Search
Archives

Εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαϊου 2023, στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν  οι μαθήτριες και οι μαθητές του Στ2 τμήματος. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η δασκάλα του τμήματος κ. Ελένη Σ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλα τα παιδιά των υπολοίπων τμημάτων και πολλοί γονείς/κηδεμόνες.

Αρχικά, η Διευθύντρια του Σχολείου στον πρόλογό της τόνισε πως σήμερα τιμούμε την επέτειο τη Γενοκτονίας των Ποντίων και μνημονεύουμε και θυμόμαστε τις 353.000 θύματά της. Η Γενοκτο­νία ήταν ένα μαζικό έγκλη­μα που σχεδιάστηκε και υλο­ποιήθηκε σε διάφορα στάδια και με διαφόρους τρόπους με στόχο τη συστηματική εξόντωση ενός λαού, των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δε σταμάτησε με τον βάναυσο ξεριζω­μό των Ελλήνων από τον Πόντο, καθώς γενοκτονία δεν είναι μόνον η εξόντωση των αν­θρώπων αλλά και η προσπάθεια για ολοσχερή εξάλειψη του πολιτι­σμού και της ιστορίας τους από έναν τόπο. Ακολούθησε ο εκτοπισμός των Ποντίων από τα πάτρια εδάφη, και ο δρόμος της προσφυ­γιάς, παίρνοντας μαζί τους ελάχιστα ρούχα και τις εικόνες των Αγίων. 

Στη συνέχεια η δασκάλα του Α2 τμήματος, κ. Χριστίνα Γ., στον πανηγυρικό της ημέρας, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εξόντωσης των Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου από τους Τούρκους και στον συνεχή αγώνα για να αναγνωρισθούν από την Διεθνή Κοινότητα, ως γενοκτονία, ο σφαγιασμός και οι θηριωδίες των Τούρκων κατά των Ποντίων.
Ακολούθησε η εκδήλωση που οργάνωσαν τα παιδιά του Στ2 τμήματος με τη δασκάλα τους, η οποία περιελάμβανε το χρονικό των γεγονότων, ποιήματα, κείμενα-πηγές, τραγούδια, μουσικά κομμάτια.

Τα μάτια όλων δάκρυσαν ακούγοντας τα παιδιά να απαγγέλουν ποιήματα και να τραγουδούν τραγούδια όπως “Την πατρίδα μου έχασα…”, “Παναγιά μου Σουμελά”, “Δεν ξεχνώ”, “Ζητώ αναγνώριση” και άλλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με έναν χορό που χόρεψαν και τραγούδησαν τα μικρά παιδιά της Α΄ τάξης (Α1 και Α2 τμήματα).

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε η Δ/ντρια στο τέλος της εκδήλωσης σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς). Σήμερα ο Ελληνισμός του Πόντου απανταχού της γης προσπαθεί να μην ξεχάσει την καταγωγή του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τη γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμα των πατέρων του, την πίστη και την ευλάβεια των προγόνων του στην Παναγία Σουμελά και αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

  1. Γενοκτονία 1α
  2. Γενοκτονία 2α
  3. Γενοκτονία 3α
  4. Γενοκτονία 4α
  5. Γενοκτονία 5α
  6. Γενοκτονία 6α
  7. Εικόνα1α

Comments are closed.

Links: