Search
Archives

Η Β΄ τάξη σε αποστακτήριο…

Την Παρασκευή 14/12/12 τα παιδιά της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το αποστακτήριο/ρακοκάζανο του κ. Στογιάννου στη Φυτιά Ημαθίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Αμπέλι-Τρύγος-Σταφύλι”, που υλοποιεί το Β1 τμήμα το διάστημα αυτό. Τα παιδιά συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων, κ. Καπετανάκη Εύη, κ. Βασιλειάδου Αλεξία, κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα και από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, κ. Μιχαηλίδου Ελένη.

Ο ιδιοκτήτης του ρακοκάζανου υποδέχθηκε ιδιαίτερα ζεστά τα παιδιά. Τους περίμενε με το τζάκι αναμμένο και τους μίλησε για τα προϊόντα της απόσταξης και τους εξήγησε τη διαδικασία. Το τσίπουρο, το κρασί  και η τσικουδιά προκύπτουν από το απόσταγμα των στεμφύλων, των τσίπουρων, δηλαδή ό,τι απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών.

Στο τέλος ψήσαμε και κάστανα στην ξυλόσομπα… Ήταν τα νοστιμότερα που έχουμε φάει!

Το φαινόμενο της απόσταξης ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς και ο Αριστοτέλης αναφέρει τη δυνατότητα απόσταξης του θαλασσίου ύδατος. Πιθανολογείται ότι η πρώτη απόσταξη της ρακής ξεκίνησε από το Άγιο Όρος, το 1590.

Η διαδικασία απόσταξης της τσικουδιάς είναι πολύ θεαματική και σε πολλά μέρη παίρνει τη παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας. Στα καζάνια είναι όλοι καλοδεχούμενοι, φίλοι και περαστικοί.

Ευχαριστούμε τον κ. Στογιάννο, ιδιοκτήτη του αποστακτήριου, για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

 

Comments are closed.

Links: