Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Εκπαιδευτικό υλικό Β΄ τάξης category.

Archive for the ‘Εκπαιδευτικό υλικό Β΄ τάξης’ Category

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας επισκέφθηκαν τα παιδιά της Β΄ τάξης (Β1,Β2 και Β3 τμημάτων) με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Αντωνίου Γεώργιο, κ. Παπαδοπούλου Μαρίνα κια κ. Καπετανάκη Ευμορφία. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές.

Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Β2

Τα παιδιά του Β2 του Σχολείου μας, με την καθοδήγηση της

δασκάλας της πληροφορικής Κελεσίδου Σόνιας, χρησιμοποιώντας

τα προγράμματα του word και της ζωγραφικής, δημιούργησαν ένα

μικρό βιβλίο σχετικό με τη χρήση των βασικών πλήκτρων του υπολογιστή.

Γράψαμε τα κειμενάκια μας, το εικονογραφήσαμε και σας το

παρουσιάζουμε

 

 

http://issuu.com/kelesonia/docs/______________________?mode=window&viewMode=doublePage

Η Β΄ τάξη σε αποστακτήριο…

Την Παρασκευή 14/12/12 τα παιδιά της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το αποστακτήριο/ρακοκάζανο του κ. Στογιάννου στη Φυτιά Ημαθίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αμπέλι-Τρύγος-Σταφύλι», που υλοποιεί το Β1 τμήμα το διάστημα αυτό. Τα παιδιά συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων, κ. Καπετανάκη Εύη, κ. Βασιλειάδου Αλεξία, κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα και από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Μιχαηλίδου Ελένη.

Ο ιδιοκτήτης του ρακοκάζανου υποδέχθηκε ιδιαίτερα ζεστά τα παιδιά. Τους περίμενε με το τζάκι αναμμένο και τους μίλησε για τα προϊόντα της απόσταξης και τους εξήγησε τη διαδικασία. Το τσίπουρο, το κρασί  και η τσικουδιά προκύπτουν από το απόσταγμα των στεμφύλων, των τσίπουρων, δηλαδή ό,τι απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών.

Στο τέλος ψήσαμε και κάστανα στην ξυλόσομπα… Ήταν τα νοστιμότερα που έχουμε φάει!

Το φαινόμενο της απόσταξης ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς και ο Αριστοτέλης αναφέρει τη δυνατότητα απόσταξης του θαλασσίου ύδατος. Πιθανολογείται ότι η πρώτη απόσταξη της ρακής ξεκίνησε από το Άγιο Όρος, το 1590.

Η διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς είναι πολύ θεαματική και σε πολλά μέρη παίρνει τη παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας. Στα καζάνια είναι όλοι καλοδεχούμενοι, φίλοι και περαστικοί.

Ευχαριστούμε τον κ. Στογιάννο, ιδιοκτήτη του αποστακτήριου, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

 

Αξιολόγηση – Παρουσίαση Καινοτόμου Προγράμματος

Τη Δευτέρα 17/12/12 οι μαθητές/τριες της Β1 τάξης παρουσίασαν το πρόγραμμα «Αμπέλι-Τρύγος-Κρασί» στους Read the rest of this entry »

«Η Β΄ τάξη μας υποδέχθηκε το φθινόπωρο?

Το φθινόπωρο υποδέχθηκαν τα παιδιά της Β΄ τάξης. Φέτος υλοποιούν το καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα «Αμπέλι-τρύγος-φθινόπωρο». Αρχικά βγήκαν στη φύση να παρατηρήσουν τις αλλαγές των φυτών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και μάξεψαν φύλλα από διάφορα φυλλοβόλλα δέντρα με τα οποία δημιούργησαν διάφορες εικαστικές δημιουργίες.

Στη συνέχεια μίλησαν για το αμπέλι και τον τρύγο. Έμαθαν ότι τρύγος  ονομάζεται το  μάζεμα των ώριμων σταφυλιών από τ΄ αμπέλια και ότι οι  αμπελουργοί το  Σεπτέμβριο  και τον  Οκτώβριο  τρυγούν τα σταφύλια. Ύστερα τα κουβαλούν στο πατητήρι, όπου τα πατούν και βγάζουν το μούστο, τον οποίο στη συνέχεια τον ρίχνουν στα κρασοβάρελα και τον  αφήνουν εκεί μέσα  μέχρι να γίνει η ζύμωση και από μούστος  να  γίνει  κρασί. Απ? τα σταφύλια οι αμπελουργοί βγάζουν το κρασί, τσίπουρο, φτιάχνουν τις σταφίδες και γλυκό του κουταλιού. Τα παλιά χρόνια όταν τέλειωνε ο τρύγος, οι αμπελουργοί γιόρταζαν με χορούς και τραγούδια για το νέο κρασί. Τα παιδιά δοκίμασαν να πατήσουν με τα χέρια σταφύλια, γεύστηκαν μούστο, δοκίμασαν γλυκό κουταλιού σταφύλι, έφτιαξαν μουστοκούλουρα και μουσταλευριά …

Έμαθαν και τραγούδια όπως το»Τσιριτρό», γλωσσοδέτες και αινίγματα.

Προσπαθήστε κι εσείς να πείτε: «Κρασάκι σταφυλόκρασο, ξιδάκι βαρελόξιδο, βαρελοσταφυλοκρασόξιδο»

ή δοκιμάστε να λύσετε το αίνιγμα » Άσχημη μάνα, όμορφα παιδιά, τρελά εγγόνια.  Τι  είναι;»

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα την Υγιεινή Διατροφή που υλοποιούν τα τμήματα Β1 και Ε1 του σχολείου μας με τους δασκάλους τους κ. Θεοδωράκη Κατερίνα και κ. Πετανίδη Δημήτρη αντίστοιχα, τα παιδιά  ασχολήθηκαν με τη διατροφή και συγκεκριμένα με το «Υγιεινό Πρωινό».
Αρχικά, κάθε παιδί είπε τι τρώει στο πρωινό του και μετά αν πεινάει στο σχολείο ή όχι, αν αισθάνεται κουρασμένο ή αν αισθάνεται γεμάτο ενέργεια. Δηλαδή αν έχει δύναμη να τρέξει, να παίξει με τα άλλα παιδιά ή μήπως αισθάνεται κουρασμένο στο μάθημα. Μάθαμε πως οι τροφές που μας δίνουν ενέργεια λέγονται υδατάνθρακες και στο πρωινό βρίσκονται στο ψωμί, τα δημητριακά, τα κουλουράκια και το μέλι. 
Οι τροφές που μας δίνουν δύναμη, λέγονται πρωτεΐνες και στο πρωινό γεύμα μπορούμε να τις πάρουμε από το γάλα, τα αυγά, το τυρί και το γιαούρτι. Βέβαια, δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για τις βιταμίνες που υπάρχουν στα παραπάνω αλλά και στα φρούτα και το φυσικό χυμό πορτοκάλι, που μπορούν να τρώνε και να πίνουν τα παιδιά στο πρωινό τους.
Μιλήσαμε για το ασβέστιο που περιέχει το  γάλα, που είναι απαραίτητο για δυνατά οστά. Μάθαμε πως εάν πίνουμε γάλα σοκολατούχο ή με σοκολάτα σκόνη μέσα, τότε το κακάο «κρύβει» το ασβέστιο και ο οργανισμός μας είναι σαν να μην το πήρε ποτέ.  Καλύτερα λοιπόν για να κάνουμε γερά κόκαλα και να ψηλώσουμε πολύ είναι να πίνουμε άσπρο γάλα.
Στη συνέχεια το τραπέζι στρώθηκε και όλοι μαζί φάγαμε ένα υγιεινό πρωινό!

Εργαστήριο Παιδικής Μαγειρικής & Διατροφής στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα την υγιεινή διατροφή τα παιδιά της Β΄τάξης επισκέφθηκαν μαζί με τις δασκάλες τους κ. Θεοδωράκη Κατερίνα και κ. Σιδεροπούλου Αγνή το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης με στόχο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Εργαστήρι Παιδικής Μαγειρικής και Διατροφής»

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης και μύησης των παιδιών σε διαφορετικές καθημερινές συνήθειες. Σε μια κανονική κουζίνα τα παιδιά μαγείρεψαν μαθαίνοντας τα συστατικά των τροφών και τις αρχές υγιεινής διατροφής. Μέσα από την εξερεύνηση των γεύσεων και των μυρωδιών έμαθαν μυστικά μεταβολής των συνηθειών τους και έπαιξαν παιχνίδια με τις γνώσεις. Η συνταγή απλή?ποδιές, σκούφοι και κέφι για δημιουργία. Στο εργαστήριο συμμετείχε σεφ για το μέρος της μαγειρικής και παιδαγωγός για το μέρος του παιδαγωγικού παιχνιδιού.

Πρόγραμμα Yγιεινής Διατροφής

Στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με θέμα την «Υγιεινή Διατροφή» που υλοποιούν τα Β1 και Ε1 τμήματα του σχολείου μας, με τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων κ. Κατερίνα Θεοδωράκη και κ. Πετανίδη Δημήτρη, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η προγραμματισμένη επίσκεψη-ενημέρωση διατροφολόγου. Ο κ. Τόπης ανέλυσε στα παιδιά τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και ιδιαίτερα της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες απάντησαν αλλά και υπέβαλαν ερωτήσεις στο διατροφολόγο για θέματα διατροφής.  Η διατροφική αγωγή στο Σχολείο μας δεν άρχισε ούτε ολοκληρώθηκε με τη σημερινή ενημέρωση, καθώς καλλιεργείται και διαπερνά οριζόντια όλα σχεδόν τα μαθήματα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τόπη που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας, επισκέφθηκε το σχολείο μας, ενημέρωσε τα παιδιά μας για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και απάντησε υπομονετικά στις ερωτήσεις τους.

Links: