Search
Archives

TO ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 1/02/2013 οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας βίωσαν ξεχωριστές στιγμές καθώς υποδέχτηκαν μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων της Βέροιας στο χώρο του Σχολείου μας και στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος με θέμα “Η παράδοση της περιοχής μας”, το οποίο υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά με τη δασκάλα τους κ. Λώτη Παναγιώτα και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Μιχαηλίδου Ελένη.

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την ελληνική παράδοση μέσα από τον χορό και την φορεσιά και να επιδιώξουν τη συνέχειά της. Μέσα από την βελτίωση της σχέσης των μαθητών/τριών με την ελληνική   μουσική (ρυθμούς, μελωδίες), το ελληνικό τραγούδι, την χορευτική κίνηση, τη γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα και τις παραδοσιακές φορεσιές του τόπου μας θα προσπαθήσουμε να καλλιεργήσουμε την ελληνική πολιτισμική συνείδηση με αναγνώριση όμως και κατανόηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και των άλλων λαών.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα μέλη του Δ.Σ. να παρουσιάσουν στα παιδιά φορεσιές της περιοχής μας και να μάθουν για την ιστορία τους, τα τμήματα από τα οποία αποτελούνται και το ρόλο τους. Τα παιδιά  έμαθαν ότι κάθε φορεσιά εξαρτάται από το κλίμα, την παραγωγή και επεξεργασία των πρώτων υλών, το εμπόριο, την ιστορική πορεία και τις πολιτισμικές επιδράσεις κάθε γεωγραφικής περιοχής. Αποτελεί βασική πρόσβαση για την προσέγγιση πολλών κλάδων της ελληνικής χειροτεχνίας (υφαντική, βαφική, κεντητική, αργυροχοΐα κ.ά.) και παράλληλα προσδιορίζει ως μορφή, σήμα-σύμβολο, το τυπικό της κοινωνικής ομάδας στις κυριότερες φάσεις του κύκλου του ανθρώπινου βίου. Έμαθαν ότι κάθε τόπος έχει την ενδυμασία του και ότι η ενδυμασία φανερώνει την κοινωνική ηλικία (παντρεμένη ή ανύπαντρη…), την οικονομική κατάσταση του ατόμου αλλά και τη χρονική στιγμή-περίσταση (καθημερινή ή γιορτινή φορεσιά). 

Τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων έδειξαν και έντυσαν με φορεσιές κορίτσια και ένα αγόρι του τμήματος και στη συνέχεια οι δασκάλες του σχολείου μας ντύθηκαν με φορεσιές της περιοχής μας: η κ. Λώτη Παναγιώτα φόρεσε τη νυφιάτικη φορεσιά του ρουμπλουκιού (περιοχή Αλεξάνδρειας), η κ. Έλενα Μιχαηλίδου τη νυφιάτικη της Βέροιας και η κ. Ιωάννα Σαμαρά τη νυφιάτικη φορεσιά Επισκοπής Νάουσας. Φυσικά στο τέλος χορέψαμε και μερικούς παραδοσιακούς χορούς όλοι μαζί στην αυλή μας.

Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες του Δ.Σ. Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και θα χαρούμε πολύ να ξανασυναντηθούμε στη συνάντηση που ορίσαμε για να επισκεφθούμε την αίθουσα της ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας με στόχο να δουμε κι άλλες παραδοσιακές φορεσιές.

Comments are closed.

Links: