Archive for the ‘Εκπαιδευτικό υλικό Γ΄ τάξης’ Category
Εικονογράφηση παραδοσιακού παραμυθιού _ Γ1 τμήμα
Στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και στην ενότητα της δημιουργίας ψηφιακού υλικού, οι μαθητές/τριες του Γ1, εικονογράφησαν το παραδοσιακό παραμύθι της Κεφαλονιάς με τίτλο “Το πιο γλυκό ψωμί“. Η εικονογράφηση, συνδυαζόμενη με αφήγηση, παρουσιάστηκε σα μία ψηφιακή ιστορία με τη μορφή ταινίας μικρού μήκους. Μπορείτε να δείτε την ταινία, στον παρακάτω σύνδεσμο:
Στη Γ΄ τάξη μαθαίνουμε για τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητος
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης το πρώτο τρίμηνο συζητούν, προβληματίζονται, εκφράζουν απορίες και αλληλεπιδρούν στα εργαστήρια Δεξιοτήτων με θέμα τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Σε συνεργασία με το κέντρο πρόληψης «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια όπου έπαιξαν, μίλησαν για τον εαυτό τους και για τους άλλους, ζωγράφισαν και σχημάτισαν σε κολάζ «τα χαρισματικά φυτά», που είναι μοναδικά και ταυτόχρονα όμοια με τα άλλα φυτά.
Από το εργαστήριο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».
Διαδρομές στην παλιά πόλη της Βέροιας με το Γ1 τμήμα του Σχολείου μας (ebook)
Στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων, το Γ3 τμήμα του Σχολείου μας υλοποίησε πρόγραμμα με θέμα “Διαδρομές στην παλιά πόλη της Βέροιας”.
Στο τέλος του προγράμματος τα παιδιά δημιούργησαν με την επιμέλεια της δασκάλας τους κ. Πετρούλας Τραψιώτη ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (ebook), το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο.
Συγχαρητήρια στα παιδιά και τη δασκάλα τους για την υπέροχη προσπάθεια και δημιουργία.
https://read.bookcreator.com/xPIG5KdCazPPM6etDQ9ZblCrS2l2/8Qvd2c0bSd-Jp9E5Um7iqw
Επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης μας
Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις υπηρεσίες του Δήμου μας είχαν σήμερα τα παιδιά της Γ΄τάξης (Γ1, Γ2 και Γ3 τμήματα). Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης και Ευέλικτης ζώνης επισκέφθηκαν το Δημαρχείο μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Αντωνίου Γεώργιου, κ. Παπαδοπούλου Μαρίνας και κ. Σιδηροπούλου Ελένης.
Στόχος της επίσκεψης ήταν να προσεγγίσουν βιωματικά και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα παιδιά υποδέχθηκε και ξενάγησε στους χώρους ο κ Μαυροκεφαλίδης Νικόλαος. Μέσα από τη σύντομη περιήγηση στο Δημαρχείο, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις υπηρεσίες του, να ενημερωθούν από τους ίδιους τους υπαλλήλους για το επιτελούμενο έργο. Επίσης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι μαθητές/τριες γνώρισαν το χώρο όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για το μέλλον της πόλη τους.
TO ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
Την Παρασκευή 1/02/2013 οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας βίωσαν ξεχωριστές στιγμές καθώς υποδέχτηκαν μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας στο χώρο του Σχολείου μας και στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος με θέμα “Η παράδοση της περιοχής μας”, το οποίο υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά με τη δασκάλα τους κ. Λώτη Παναγιώτα και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Μιχαηλίδου Ελένη.
Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση μέσα από τον χορό και την φορεσιά και να επιδιώξουν τη συνέχειά της. Μέσα από την βελτίωση της σχέσης των μαθητών/τριών με την ελληνική μουσική (ρυθμούς, μελωδίες), το ελληνικό τραγούδι, την χορευτική κίνηση, τη γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα και τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ελληνική πολιτισμική συνείδηση με αναγνώριση όμως και κατανόηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και των άλλων λαών.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα μέλη του Δ.Σ. να παρουσιάσουν στα παιδιά φορεσιές της περιοχής μας και να μάθουν για την ιστορία τους, τα τμήματα από τα οποία αποτελούνται και το ρόλο τους. Τα παιδιά έμαθαν ότι κάθε φορεσιά εξαρτάται από το κλίμα, την παραγωγή και επεξεργασία των πρώτων υλών, το εμπόριο, την ιστορική πορεία και τις πολιτισμικές επιδράσεις κάθε γεωγραφικής περιοχής. Αποτελεί βασική πρόσβαση για την προσέγγιση πολλών κλάδων της ελληνικής χειροτεχνίας (υφαντική, βαφική, κεντητική, αργυροχοΐα κ.ά.) και παράλληλα προσδιορίζει ως μορφή, σήμα-σύμβολο, το τυπικό της κοινωνικής ομάδας στις κυριότερες φάσεις του κύκλου του ανθρώπινου βίου. Έμαθαν ότι κάθε τόπος έχει την ενδυμασία του και ότι η ενδυμασία φανερώνει την κοινωνική ηλικία (παντρεμένη ή ανύπαντρη…), την οικονομική κατάσταση του ατόμου αλλά και τη χρονική στιγμή-περίσταση (καθημερινή ή γιορτινή φορεσιά).
Τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων έδειξαν και έντυσαν με φορεσιές κορίτσια και ένα αγόρι του τμήματος και στη συνέχεια οι δασκάλες του σχολείου μας ντύθηκαν με φορεσιές της περιοχής μας: η κ. Λώτη Παναγιώτα φόρεσε τη νυφιάτικη φορεσιά του ρουμπλουκιού (περιοχή Αλεξάνδρειας), η κ. Έλενα Μιχαηλίδου τη νυφιάτικη της Βέροιας και η κ. Ιωάννα Σαμαρά τη νυφιάτικη φορεσιά Επισκοπής Νάουσας. Φυσικά στο τέλος χορέψαμε και μερικούς παραδοσιακούς χορούς όλοι μαζί στην αυλή μας.
Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες του Δ.Σ. Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και θα χαρούμε πολύ να ξανασυναντηθούμε στη συνάντηση που ορίσαμε για να επισκεφθούμε την αίθουσα της ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας με στόχο να δουμε κι άλλες παραδοσιακές φορεσιές.
Περιβαλλοντικά μονοπάτια
Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1΄τμήματος και την Παρασκευή 24/02/2012 οι μαθητές/τριες του Γ2 τμήματος συμμετείχαν το πρόγραμμα “Περιβαλλοντικά Μονοπάτια”. Αναλυτικότερα, τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στους δρόμους της παλιάς πόλης της Βέροιας, επισκέφθηκαν βυζαντινές εκκλησίες. μίλησαν για την αρχιτεκτονική των κτιρίων της παλιάς πόλης και επισκέφθηκαν και ένα παλιό αρχοντικό της πόλης μας, το αρχοντικό του “Σαράφογλου”. Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν στη διαδρομή αυτή οι δασκάλες τους, κ. Σιδηροπούλου Ελένη και και κ. Κουμπατή Φανή, και την ξενάγηση έκαμε ο υπέυθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Ημαθίας, κ. Κουρουζίδης Θεοχάρης.