Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Οκτωβρίου, 2012.

Archive for Οκτωβρίου, 2012

Η Β΄ τάξη επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης μας

Το Δημαρχείο της πόλης μας επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, σήμερα 31/10/2012. Τα παιδιά συνοδεύονταν από τις δασκάλες των τριών τμημάτων κ. Καπετανάκη Ευμορφία, κ. Βασιλειάδου Αλεξία και κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα καθώς και από το δάσκαλο κ. Αντωνίου Γεώργιο. Τα παιδιά μας ξενάγησε στους χώρους του Δημαρχείου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης. Στα παιδιά μίλησε και η Δήμαρχος της Βέροιας, κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε και ο Αστυνομικός  Διευθυντής, κ.Νικόλαος Μπαντουβάκης, ο οποίος μίλησε στα παιδιά και τα προσκάλεσε να επισκεφθούν και το κτίριο της Αστυνομίας της πόλης μας. Κύριος στόχος της επίσκεψης ήταν να γίνει βιωματικά το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος στους μαθητές/τριες και να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε μια σύντομη περιήγηση στο Δημαρχείο, όπου οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να  ενημερωθούν για το επιτελούμενο έργο. Επίσης, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου οι μαθητές/τριες υπέβαλλαν διάφορες ερωτήσεις σχετικές με την λειτουργία του Δήμου στον κ. Μαυροκεφαλίδη και τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί και εκείνος με τη σειρά του το σχολείο μας.

Ευχαριστούμε τον κ. Ν.Μαυροκεφαλίδη o οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να ξεναγήσει τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριές μας στους χώρους του Δημαρχείου και να τους βοηθήσει να γνωρίσουν με μοναδικό τρόπο τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

H Γ΄ τάξη στον οινοποιητικό συνεταιρισμό VAENI Νάουσας

Μία από τις πλέον εξελιγμένες ελληνικές μονάδες παραγωγής κρασιού, τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό VAENI – Νάουσας, επισκέφθηκαν τα παιδιά της Γ΄τάξης (Γ1 και Γ2) συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους κ. Λώτη Παναγιώτα και κ. Σιδεροπούλου Αγνή. Ο συνεταιρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παραγωγής στην περιοχή της Νάουσας, φημισμένης για το καλό κόκκινο κρασί της. Η αγάπη για το καλό κρασί, η πείρα και το μεράκι των 200 αμπελουργών – μελών του VAENI-Νάουσα, «παντρεμένα» με την πιο προηγμένη τεχνολογία, εγγυώνται για την ποιότητα των κρασιών του που προέρχονται κυρίως από την κατ” εξοχήν ελληνική ποικιλία του βορειοελλαδίτικου χώρου.

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο χώρο, γνώρισαν όλα τα στάδια της παραγωγής των κρασιών και την προηγμένη τεχνολογία με την οποία παράγονται. Το οινοποιείο, που στελεχώνεται από έμπειρους επιστήμονες που εργάζονται με ευρωπαϊκά πρότυπα, βρίσκεται μέσα στην οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη της Νάουσας.

Οι μαθητές/τριες και το διδακτικό προσωπικό ευχαριστούμε τα στελέχη της επιχείρησης και το προσωπικό για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους του συνεταιρισμού και για τη φιλοξενία.

Η γιορτή της σημαίας και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Tην Παρασκευή 26/10/12 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η γιορτή για τη σημαία και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση της σημαίας από τη Διευθύντρια του Σχολείου μας στη σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Απευθυνόμενη σε όλους η Διευθύντρια, κ. Γούτση Θεοδώρα,  σημαιοφόρους και παραστάτες, τους συνέστησε να είναι οι φρουροί και οι υπερασπιστές των ιδανικών που εκπροσωπεί η σημαία της πατρίδας μας και ευχήθηκε να τιμήσουν τις αξίες και τα ιδανικά που εκπροσωπεί το ιερό αυτό σύμβολο.

Στην ομιλία για το νόημα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940  η δασκάλα της Γ΄τάξης, κ. Λώτη Παναγιώτα, αναφέρθηκε στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού για να υπερασπίσει το δίκαιο και τη λευτεριά τς Ελλάδας, στις νίκες των Ελλήνων και τον ηρωισμό τους για τα οποία ολόκληρη η Ευρώπη υποκλίθηκε και θαύμασε τον ελληνικό λαό.

Μαθητές και μαθήτριες αφηγήθηκαν το χρονικό της κήρυξης του πολέμου, της εισβολής και της κατοχής αλλά και της ηρωικής αντίστασης των Ελλήνων ενώ άλλοι απήγγειλαν ποιήματα. Την αφήγηση συνόδευαν βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα και τραγούδια της εποχής. Στα τραγούδια συνόδευε τα παιδιά με το αρμόνιο η καθηγήτρια της Γαλλικής κ. Ιωαννίδου Ελισάβετ. Η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο. Την γιορτή επιμελήθηκαν οι δασκάλες των δυο τμημάτων της Δ΄ τάξης κ.Σιδηροπούλου Ελένη και κ. Σπυροπούλου Ιωάννα. Στη γιορτή παραβρέθηκαν πολλοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας.

  

Η Δ΄ τάξη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Το Κέντρο Πειβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας επισκέφθηκαν την Πέμπτη 11/10/2012 οι μαθητές/τριες της Δ΄τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Σιδηροπούλου Ελένης και κ. Σπυροπούλου Ιωάννας. Στόχος της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα «Στα μονοπάτια του Βερμίου» . Η τάξη τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιεί καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα «το δάσος». Η περιοχή του Βέρμιου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τη φυσική ομορφιά και τις ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες  αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για την υλοποίηση περιβαλλοντικού προγράμματος με αντικείμενο το ορεινό οικοσύστημα, την ανθρώπινη παρέμβαση σ? αυτό και τις προοπτικές αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων που περικλείουν τα ευάλωτα ορεινά οικοσυστήματα. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν εκεί είχαν στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στην προστασία ειδών της άγριας πανίδας ? χλωρίδας και των ενδιαιτημάτων τους.  

16 Οκτωβρίου 2012: 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας

Με λαμπρό εορτασμό η Βέροια τιμάει τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, με εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από την παραμονή της επετείου και θα κορυφωθούν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου με την επίσημη δοξολογία και την παρέλαση.

Ανήμερα της εορτής και ώρα 10.30΄π.μ θα τελεστεί επίσημη δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης μας στον Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου  Aρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ.Ιερωνύμου.  Θα εκφωνηθεί εντός του Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κκ. Παντελεήμονα.
Στις 11.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση  και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στη Πλατεία Ρακτιβάν (Ωρολογίου) και στις 12.00 θα γίνει η παρέλαση.

22 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Aυτοκίνητο

 Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.

Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου» εντάσσεται στο πλαίσιο προσέγγισης της αναβάθμισης της πόλης. Περιλαμβάνει δραστηριότητες και μέτρα για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενθάρρυνση αλλαγής νοοτροπίας συμπεριφοράς με στόχο τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στόχοι αυτής της ημέρας είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις και να επιβεβαιωθεί η προτεραιότητα των πεζών.

 Παρόμοιες δράσεις διοργανώθηκαν στις 22/09/12 και στο κέντρο της πόλης μας. Οι μαθητές και ο μαθήτριες της Ε΄ τάξης συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους, κ. Λαμπριανίδου Συμέλα, κ. Μηρτσέκη Βασιλική και κ. Μητροπούλου Ολυμπία, συμμετείχαν στις δράσεις αυτές.

Στην Έκθεση του Τμήματος Τροχαίας Βέροιας

Την  έκθεση της Τροχαίας Βέροιας επισκέφθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και της Α΄ τάξης του σχολείου μας. Η έκθεση, που διοργανώθηκε το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας και αφορούσε την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την οδική ασφάλεια-πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, έλαβε χώρα στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα παιδιά συνοδευόμενα από τις εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων, κ. Μητροπούλου Ολυμπία, κ. Μηρτσέκη Βασιλική, κ. Παγούρα Σταυρούλα και κ. Πεχλιβανίδου Ευαγγελία, στη διάρκεια της έκθεσης ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, σωστής συμπεριφοράς πεζών και οδηγών/επιβατών, μέσα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατανοητή παρουσίαση. Στη συνέχεια τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα, παρατήρησαν εικόνες και σχολίασαν συζητώντας με ευχάριστο αλλά και εποικοδομητικό τρόπο, αποκτώντας εμπειρίες και γνώσεις πάνω σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής με τον υπεύθυνο για την παρουσίαση Αρχ/κα κ. Χονδραντώνη Γεώργιο.

«Η Β΄ τάξη μας υποδέχθηκε το φθινόπωρο?

Το φθινόπωρο υποδέχθηκαν τα παιδιά της Β΄ τάξης. Φέτος υλοποιούν το καινοτόμο πρόγραμμα με θέμα «Αμπέλι-τρύγος-φθινόπωρο». Αρχικά βγήκαν στη φύση να παρατηρήσουν τις αλλαγές των φυτών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και μάξεψαν φύλλα από διάφορα φυλλοβόλλα δέντρα με τα οποία δημιούργησαν διάφορες εικαστικές δημιουργίες.

Στη συνέχεια μίλησαν για το αμπέλι και τον τρύγο. Έμαθαν ότι τρύγος  ονομάζεται το  μάζεμα των ώριμων σταφυλιών από τ΄ αμπέλια και ότι οι  αμπελουργοί το  Σεπτέμβριο  και τον  Οκτώβριο  τρυγούν τα σταφύλια. Ύστερα τα κουβαλούν στο πατητήρι, όπου τα πατούν και βγάζουν το μούστο, τον οποίο στη συνέχεια τον ρίχνουν στα κρασοβάρελα και τον  αφήνουν εκεί μέσα  μέχρι να γίνει η ζύμωση και από μούστος  να  γίνει  κρασί. Απ? τα σταφύλια οι αμπελουργοί βγάζουν το κρασί, τσίπουρο, φτιάχνουν τις σταφίδες και γλυκό του κουταλιού. Τα παλιά χρόνια όταν τέλειωνε ο τρύγος, οι αμπελουργοί γιόρταζαν με χορούς και τραγούδια για το νέο κρασί. Τα παιδιά δοκίμασαν να πατήσουν με τα χέρια σταφύλια, γεύστηκαν μούστο, δοκίμασαν γλυκό κουταλιού σταφύλι, έφτιαξαν μουστοκούλουρα και μουσταλευριά …

Έμαθαν και τραγούδια όπως το»Τσιριτρό», γλωσσοδέτες και αινίγματα.

Προσπαθήστε κι εσείς να πείτε: «Κρασάκι σταφυλόκρασο, ξιδάκι βαρελόξιδο, βαρελοσταφυλοκρασόξιδο»

ή δοκιμάστε να λύσετε το αίνιγμα » Άσχημη μάνα, όμορφα παιδιά, τρελά εγγόνια.  Τι  είναι;»

Links: