Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Αττικό Πάρκο,το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, ανέβηκαν στον Ιερό βράχο, είδαν το Καλλιμάρμαρο, περπάτησαν στην πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, στην περιοχή της Πλάκας, ξεναγήθηκαν στη Βουλή και ενθουσιασμένοι από το ταξίδι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

ε

 

παιδιων_0003παιδιων

Η

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

20371354

Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, γιορτάζεται η Γαλλοφωνία στις πέντε ηπείρους. Το Γαλλικό Ινστιτούτο και οι Γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα οργανώνουν πολιτιστικό πρόγραμμα για να γιορτάσουν το γεγονός ότι ανήκουν σε μια γλωσσολογική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων που «μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα».

Έτσι και φέτος, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας «ταξιδεύουν» τον γαλλικό κινηματογράφο σε όλη την Ελλάδα και πραγματοποιούν προβολές ταινιών σε όλες τις πόλεις.

Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Σχολικό Σύμβουλο Γαλλικών (ΠΕ05) κ. Λεωνίδα Παρτσανάκη και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων), οργάνωσαν την προβολή παιδικών γαλλικών ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Με αυτή την αφορμή και δεδομένου ενός καινοτόμου πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται στο τμήμα Γαλλικών της Ε΄τάξης, το οποίο ονομάζεται «Vive le français» , και αφορά τα Γαλλικά σε όλο τον κόσμο, το συγκεκριμένο τμήμα παρακολούθησε τη γαλλική ταινία «Comme un lion» («Σαν λιοντάρι»).

Τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος, κ. Βαβούρα Δέσποινα, ΠΕ05 και κ. Κωστοπούλου Παρασκευή, ΠΕ08.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:

 

FRANCE / ΓΑΛΛΙΑ, 2012

Σκηνοθεσία / Réalisation : Samuel Collardey

Ο Μιτρί είναι 15 χρονών και ζει σ’ ένα χωριό στη Σενεγάλη. Όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας του, παίζει ποδόσφαιρο και ονειρεύεται τη Μπάρτσα και την Τσέλσι. Όταν τον ανακαλύπτει ένας κυνηγός ταλέντων, ο Μίτρι πιστεύει στην τύχη του. Αλλά, για να κατακτήσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, πρέπει να πληρώσει. Η οικογένεια του συγκεντρώνει χρήματα και αποκτά χρέη για να τον βοηθήσει.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΛΕΓΧΟΙ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟΥ – ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι:

  • Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 16.00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ομιλία/ενημέρωση για την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» από την καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου μας προς τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών.
  • Στη συνέχεια, στις 16.30 περίπου στο χώρο του σχολείου μας θα δοθούν οι έλεγχοι προόδου του β΄ τριμήνου από τους/τις δασκάλους/ες όλων των τμημάτων στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών (Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεις) και θα γίνει ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των παιδιών.
  • Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στις τάξεις Α΄ και Β΄ δε χορηγείται έλεγχος προόδου, αλλά γίνεται  προφορική ενημέρωση των γονέων, με βάση τα στοιχεία της περιγραφικής αξιολόγησης και τις ιδιαίτερες παρατηρήσεις που αφορούν την επίδοση του μαθητή/τριας.
  • Την ίδια στιγμή στο χώρο του σχολείου θα βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων από τους/τις οποίους/ες μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με την πρόοδο των παιδιών.

  Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ          

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

Σας ενημερώσουμε πως το Γυμνάσιο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, θα χορηγήσει υποτροφίες Αριστείας κατόπιν εξετάσεων σε μαθητές και μαθήτριες που θα αριστεύσουν στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών (στην ύλη της Στ΄ Δημοτικού) και επιθυμούν να φοιτήσουν στα Εκπαιδευτήριά μας.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν σε δύο (2) ημερομηνίες:

1. Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και ώρα 09:00 π.μ
2. Κυριακή 10 Μαΐου 2015 και ώρα 11:00 π.μ

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου – Λυκείου στη Δροσιά Θέρμης.

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στη γραμματεία των εκπαιδευτηρίων, στα τηλέφωνα 2310-473-830, 2310-473-885 και 2310-475-723 και ώρες 08:30-14:30.

Ανακοίνωση (pdf)

Έντυπο Αίτησης
Έντυπο Αίτησης για Υποτροφία (doc)
Έντυπο Αίτησης για Υποτροφία (pdf)
Εξεταστέα Ύλη Φιλολογικών και Μαθηματικών
Εξεταστέα Ύλη Φιλολογικών
Εξεταστέα Ύλη Μαθηματικών
Ενδεικτικά Θέματα Φιλολογικών και Μαθηματικών
Θέματα Φιλολογικών 2010
Θέματα Φιλολογικών 2011

Tήρηση Κανονισμών Προβολής και Δημοσιότητας ΕΣΠΑ

                                             

 

1168_ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ 2014-2015

Μαθαίνω το ρήμα «Être» μέσα από το τραγούδι

Τα τμήματα Γαλλικών της Στ΄τάξης έμαθαν εύκολα το «ανώμαλο» ρήμα être, καθώς προσαρμόσαμε την κλίση του στο ρυθμό ενός ελληνικού τραγουδιού! Μέσα από το τραγούδι λοιπόν, μπορέσαμε να αφομοιώσουμε τη γραμματική! Το αποτέλεσμα στο παρακάτω βίντεο:

Διαπροσωπικές σχέσεις και διαφορετικότητα

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και του προγράμματος για τις Διαπροσωπικές σχέσεις και τη Διαφορετικότητα, η τάξη του Στ2΄ με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Μαρία Κυργιαφύνη διερεύνησε τις έννοιες της Ελευθερίας, της Φιλίας, της Ειρήνης και του Πολέμου. Η ομάδα συζήτησε τα νοήματα και τα ζητήματα που ανακύπτουν από αυτές τις τέσσερις «λέξεις», σε αναλογία με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Στη συνέχεια, τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες των πέντε ή έξι ατόμων δημιούργησαν ένα αυτοσχεδιασμό με ομαδικά γλυπτά με θέμα μια διαφορετική έννοια για την καθεμιά. Ταυτόχρονα, τα ομαδικά γλυπτά των παιδιών περνούν το μήνυμα της δικής τους οπτικής σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 τα τμήματα Στ1΄και Στ2΄ επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ) Μελίτης νομού Φλώρινας και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Άνθρακες…θησαυρός».

Μετά την υποδοχή μας από τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε., χωριστήκαμε σε ομάδες και ενημερωθήκαμε για τη γεωγραφική θέση της περιοχής και το ρόλο του Κ.Π.Ε. Μας έγινε μια θεωρητική παρουσίαση για το σχηματισμό και τις ιδιότητες των γαιανθράκων, μέσα από τη διαδικασία αυτή αναπλάσαμε την εικονική πραγματικότητα της ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης. Ακολούθησαν δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας, δώσαμε έμφαση στο οικολογικό μας αποτύπωμα, παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού «κομμάτια λιγνίτη» περιεργαστήκαμε το λιγνίτη και καταγράψαμε τις ιδιότητές του, κάναμε πείραμα. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ηλιακής ενέργειας,  ανεμογεννήτριας και το υβριδικό σύστημα στην αυλή του Κ.Π.Ε.

Η επόμενη επίσκεψή μας έγινε στο «Ορυχείο Αχλάδας» εκεί επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη διαδικασία της επιφανειακής εξόρυξης του λιγνίτη, στην αλλαγή τοπίου, στην ηχορύπανση, στην αποκατάσταση του χώρου ,τις δύσκολες συνθήκες των εργαζομένων και τη μεταφορά του λιγνίτη στο Α.Η.Σ. με φορτηγά.

Αργότερα επισκεφτήκαμε το Α.Η.Σ. Μελίτης, όμως δεν παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιατί ήταν ημέρα συντήρησης του εργοστασίου, αλλά είδαμε τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η., τον χώρο εναπόθεσης του λιγνίτη. Τέλος, ο υπεύθυνος μας μίλησε για το σύστημα αποθείωσης που περιορίζει τα οξείδια του αζώτου.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή! Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη μοναδική εμπειρία!!!

Μαθήτρια του Στ2- Ειρήνη Β.Εκπαιδευτική εκδρομή

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Αντωνίου Γεώργιο, κ. Παπαδοπούλου Μαρίνα, κ. Σιδηροπούλου Ελένη. Τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα ¨Στα μονοπάτια του Βερμίου». Το πρόγραμμα έχει ως στόχους την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του μαθητή σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας, αειφορικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας, την ενημέρωση, τη γνωριμία με το οικοσύστημα του Βερμίου, την παρατήρηση της βιοποικιλότητας και την κατανόηση της αλληλεξάρτησης των διαφόρων μορφών ζωής, την αξιολόγηση των ανθρώπινων παρεμβάσεων, τον προβληματισμό και την προσωπική εμπλοκή των παιδιών στην κατεύθυνση της εύρεσης λύσεων στα προβλήματα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης (Γ1, Γ2 και Γ3 τμήματα) με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Αντωνίου Γεώργιου, κ. Παπαδοπούλου Μαρίνας και κ. Σιδηροπούλου Ελένης. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Βασιλικοί Παίδες» σε χώρο του πρώην Δημαρχείου της Βεργίνας.  Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να παρουσιάσει όψεις του αρχαίου βίου στην κοιτίδα του μακεδονικού βασιλείου, προσεγγίζοντας πτυχές των θεσμών της εκπαίδευσης, της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της ενηλικίωσης. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες γνώρισαν τις ασχολίες των «παίδων» και των «εφήβων» στη βασιλική αυλή, την εκπαίδευση και την αμφίεσή τους, το γυμνάσιο και τον οίκο. Συμμετείχαν σε δραστηριότητες, όπως κατασκευή ενδυμάτων, καυσίας, υφαντού σε αργαλειό, παζλ και αναμνηστικού της επίσκεψης από πηλό.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πρόγραμμα στο παρακάτω βιβλίο:

Βασιλικοί Παίδες βιβλίο για το μαθητή

Links: