Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Προγράμματα category.

Archive for the ‘Προγράμματα’ Category

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγών _ Συμμετοχή στο πρόγραμμα “Βασιλικοί Παίδες” _ Ε1 και Ε2 τμήματα

Την Πέμπτη 9.02.2023 τα παιδιά των Ε1 και Ε2 τμημάτων του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγών, της μητρόπολης των Μακεδόνων, στη Βεργίνα. Αρχικά επισκέφθηκαν το παλαιό Μουσείο και είχαν την αυκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα.

Στη συνέχεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων “Βασιλικοί Παίδες” με την καθοδήγηση της μουσειοπαιδαγωγού κ. Φώτω Παπαργυρούδη.
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές και μαθήτριες γνώρισαν στοιχεία της καθημερινής ζωής των βασιλικών παίδων της Μακεδονίας. Βασιλικοί Παίδες, ονομάζονταν τα αγόρια αριστοκρατικής καταγωγής, τα οποία βρίσκονταν υπό την επίβλεψη του βασιλιά και εκπαιδεύονταν για να τον υπηρετούν και να τον συνοδεύουν στις καθημερινές του δραστηριότητες.  Στην αρχαία Μακεδονία  δίνονταν ιδιαίτερη σημασία στη μόρφωση των γόνων της βασιλικής οικογένειας, των αξιωματούχων της αυλής και των βασιλικών εταίρων.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά ντύθηκαν όπως οι βασιλικοί παίδες, μίλησαν για την πολεμική περιβολή τους και ύφαναν σε αργαλειό. Οι Μακεδόνες φορούσαν κατά κανόνα έναν ζωσμένο χιτώνα, ένα απλό μάλλινο φόρεμα, συνήθως με μανίκια, που έφτανε περίπου ως τα γόνατα. Το συνηθισμένο τους πανωφόρι ήταν η χλαμύδα, μια αρκετά βαριά μάλλινη κάπα που πορπώνεται στο στήθος ή στον ώμο. Δερμάτινες μπότες ή ψηλά σαντάλια και ένα είδος τραγιάσκας από δέρμα ή τσόχα, η περίφημη μακεδονική καυσία, συμπλήρωναν μια ενδυμασία κατάλληλη για πορεία, δουλειά και κυνήγι στο κρύο, ενώ οι τσομπάνηδες και οι ξωμάχοι δεν περιφρονούσαν καθόλου τα βαριά πανωφόρια και τα σκουφιά από απλές ακατέργαστες προβιές, που τους εξασφάλιζαν προστασία έστω και χωρίς κομψότητα.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό. συμμετείχαν με προθυμία σε όλες τις δράσεις. Εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο λειτουργίας του αργαλειού όπου και τα ίδια έδειξαν εξαιρετική επιδεξιότητα. Διασκέδασαν καθώς δοκίμαζαν τα ρούχα των παιδιών της αρχαίας Μακεδονίας και μαγεύτηκαν ενώ αντιστοίχιζαν τα μέρη της πολεμικής αμφίεσης των στρατιωτών με τη χρησιμότητα και τον σκοπό που εξυπηρετούσε το καθένα.

Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά έμαθαν την ιστορία της ίδρυσης του Μακεδονικού Βασιλείου, την ιστορία και τη σημασία του αστεριού της Μακεδονίας και συζήτησαν για την περίφημη σκηνή του κυνηγιού στον τάφο του Φιλίππου. Επέστρεψαν στο Σχολείο γεμάτα με άριστες εικόνες, εμπειρίες και εντυπώσεις. Ευχαριστούμε την κ. Φώτω Παπαργυρούδη για την υπέροχη δράση αλλά και για την υπομονή και την καλή της διάθεση να μοιραστεί μαζί μας τόσες γνώσεις και δραστηριότητες!

  1. ΒΕΡΓΙΝΑ 1Α
  2. ΒΕΡΓΙΝΑ 2Α
  3. ΒΕΡΓΙΝΑ 3Α
  4. ΒΕΡΓΙΝΑ 4Α
  5. ΒΕΡΓΙΝΑ 5Α
  6. ΒΕΡΓΙΝΑ 6Α
  7. ΒΕΡΓΙΝΑ 7Α
  8. ΒΕΡΓΙΝΑ 8Α
  9. ΒΕΡΓΙΝΑ 9Α

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Πρωινού Προγράμματος 2022-2023

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ολοήμερου Σχολείου 2022-2023

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

Οι μαθητές των τμημάτων Ε2, ΣΤ1 και ΣΤ2 του σχολείου μας δημιούργησαν στα πλαίσια εκπόνησης προγράμματος  με τίτλο “ΌΧΙ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ” το παρακάτω διαφημιστικό σποτ:

Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Eτικέτα έργου etwinning

Πρόγραμμα etwinning

Για το Σχολικό έτος 2011-2012, τα δύο τμήματα των Γαλλικών της Ε΄ τάξης συμμετέχουν σ? ένα έργο etwinning σε συνεργασία με άλλα δυο σχολεία: ένα δημοτικό από την πόλη Vouillers της Γαλλίας και ένα από το Buzau της Ρουμανίας.

To πρόγραμμα πραγματοποιείται επί το πλείστον στα γαλλικά και μέσω υπολογιστών.

Πρόκειται για  ένα πρόγραμμα που θα βάλει τους μαθητές του δημοτικού που προέρχονται από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες σε πραγματικές καταστάσεις επικοινωνίας, για ν? αφυπνίσει  την αγάπη για εκμάθηση ξένων γλωσσών, την επαφή και τη συνεργασία.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες:

  • Να μάθουν μια ξένη γλώσσα μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία
  • Να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες.
  • Να αισθανθούν αυτοπεποίθηση μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών
  • Ν? αναπτυχθεί μια θετική στάση απέναντι στην ξένη γλώσσα και πολιτισμό
  • Να τονιστεί η δημιουργικότητα και ο παιγνιώδης  χαρακτήρας της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο και ν? αποκαλυφθούν κρυφά ταλέντα και νέες δεξιότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το blog της συνεργασίας : www.unblogplusieurscopains.blogspot.com

Links: