

Τα άλλα δύο βραβεία κατέλαβαν το 7ο Δ.Σ. Νάουσας και το ΔΣ Βεργίνας – Παλατιτσίων

Θερμά συγχαρητήρια στα δυο παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και εκπροσώπησαν επάξια το Σχολείο μας. Ολόψυχες ευχαριστίες σην καθηγήτρια Εικαστικών, κ. Κατερίνα, η οποία στήριξε και καθοδήγησε τα παιδιά για να δημιουργήσουν πολλά και ιδιαίτερα έργα.

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Διαχείριση της τάξης”

Υλοποιήθηκε σήμερα 31.05.2023 και κατά τις ώρες 13.30-15.00 ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Διαχείριση της τάξης”. Εισηγήτρια ήταν η Σχολική Σύμβουλος της Περιφέρειάς μας, κ. Παπαγεωργίου Αικατερίνη.

Η ορθή διαχείριση της σχολικής τάξης διαμορφώνει θετικό κλίμα στην τάξη, συμβάλλει στην αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου, εξασφαλίζει τη συμμετοχή των μαθητών στη διδασκαλία, δημιουργεί θετικό μαθησιακό περιβάλλον, προλαμβάνει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και επομένως είναι από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς. Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης τονίστηκε πως η διαχείριση της σχολικής τάξης, δεν περιορίζεται στη χρήση πειθαρχικών πρακτικών, αλλά περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δράσεις με τις οποίες ο εκπαιδευτικός δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μάθησης για όλους τους μαθητές του (Weinstein et. al. (2003)). Για τη σωστή διαχείριση της τάξης απαιτούνται η γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μαθητών, η οργάνωση του μαθησιακού περιβάλλοντος, η πολύ καλή οργάνωση του ημερήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, οι κανόνες και οι ρουτίνες καθώς και καλές σχέσεις σχολείου- οικογένειας. Προτάθηκαν τρόποι διαχείρισης διαφόρων καταστάσεων στις αίθουσες διδασκαλίας και η επιμόρφωση έκλεισε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών επί του θέματος. Όλοι/ες αποκομίσαμε πολλές και χρήσιμες γνώσεις για τη σωστή διαχείριση της τάξης. Ευχαριστούμε την κ. Παπαγεωργίου για την εμπεριστατωμένη εισήγησή της.

Ενδοσχολική επιμόρφωση_Σύγχρονες μορφές τέχνης

smart

Ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: “Σύγχρονες μορφές τέχνης στη διδασκαλία και τη μάθηση” υλοποιήθηκε σήμερα 24.05.2023 στη σχολική μας μονάδα. Εισηγήτρια ήταν η καθηγήτρια εικαστικών του Σχολείου μας κ. Κατερίνα Αν.

Η καθηγήτρια παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς πώς μπορούν να αξιοποιήσουν σύγχρονες μορφές τέχνης στη διδασκαλία.

Shakespeare’s play: A midsummer night’s dream

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος etwinning, που υλοποιείται την τρέχουσα σχολική χρονιά από τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας κ. Ιωάννας Σ. και κ. Κατερίνας Κ. σε συνεργασία με ένα σχολείο της Ρουμανίας, τα παιδιά δημιούργησαν ένα υπέροχο comic με θέμα “A midsummer night’s dream”. Το comic για το “Όνειρο θερινής νυχτός” μπορείτε να το μελετήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://12dim-veroias.ima.sch.gr/newpage/wp-content/uploads/2023/05/A-Midsummer-Nights-Dream.pdf

Επιπλέον δημιούργησαν κι ένα podcast, δηλαδή μια ηχογραφημένη ομαδική εργασία για το ίδιο θέμα, την οποία μπορείτε να ακούσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.podomatic.com/podcasts/katerinakolitsa1971/episodes/2023-05-14T11_02_02-07_00

Συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς και στα παιδιά!

Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαϊου 2023, στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν  οι μαθήτριες και οι μαθητές του Στ2 τμήματος. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η δασκάλα του τμήματος κ. Ελένη Σ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλα τα παιδιά των υπολοίπων τμημάτων και πολλοί γονείς/κηδεμόνες.

Αρχικά, η Διευθύντρια του Σχολείου στον πρόλογό της τόνισε πως σήμερα τιμούμε την επέτειο τη Γενοκτονίας των Ποντίων και μνημονεύουμε και θυμόμαστε τις 353.000 θύματά της. Η Γενοκτο­νία ήταν ένα μαζικό έγκλη­μα που σχεδιάστηκε και υλο­ποιήθηκε σε διάφορα στάδια και με διαφόρους τρόπους με στόχο τη συστηματική εξόντωση ενός λαού, των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δε σταμάτησε με τον βάναυσο ξεριζω­μό των Ελλήνων από τον Πόντο, καθώς γενοκτονία δεν είναι μόνον η εξόντωση των αν­θρώπων αλλά και η προσπάθεια για ολοσχερή εξάλειψη του πολιτι­σμού και της ιστορίας τους από έναν τόπο. Ακολούθησε ο εκτοπισμός των Ποντίων από τα πάτρια εδάφη, και ο δρόμος της προσφυ­γιάς, παίρνοντας μαζί τους ελάχιστα ρούχα και τις εικόνες των Αγίων. 

Στη συνέχεια η δασκάλα του Α2 τμήματος, κ. Χριστίνα Γ., στον πανηγυρικό της ημέρας, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εξόντωσης των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου από τους Τούρκους και στον συνεχή αγώνα για να αναγνωρισθούν από την Διεθνή Κοινότητα, ως γενοκτονία, ο σφαγιασμός και οι θηριωδίες των Τούρκων κατά των Ποντίων.
Ακολούθησε η εκδήλωση που οργάνωσαν τα παιδιά του Στ2 τμήματος με τη δασκάλα τους, η οποία περιελάμβανε το χρονικό των γεγονότων, ποιήματα, κείμενα-πηγές, τραγούδια, μουσικά κομμάτια.

Τα μάτια όλων δάκρυσαν ακούγοντας τα παιδιά να απαγγέλουν ποιήματα και να τραγουδούν τραγούδια όπως “Την πατρίδα μου έχασα…”, “Παναγιά μου Σουμελά”, “Δεν ξεχνώ”, “Ζητώ αναγνώριση” και άλλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν χορό που χόρεψαν και τραγούδησαν τα μικρά παιδιά της Α΄ τάξης (Α1 και Α2 τμήματα).

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε η Δ/ντρια στο τέλος της εκδήλωσης σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς). Σήμερα ο Ελληνισμός του Πόντου απανταχού της γης προσπαθεί να μην ξεχάσει την καταγωγή του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τη γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων του, την πίστη και την ευλάβεια των προγόνων του στην Παναγία Σουμελά και αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

  1. Γενοκτονία 1α
  2. Γενοκτονία 2α
  3. Γενοκτονία 3α
  4. Γενοκτονία 4α
  5. Γενοκτονία 5α
  6. Γενοκτονία 6α
  7. Εικόνα1α

Ένας βυζαντινός κι ένας ρωμαϊκός περίπατος για την Ε΄ τάξη

Την Τετάρτη 17.05.2023 τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης πραγματοποίησαν μια υπέροχη δράση. Αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τον βυζαντινό τους περίπατο, που είχαν πραγματοποιήσει στις 28.03.2023, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα βήματα του έμπειρου ξεναγού σε έναν ρωμαϊκό περίπατο.

Αρχικά, επισκέφθηκαν τη Ροτόντα, ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινό, που δεν είχαν αυτήν την ευκαιρία στην προηγούμενη δράση τους. Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα. Στο κυκλικό της σχήμα οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Οι Θεσσαλονικείς τον ονόμαζαν Ναό του Αγίου Γεωργίου από ένα εκκλησάκι που είχε ανεγερθεί δίπλα στα χρόνια της τουρκοκρατίας.Τα λαμπρότερα λείψανα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετης ποιότητας ψηφιδωτά.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την αχειροποίητο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι αποτελεί το σημαντικότερο σωζόμενο δείγμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελλάδα. Η επωνυμία Αχειροποίητος, εντοπίζεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1320 και σχετίζεται με την εικόνα του ναού της Παναγίας δεομένης που υπήρχε στον ναό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά που σώζονται στις εσωτερικές ράχες των τόξων των κιονοστοιχιών. Οι λίγες τοιχογραφίες που κοσμούν το νότιο κλίτος του ναού χρονολογούνται στο α’ μισό του 13ου αιώνα και σώζονται πια σε κακή κατάσταση. Οι μορφές που απεικονίζονται είναι στρατιωτικοί άγιοι και αποτελούν μέρος της παράστασης των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύθηκε από ανίατη ασθένεια. Στον χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν αγώνες μονομαχίας. Σ’ αυτό το στάδιο μονομάχησε ο πιστός μαθητής του Αγίου Δημητρίου, Νέστορας, και κατατρόπωσε τον Λυαίο. Ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας.

Στη συνέχεια τα παιδιά περπάτησαν στη ρωμαϊκή αγορά, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ανάμεσα στην Εγνατία οδό και την οδό Αγίου Δημητρίου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους.

Έπειτα γνώρισαν το Γαλεριανό συγκρότημα, που είναι το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Θεσσαλονίκης και χτίστηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων, του ρωμαϊκού και του βυζαντινού. Η ανέγερσή του ξεκίνησε στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου μ.Χ. αι., όταν ο καίσαρας Γαλέριος Μαξιμιανός (260-311) επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του ανατολικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σημαντικά οικοδομικά κατάλοιπα του Συγκροτήματος, ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές που διεξήχθησαν στο 2ο μισό του 20ου αιώνα. Κάποια από αυτά τα οικοδομικά κατάλοιπα, όπως η Αψιδωτή αίθουσα και τα κτίσματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου, είναι ορατά και επισκέψιμα, ενώ τα περισσότερα, λόγω της ανοικοδόμησης του ιστορικού κέντρου έχουν καταχωθεί. Το 2008 ο αρχαιολογικός χώρος βραβεύθηκε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτιστική κληρονομιά, την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

  1. Ρωμαϊκός 1α
  2. Ρωμαϊκός 2α
  3. Ρωμαϊκός 3α
  4. Ρωμαϊκός 4α
  5. Ρωμαϊκός 5α
  6. Ρωμαϊκός 6α
  7. Ρωμαϊκός 7α
  8. Ρωμαϊκός 8α

Στη Μικρή Σάντα!

Την Πέμπτη 11.05.2023 επισκεφθήκαμε το ορεινό χωριό της Μικρής Σάντας στο όρος Βέρμιο. Τα μικρά παιδιά του Β2 τμήματος αρχικά συμμετείχαν στην αναστάσιμη θεία λειτουργία και μετά το πέρας της παρουσίασαν στους ιερείς και τους ελάχιστους κατοίκους/προκυνητές του Ναού μια μικρή γιορτή με πασχαλινά και ανοιξιάτικα τραγούδια. Ο ιερός ναός του μικρού χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

Ανάμεσα στους προσκυνητές βρισκόταν και μια συγγραφέας, κάτοικος του χωριού, που μας διηγήθηκε την ιστορία του μικρού χωριού καθώς και μια ιστορία που έχει γράψει για αυτό.

Στη συνέχεια δεχθήκαμε την πλούσια φιλοξενία τους στην αίθουσα του Ναού και ακολούθησε μια ιδιαιτέρως αξιόλογη ξενάγηση από τον ιερέα του Ναού στο παλαιό σχολείο του χωριού, που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Τα εκθέματα του μουσείου είναι πλούσια και αφορούν σε αντικείμενα Ποντίων κατοίκων, παραδοσιακές ποντιακές στολές, φωτογραφίες, εργαλεία των κατοίκων παλαιότερης εποχής κλπ.

Η μία από τις αίθουσες του μουσείου είναι η αίθουσα διδασκαλίας του παλιού σχολείου του χωριού, το οποίο σήμερα, δυστυχώς, δεν λειτουργεί καθώς οι μαθητές/τριες έχουν ελαχιστοποιηθεί. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αντικέιμενα που χρησιμοποιούνταν στα παλαιότερα χρόνια στα σχολεία.

Ακολούθησε παιχνίδι στην αυλή του μικρού σχολείου έως την αναχώρησή μας

Ευχαριστούμε θερμά τους δύο ιερείς και τις κυρίες του Ναού για την εγκαρδιότητα και την αγάπη στη φιλοξενία και την ξενάγηση.

  1. Μ. ΣΑΝΤΑ 6Α
  2. Μ. ΣΑΝΤΑ 4Α
  3. Μ. ΣΑΝΤΑ 10Α
  4. Μ. ΣΑΝΤΑ 8Α
  5. Μ. ΣΑΝΤΑ 3Α
  6. Μ. ΣΑΝΤΑ 2Α
  7. Μ. ΣΑΝΤΑ 1Α
  8. Μ. ΣΑΝΤΑ 5Α
  9. Μ. ΣΑΝΤΑ 7Α
  10. Μ. ΣΑΝΤΑ 9Α

Επιλογή 2ης ξένης γλώσσας για το σχολικό έτος 2023-2024

Σύμφωνα με τη με αριθ. πρωτ. Φ.52/63/12873/Γ1/6-2-2012 (ΦΕΚ 253, τ.Β’/13-02-2012), όπως τροποποιήθηκε με τη με αριθ. πρωτ. Φ12/657/70691/26-04-2016/Δ1 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1324, τ.Β’/11-05-2016), η διδασκαλία της 2ης Ξένης Γλώσσας, Γαλλικής και Γερμανικής πραγματοποιείται στις Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις των 4/θέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Υπεύθυνη δήλωση γονέα/κηδεμόνα για την επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας για το σχολικό έτος 2023-2024

http://12dim-veroias.ima.sch.gr/newpage/wp-content/uploads/2023/05/ΥΠΕΥΘΥΝΗ-ΔΗΛΩΣΗ-ΓΟΝΕΑ-_-Β΄-ΞΕΝΗ-ΓΛΩΣΣΑ-2023-2024.docx

Links: