Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Εκπαιδευτικό υλικό Στ΄ τάξης category.

Archive for the ‘Εκπαιδευτικό υλικό Στ΄ τάξης’ Category

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 12ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Οι μαθητές των τμημάτων της ΣΤ τάξης του 12ου Δ.Σ Βέροιας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονούν με τίτλο: « Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, ΕΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ» παρακολούθησαν το πολιτιστικό-περιβαλλοντικό πρόγραμμα που προσφέρει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας με τίτλο «Κλωστές και νήματα στα αδράχτια της βιομηχανικής Νάουσας» πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών το οποίο εστιάζεται στην επίδραση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, τη χρήση των υδάτινων πόρων ως πηγή ενέργειας με σεβασμό στη φύση, τη πολιτιστική κληρονομιά και τη αειφόρα ανάπτυξη ιδωμένα μέσα από το τρίπτυχο κοινωνία ? περιβάλλον- οικονομία.

Οι εκπαιδευτικοί?συντονιστές του προγράμματος γνωρίστηκαν με τους μαθητές/τριες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου. Ακολούθησε ο καταιγισμός ιδεών, η κατασκευή του εννοιολογικού χάρτη και η συζήτηση και προβολή παρουσίασης για την βιομηχανικά κληρονομιά. Στη συνέχεια οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Τουτουντζίδη Παύλο, Κουτσαμπασόπουλο Αντώνη και Σαραντοπούλου Μαίρη επισκέφθηκαν τον κυλινδρόμυλο «Ματθαίου», και την περιοχή Πουλιάνα.

Περπάτησαν στις όχθες του ποταμού Αράπιτσα που λειτούργησε ως πηγή ζωής και οικολογικής ενέργειας τροφοδοτώντας με υδροστροβιλική ενέργεια τα εργοστάσια που χτίστηκαν για αυτό το λόγο κοντά στις όχθες του μετατρέποντας τη Νάουσα του 19ου και 20ου αιώνα σε ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή με πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών προσφέροντας στους κατοίκους της εργασία και ευμάρεια. Οι μαθητές περπάτησαν στη περιοχή Μπατάνια, γνώρισαν τον Μύλο του «Ράιου» και τον κυλινδρόμυλο του «Μάκη», το πολυχώρο πολιτισμού «Βέτλανς» όπου συμπλήρωσαν ειδικά φύλλα εργασίας προετοιμασμένα από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Νάουσας.

Ο δάσκαλος του ΣΤ2 τμήματος
Τουτουντζίδης Παύλος

.

Γιορτή της 25ης Μαρτίου

Την Τρίτη 24/03/15 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η γιορτή της 25ης Μαρτίου, ημέρα επετείου του εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης τραγούδησαν και απήγγειλαν αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας» αφιερωμένο στη μνήμη των τριών σημαντικών μορφών του Ελληνισμού «Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη», επίσης έπαιξαν θεατρικά έργα με τίτλο «Φιλική Εταιρεία» και «Το άγαλμα» ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.
Τη γιορτή επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι των τμημάτων ΣΤ1΄ κ. Ανδρέου Νίκος και ΣΤ2΄ κ. Παπαδοπούλου Μαρία. Στη γιορτή μας παραβρέθηκαν γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους αθάνατους ήρωες του 1821.
Στο τέλος της γιορτής έγινε η παράδοση της σημαίας από τη Διευθύντρια του Σχολείου μας στη σημαιοφόρο και τους παραστάτες, απευθυνόμενη σε όλους τους σημαιοφόρους και παραστάτες τους ευχήθηκε να τιμήσουν τις αξίες και τα ιδανικά που εκπροσωπεί το ιερό αυτό σύμβολο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

images

Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας – αρχή της άνοιξης. Η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, όπως είναι και η ποίηση.

Η ελληνική γλώσσα ? από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι , φτάνοντας στους σύγχρονους ποιητές ? διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της ποίησης και της ενίσχυσης των δεσμών με τις άλλες τέχνες.

Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο βιβλίου.

ποηση«Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση» (Ντελακρουά).

Ακολουθούν σύντομες παρουσιάσεις τριών σπουδαίων ποιητών που αγάπησαν και εξύμνησαν το ελληνικό πνεύμα, τον άνθρωπο, τη φύση, την ελευθερία και την αγάπη.

Για τον Οδυσσέα Ελύτη, πατήστε εδώ.

Για τον Νικηφόρο Βρεττάκο, πατήστε εδώ.

Για τον Γιάννη Ρίτσο, πατήστε εδώ

 

 

                                                                                                      

    Μαρία  Παπαδοπούλου

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Αττικό Πάρκο,το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, ανέβηκαν στον Ιερό βράχο, είδαν το Καλλιμάρμαρο, περπάτησαν στην πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, στην περιοχή της Πλάκας, ξεναγήθηκαν στη Βουλή και ενθουσιασμένοι από το ταξίδι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

ε

 

παιδιων_0003παιδιων

Η

Διαπροσωπικές σχέσεις και διαφορετικότητα

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και του προγράμματος για τις Διαπροσωπικές σχέσεις και τη Διαφορετικότητα, η τάξη του Στ2΄ με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Μαρία Κυργιαφύνη διερεύνησε τις έννοιες της Ελευθερίας, της Φιλίας, της Ειρήνης και του Πολέμου. Η ομάδα συζήτησε τα νοήματα και τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτές τις τέσσερις «λέξεις», σε αναλογία με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες των πέντε ή έξι ατόμων δημιούργησαν ένα αυτοσχεδιασμό με ομαδικά γλυπτά με θέμα μια διαφορετική έννοια για την καθεμιά. Ταυτόχρονα, τα ομαδικά γλυπτά των παιδιών περνούν το μήνυμα της δικής τους οπτικής σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 τα τμήματα Στ1΄και Στ2΄ επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ) Μελίτης νομού Φλώρινας και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Άνθρακες?θησαυρός».

Μετά την υποδοχή μας από τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε., χωριστήκαμε σε ομάδες και ενημερωθήκαμε για τη γεωγραφική θέση της περιοχής και το ρόλο του Κ.Π.Ε. Μας έγινε μια θεωρητική παρουσίαση για το σχηματισμό και τις ιδιότητες των γαιανθράκων, μέσα από τη διαδικασία αυτή αναπλάσαμε την εικονική πραγματικότητα της ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης. Ακολούθησαν δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας, δώσαμε έμφαση στο οικολογικό μας αποτύπωμα, παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού «κομμάτια λιγνίτη» περιεργαστήκαμε το λιγνίτη και καταγράψαμε τις ιδιότητές του, κάναμε πείραμα. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ηλιακής ενέργειας,  ανεμογεννήτριας και το υβριδικό σύστημα στην αυλή του Κ.Π.Ε.

Η επόμενη επίσκεψή μας έγινε στο «Ορυχείο Αχλάδας» εκεί επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη διαδικασία της επιφανειακής εξόρυξης του λιγνίτη, στην αλλαγή τοπίου, στην ηχορύπανση, στην αποκατάσταση του χώρου ,τις δύσκολες συνθήκες των εργαζομένων και τη μεταφορά του λιγνίτη στο Α.Η.Σ. με φορτηγά.

Αργότερα επισκεφτήκαμε το Α.Η.Σ. Μελίτης, όμως δεν παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιατί ήταν ημέρα συντήρησης του εργοστασίου, αλλά είδαμε τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η., τον χώρο εναπόθεσης του λιγνίτη. Τέλος, ο υπεύθυνος μας μίλησε για το σύστημα αποθείωσης που περιορίζει τα οξείδια του αζώτου.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή! Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη μοναδική εμπειρία!!!

Μαθήτρια του Στ2- Ειρήνη Β.Εκπαιδευτική εκδρομή

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα αποφάσιασαν να ασχοληθούν τα παιδιά του Στ1 τμήματος με το δάσκαλό τους, κ. Ανδρέου Νικόλαο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας αλλά και της Ευέλικτης Ζώνης: ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑς ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.  Αφού αρχικά συνέλεξαν πληροφορίες για το θέμα, έφτιαξαν τους πλανήτες με απλά υλικά και τους ανάρτησαν στην οροφή του πρώτου ορόφου του σχολείου μας. Αξίζει να έρθετε να τους θαυμάσετε!

Επίσκεψη στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας

Επίσκεψη στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.
Η ημέρα αυτή  είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τα άτομα αυτά και τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όμως μπορεί να βάλει τα θεμέλια στη σκέψη των παιδιών για τη διαφορετικότητα και το σεβασμό απέναντι στα άτομα αυτά και να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο ζωής τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία επισκεφτήκαμε το σχολείο Ειδικής Αγωγής.
Μπαίνοντας στο προαύλιο του σχολείου αντικρίσαμε το Ειδικό Σχολείο της πόλης μας. Στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το 8ο Δημοτικό Σχολείο. Όταν φτάσαμε στο εσωτερικό του σχολείου, μπροστά μας απλώθηκε ένας τεράστιος διάδρομος με πολλές αίθουσες. Παντού στους τοίχους υπήρχαν φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των μαθητών.
Δυο πολύ ευγενικές κυρίες μας πλησίασαν και μας καλωσόρισαν. Μας πήγαν σε μια αίθουσα στην οποία αφού γνωριστήκαμε και μας προετοίμασαν για το τι θα δούμε.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε μια αίθουσα όπου υπήρχαν δύο μαθητές και ο δάσκαλός τους. Ο δάσκαλος μας εξήγησε ότι ο κάθε δάσκαλος έχει από πέντε μαθητές, λόγω του διαφορετικού νοητικού επιπέδου τους, τους χωρίζουν σε ομάδες των δύο ή των τριών παιδιών, για να γίνει πιο κατανοητό το μάθημα.
Έπειτα, μας οδήγησαν στην αίθουσα πληροφορικής και μετά στην κουζίνα όπου εκεί μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε.
Αφού τελείωσε η ξενάγηση επιστρέψαμε στην αρχική μας αίθουσα. Έφεραν και τρεις μαθητές να κάτσουν μαζί μας. Εκεί, παίξαμε παιχνίδια που μας έκαναν να νιώσουμε όπως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Περπατήσαμε χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε, κλείνοντας τα μάτια μας προσπαθούσαμε να βρούμε διάφορα σημεία της αίθουσας, και κάποια από τα τρόφιμα που μας έδωσαν χρησιμοποιώντας την όσφρηση και την αφή. Ακόμη μερικά παιδιά ανέβηκαν σε αναπηρικό καροτσάκι προσπαθώντας να κινηθούν στον χώρο.
Τέλος, ζωγραφίσαμε σε ένα χαρτόνι όλοι μαζί το σχήμα των χεριών μας και μέσα γράψαμε τα μηνύματα μας. Αφού τελειώσαμε τη ζωγραφική, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικά με τις διαφορές που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Δάκρυα πλημμύρισαν στα πρόσωπά μας από αυτήν την συγκινητική εμπειρία. Θα θέλαμε να επισκεφτούμε ξανά το Ειδικό Σχολείο και να βλέπουμε παιδιά να χαίρονται με αυτά που ήδη έχουν και μπορούν να κάνουν.

Άννα Ιωαννίδου
Μαθήτρια του τμήματος  Στ2

 

Επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Επίσκεψη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Οι μαθητές / τριες του Στ2 τμήματος με τη δασκάλα τους, κ. Παπαδοπούλου Μαρία, επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας για να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εσύ και μόνο» της Linda Kranz.

mono

     Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου πήγαμε με την τάξη μου στη Δημόσια βιβλιοθήκη και συμμετείχαμε σε μια δραστηριότητα. Όταν φτάσαμε μας υποδέχτηκε με χαρά η υπεύθυνη της δραστηριότητας και αφού μας συστήθηκε, μας ενημέρωσε για τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τι μπορεί να μας προσφέρει.
Αργότερα παρακολουθήσαμε σε προβολή το εικονογραφημένο βιβλίο « Εσύ και μόνο ». Η ιστορία ενός ψαριού που ήτανε η ώρα να φύγει και οι γονείς του τού δίνανε συμβουλές για το τι θα κάνει στο δρόμο του. Ακολούθησε συζήτηση, γράψαμε και ζωγραφίσαμε τα δικά μας μηνύματα όπως : Εγώ και μόνo! θα κάνω τον κόσμο καλύτερο αν?.
Όταν τέλειωσε η δραστηριότητα όσοι είχαν κάρτα δανειστήκανε βιβλία και μετά φύγαμε για το σχολείο. Περάσαμε πολύ ωραία θα ήθελα να ξαναπάμε!!!!!!!

Ταχματζίδου Εύα -μαθήτρια

Ακολουθεί βίντεο

 

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»

Οι μαθητές του  τμήματος  ΣΤ2 ΄ παρακολούθησαν:
? την ελληνική αντιρατσιστική ταινία «Τζαφάρ»
? την ελληνική ταινία μικρού μήκους «Pet shop»
? την ταινία «Το ραγισμένο δοχείο»

Έγινε συζήτηση και καταγραφή των ανεπιθύμητων συμπεριφορών.
Εντόπισαν τις μορφές του ρατσισμού και συζήτησαν:
? για τις μορφές
? τα αίτια
? τις συνέπειες
? τις λύσεις του Ρατσισμού

? Ανάγνωση του ποιήματος

ποίημα

? Σε ομάδες δημιούργησαν τις εικαστικές τους παρεμβάσεις και τα μηνύματά τους.
? Παρακολούθησαν και τραγούδησαν τους στίχους « Αερικά και φίλοι διαφορετικοί »
? Εργάστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν τις δικές τους παρουσιάσεις.

Δείτε τις παρουσιάσεις των μαθητών!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣMO

Ακολουθεί βίντεο

 

Links: