ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βεργίνας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, την Τρίτη 22 Απριλίου 2015, με συνοδούς τις εκπ/κούς κ. Λώτη Παναγιώτα, κ. Μητροπούλου Ολυμπία, κ. Σιδεροπούλου Αγνή και κ. Μπάκη Ελένη. Στη συνέχεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί Παίδες». Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στόχο έχει να παρουσιάσει όψεις του αρχαίου βίου στην κοιτίδα του μακεδονικού βασιλείου και πρωτεύουσα του κράτους, προσεγγίζοντας πτυχές των θεσμών της εκπαίδευσης, της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της ενηλικίωσης. Απευθύνεται σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών και σε διαμορφωμένο χώρο στο πρώην Δημαρχείο της Βεργίνας.

Οι δραστηριότητες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι γνωστικού και δημιουργικού χαρακτήρα: γνωριμία με τις ασχολίες «παίδων» και «εφήβων» στη βασιλική αυλή, την εκπαίδευσή και την αμφίεσή τους, το γυμνάσιο και τον οίκο. Περιλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως κατασκευή ενδυμάτων, καυσίας, υφαντού σε αργαλειό, παζλ και αναμνηστικού της επίσκεψης από πηλό.

Τα παιδιά επέστρεψαν ενθουσιασμένα και γεμάτα με όμορφες εντυπώσεις. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους που υλοποιούν το ανωτέρω πρόγραμμα!

Βεβαιώσεις Συμμετοχής προγράμματος Σχολής Γονέων 2014-15

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε τις βεβαιώσεις παρακολούθησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Σχολής Γονέων σχολικού έτους 2014-15. Παρακαλούνται οι γονείς/κηδεμόνες που παρακολούθησαν το εν λόγω πρόγραμμα να ζητήσουν από τη Διευθύντρια του Σχολείου τη Βεβαίωση Συμμετοχής τους.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Βιωματικό Σεμινάριο 4 ωρών για την ενδοσχολική βία

Στο πλαίσιο σχεδιασμού του έργου Σχολές Γονέων  εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με αρ. πρωτ. 603.7/78/14430/17-3-2015  και πρόκειται να υλοποιηθεί στη σχολική μας μονάδα εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο 4 ωρών με την  συμμετοχή περίπου 40  εκπαιδευομένων.
Το εν λόγω σεμινάριο περιλαμβάνει την εκπαίδευση με βιωματικές ασκήσεις καθώς και την ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη ενδοσχολικής βίας  από έμπειρο εξειδικευμένο ψυχολόγο.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή στη Διεύθυνση του Σχολείου το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2015.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί περίπου στα μέσα Μαϊου 2015. Η ακριβής ημερομηνία θα οριστεί μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκπαιδευόμενους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση του Σχολείου μας.

Αποτελέσματα του Μαθητικού Μαθηματικού Διαγωνισμού «Μικρός Ευκλείδης»

Αποτέλεσμα εικόνας για μικρός ευκλείδηςΗ Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο του περιοδικού της «Μικρός Ευκλείδης» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, διοργάνωσε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 τον 9ο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ημαθίας της ΕΜΕ ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, σύμφωνα με τα οποία διακρίθηκαν 538 μαθητές. Συγχαίρουμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν και καλούμε όσους διακρίθηκαν να πάρουν μέρος στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου σε Αλεξάνδρεια, Βέροια και Νάουσα στα εξεταστικά κέντρα που θα ανακοινωθούν.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές/τριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας ΔΕΝ συμμετείχαν στο διαγωνισμό, γιατί απουσίαζαν στην τριήμερη εκδρομή του σχολείου μας στην Αθήνα και τη Βουλή των Ελλήνων.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΜΕ Ημαθίας για να διαβάσετε τα ονόματα των επιτυχόντων στην α΄ φάση του διαγωνισμού:

http://www.emeimathias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=365:2015-04-19-11-55-17

Γιορτή της 25ης Μαρτίου

Την Τρίτη 24/03/15 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η γιορτή της 25ης Μαρτίου, ημέρα επετείου του εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης τραγούδησαν και απήγγειλαν αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας» αφιερωμένο στη μνήμη των τριών σημαντικών μορφών του Ελληνισμού «Ρήγα, Σολωμού, Μακρυγιάννη», επίσης έπαιξαν θεατρικά έργα με τίτλο «Φιλική Εταιρεία» και «Το άγαλμα» ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.
Τη γιορτή επιμελήθηκαν οι δάσκαλοι των τμημάτων ΣΤ1΄ κ. Ανδρέου Νίκος και ΣΤ2΄ κ. Παπαδοπούλου Μαρία. Στη γιορτή μας παραβρέθηκαν γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους αθάνατους ήρωες του 1821.
Στο τέλος της γιορτής έγινε η παράδοση της σημαίας από τη Διευθύντρια του Σχολείου μας στη σημαιοφόρο και τους παραστάτες, απευθυνόμενη σε όλους τους σημαιοφόρους και παραστάτες τους ευχήθηκε να τιμήσουν τις αξίες και τα ιδανικά που εκπροσωπεί το ιερό αυτό σύμβολο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

images

Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας – αρχή της άνοιξης. Η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, όπως είναι και η ποίηση.

Η ελληνική γλώσσα – από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι , φτάνοντας στους σύγχρονους ποιητές – διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της ποίησης και της ενίσχυσης των δεσμών με τις άλλες τέχνες.

Το 2001, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Βασίλη Βασιλικού, η UNESCO υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο βιβλίου.

ποηση«Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση» (Ντελακρουά).

Ακολουθούν σύντομες παρουσιάσεις τριών σπουδαίων ποιητών που αγάπησαν και εξύμνησαν το ελληνικό πνεύμα, τον άνθρωπο, τη φύση, την ελευθερία και την αγάπη.

Για τον Οδυσσέα Ελύτη, πατήστε εδώ.

Για τον Νικηφόρο Βρεττάκο, πατήστε εδώ.

Για τον Γιάννη Ρίτσο, πατήστε εδώ

 

 

                                                                                                      

    Μαρία  Παπαδοπούλου

«Διαγωνισμός ΦΥΣΙΚΗΣ έτους 2015″

Η Ενωση Φυσικών Βορείου Ελλάδας διοργανώνει φέτος,   Διαγωνισμό Φυσικής Σχολικού Έτους 2015, ο οποίος διοργανώνεται επί σειρά ετών από Εκπαιδευτικούς Πτυχιούχους Φυσικούς της πόλης της Θεσσαλονίκης στην Βόρεια Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία, για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Τάξης  Δημοτικού και για τις τάξεις Α΄,Β΄ και Γ΄  Γυμνασίου σε τοπικό επίπεδο. Διαβάστε αναλυτικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 16 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2015

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης και των χελιδονιών μας τραγούδησαν σήμερα τα παιδιά της Α΄ και της Β΄ τάξης του σχολείου μας. Από την αρχαιότητα γιόρταζαν τα παιδιά το καλωσόρισμα της άνοιξης με τα «χελιδονίσματα».  Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδονιού, τριγύριζαν στην πόλη και ζητούσαν φιλέματα. Πρόκειται για το γνωστό έθιμο της χελιδόνας. Σε κάθε μεριά της Ελλάδας, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια, τους αγγελιοφόρους της άνοιξης. Κρατούσαν στα χέρια τους ένα ξύλινο χελιδόνι και του κρεμούσαν στο λαιμό κουδουνάκια. Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα «χελιδονίσματα» ενώ τα κουδουνάκια συνόδευαν το τραγούδι τους.

Έτσι και σήμερα τα παιδιά μας τραγούδησαν τα κάλαντα της άνοιξης για να την υποδεχθούμε όλοι μαζί.  Κρατώντας ο καθένας στα χέρια του τη χελιδόνα που έφτιαξε τραγούδησαν στους υπόλοιπους μαθητές/τριες του σχολείου μας, λίγο μετά την πρωινή προσευχή, τα χελιδονίσματα. Τα παιδιά και οι γονείς που παρευρίσκονταν ξαφνιάστηκαν και  χειροκρότησαν τα παιδιά!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν στις 20/03/2015, οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Λώτη Παναγιώτα, κ. Μητροπούλου Ολυμπία και κ. Σιδεροπούλου Αγνή.

Στις έξι αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ου αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.Οι όψεις του αγώνα αναδεικνύονται σε θεματικές ενότητες αφιερωμένες στους επώνυμους και ανώνυμους Μακεδονομάχους, στον κλήρο, στο ελληνικό προξενείο Θεσσαλονίκης, στην εμβληματική φυσιογνωμία του Παύλου Μελά κ.ά.

Στο υπόγειο εκτίθενται διοράματα που προβάλλουν με ζωντάνια αντιπροσωπευτικά «στιγμιότυπα» του Μακεδονικού Αγώνα.

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Αττικό Πάρκο,το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, ανέβηκαν στον Ιερό βράχο, είδαν το Καλλιμάρμαρο, περπάτησαν στην πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, στην περιοχή της Πλάκας, ξεναγήθηκαν στη Βουλή και ενθουσιασμένοι από το ταξίδι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

ε

 

παιδιων_0003παιδιων

Η

Links: