Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Δεκεμβρίου, 2011.

Archive for Δεκεμβρίου, 2011

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση διοργανώθηκε το πρωί της Παρασκευής 23/12/2011 στο σχολείο μας παρουσία πολλών γονέων. Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε η διευθύντρια του σχολείου για το νόημα των Χριστουγέννων και τα μηνύματα που απορρέουν από τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Στη συνέχεια τα τρία τμήματα της Α΄τάξης του σχολείου μας παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με βαθύ διδακτικό περιεχόμενο ανάλογο με το σημαντικό για την ανθρωπότητα γεγονός της Γέννησης του Θεοανθρώπου. Τα πρωτάκια μας παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο κάλαντα, τραγούδια (στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα) και θεατρικά με το νόημα των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου.

Αξίζει να συγχαρούμε και να επαινέσουμε τόσο τα παιδιά όσο και τους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς του σχολείου μας για τις επιλογές τους, για όλα όσα ακούστηκαν, αλλά και για τον κόπο τους να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους μικρούς μαθητές και μαθήτριες. Τη γιορτή επιμελήθηκαν οι δασκάλες της Α΄τάξης, κ. Καπετανάκη Ευμορφία, κ. Βασιλειάδου Αλεξία και κ. Παπαδοπούλου Χριστίνα, η καθηγήτρια της μουσικής κ. Ιορδανίδου Πόπη και η κ. Σαμαρά Ιωάννα, καθηγήτρια Αγγλικής.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Άγιος Βασίλης, φορτωμένος με δώρα για όλα τα παιδιά του σχολείου, τα πρόσφερε σε ένα ένα ξεχωριστά σκορπώντας χαμόγελα ευτυχίας στα γλυκά προσωπάκια τους. Τα συμβολικά αυτά δωράκια από τον Άγιο Βασίλη τα χορήγησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για να νιώσουν τα παιδιά τη χαρά των γιορτών που είναι τόσο σημαντική για τις ευαίσθητες ψυχούλες τους.

Σχολικοί αθλητικοί αγώνες

Με μεγάλη επιτυχία τελείωσαν οι σχολικοί μαθητικοί αγώνες, που διοργανώθηκαν από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ημαθίας. Από το σχολείο μας συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες σε ομάδες που οργανώθηκαν για όλα τα αθλήματα (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση).

Η διοργάνωση, που είχε δυνατό συναγωνισμό, επέτρεψε στα παιδιά μας να δείξουν όλα όσα έχουν διδαχθεί στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση πολλών διακρίσεων από τα παιδιά του σχολείου μας. Ειδικότερα, τα παιδιά μας πέτυχαν:

1. Τέσσερις νίκες  (4/4) στους αγώνες χειροσφαίρισης

2. Δύο νίκες (2/4)  και δύο ήττες στους αγώνες καλαθοσφαίρισης

3. Τρεις νίκες (3/4) στους αγώνες ποδοσφαίρου

4. Τέσσερις νίκες  (4/5) στους αγώνες πετοσφαίρισης

Στους διακριθέντες απονεμήθηκαν διπλώματα αλλά και ένα μεγάλο χειροκρότημα σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες του σχολείου μας. Τα παιδιά ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αναμετρήσεις της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που συμμετείχαν και τους καθηγητές φυσικής αγωγής του σχολείου μας, που στήριξαν την προσπάθειά τους!

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄τάξης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας

Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 τα παιδιά της Δ΄ τάξης του σχολείου μας (συνολικά τρία τμήματα) επισκέφθηκαν το Kέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)  Έδεσσας προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ο Σκίουρος Σβούρας και το Υπαίθριο Μουσείο Νερού», στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με το νερό που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Τα παιδιά συνοδευόμενα από τους/τις δασκάλους/ες τους, Λώτη Παναγιώτα, Μητροπούλου Ολυμπία και Γεώργιο Αντωνίου,  επισκέφτηκαν το χώρο του ΚΠΕ και ξεναγήθηκαν στον αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο του Σαλαμπάση. Εκεί άκουσαν και έζησαν ένα διαφορετικό παραμύθι για το σκίουρο με άμεσο και ζωντανό τρόπο.  Ήταν εμπλουτισμένο με ήχους της φύσης από μουσικά όργανα, κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, τα οποία είχαν τα παιδιά την ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουν. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο πάρκο και κατέληξαν στον καταρράκτη.  Εκεί παρατήρησαν τη ζωντάνια και  την ορμή του νερού, το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτόν, το ουράνιο τόξο που σχηματιζεται από τις σταγόνες κ.α. Με αφορμή την εμφάνιση του ουράνιου τόξου, οι μαθητές/τριες σχημάτισαν με χρωματιστά πανιά ένα ουράνιο τόξο και με τη βοήθεια του τραγουδιού του σκίουρου θυμόντουσαν και τη σειρά των χρωμάτων..

Ήταν μια όμορφη εμπειρία για τα παιδιά μας..


  

Εκδήλωση για τη χρήση και την προστασία στο Διαδίκτυο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το απόγευμα η εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Διαδίκτυο: Χρήση και Προστασία» στο χώρο του σχολείου μας. Αν και η προσέλευση των γονέων δεν ήταν η αναμενόμενη, όσοι παραβρέθηκαν συμμετείχαν σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με περισσότερες γνώσεις για ένα τόσο επίκαιρο και σημαντικό θέμα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τη δασκάλα Πληροφορικής του σχολείου μας κα. Ψαρά Ελένη για την πληρέστατη παρουσίασή της, την ψυχίατρο κα. Τσίρκα Ειρήνη για την εμπεριστατωμένη εισήγησή της και τις πρακτικές συμβουλές της καθώς και τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής κ.Ατματζίδη Δημήτρη για το έντυπο υλικό που ετοίμασε και το οποίο μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους γονείς.

Ευχαριστούμε και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, γονείς και δασκάλους. Ελπίζουμε στο μέλλον η συμμετοχή τους να είναι μεγαλύτερη.

Φιλικά,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

«Φωνές νερού μυριάδες»

Στα πλαίσια της πανελλήνιας επικοινωνιακής δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»  και της θεματικής ενότητας «Φωνές νερού μυριάδες»  και σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν και να τονιστούν οι αλληλένδετοι δεσμοί ανάμεσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της πόλης μας, το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, οργανώνει ξεναγήσεις στο μαθητικό κοινό.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄τάξης του Σχολείου μας συνοδευόμενες/-οι από τους εκπαιδευτικούς  των αντίστοιχων τμημάτων, κ. Λώτη Παναγιώτα, κ. Αντωνίου Γεώργιο και κ. Μητροπούλου Ολυμπία,  επισκέφθηκαν το Μουσείο. Εκεί η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Μαρία Χειμωνοπούλου, αρχαιολόγος, τους μίλησε για τη χρήση του νερού  και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια και τόνισε τη σημασία του νερού και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Επίσης, ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου. Τα παιδιά του τμήματος υλοποιούν την  τρέχουσα σχολική χρονιά 2011-12 πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Τρέχει, τρέχει το νερό!»  Στο τέλος, ζωγράφισαν και έγραψαν για τις εντυπώσεις τους από το Μουσείο.

  

 

 

Άσκηση σεισμού

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας προγραμματισμένη άσκηση σεισμού και εκκένωσης του κτιρίου, με σκοπό να διερευνηθεί ο βαθμός ετοιμότητας κυρίως των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Το πρωί έγινε μια ολιγόλεπτη παρουσίαση του σεναρίου και υπενθύμιση των ενδεδειγμένων αντιδράσεων στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τη Δ/ντρια του σχολείου και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της 5ης διδακτικής ώρας ακολούθησε το σενάριο της σεισμικής δόνησης, τα μέτρα αυτοπροστασίας, η εκκένωση του κτιρίου και η προώθηση των μαθητών/τριών στον προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης και λήψη παρουσιών.

 

Το επίπεδο κρίθηκε ικανοποιητικό, αν και εντοπίστηκαν κάποια αδύναμα σημεία. Παρόλα αυτά όμως, η εμπειρία που αποκτάται και οι λεπτομέρειες που διαπιστώνονται ότι χρήζουν βελτίωση από τέτοιου είδους προγραμματισμένες ασκήσεις, κρατούν σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλους τους εμπλεκόμενους.

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» , που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά 2011-12, μίλησαν για τα μέσα μεταφοράς, τα ομαδοποίησαν (ξηράς, θάλασσας και αέρα), διέκριναν τα μέσα μεταφοράς αγαθών από τα μέσα μετακίνησης ανθρώπων, αναγνώρισαν της αξία τους για τον τόπο και επεσήμαναν τη σημασία και των δύο για την καθημερινότητα των ανθρώπων. Στο τέλος έφτιαξαν κολλάζ, ζωγραφιές και εννοιολογικούς χάρτες αυτής της ενότητας.

Ta πρωτάκια μας φτιάχνουν….νηστίσιμα γλυκά

Με αφορμή το μάθημα της γλώσσας και μετά από παρότρυνση της δασκάλας τους οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 τμήματος έφτιαξαν νηστίσιμα γλυκά. Έγραψαν τη συνταγή στον πίνακα, συγκέντρωσαν τα υλικά (αλεύρι, χυμό πορτοκαλιού, μπέικιν…), πήραν τα απαραίτητα σκεύη και με τη βοήθεια της δασκάλας τους άρχισαν την εκτέλεση της συνταγής. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των γλυκών δεν έλειψαν οι φωνές, τα γέλια, τα αστεία, τα ατυχήματα και φυσικά το λέρωμα με ζύμη! Όταν το κέικ ήταν έτοιμο για ψήσιμο, το φούρνισαν στο φούρνο του Ολοήμερου σχολείου και σε λίγο όλο το Σχολείο μας μοσχομύριζε! Μετά από ένα μικρό διάστημα αναμονής το νηστίσιμο κέικ ήταν έτοιμο! Το δοκιμάσαμε όλοι και ήταν πεντανόστιμο! Μας απέδειξαν ότι είναι καταπληκτικοί ζαχαροπλάστες! Συγχαρητήρια!

 

Επίσκεψη στο Ιστορικό -Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Ε΄τάξης και των δύο τμημάτων της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν το Ιστορικό -Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Συνοδοί εκπαιδευτικοί:κ.Τσαμήτρος Ηλίας, κ.Πετανίδης Δημήτρης, κ. Κουτζιαμπασόπουλος Αντώνιος, κ. Μηρτσέκη Βασιλική και κ. Μιχαηλίδου Ελένη.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο έχει ύψος 19 μέτρα, είναι τετραώροφο και έχει υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Η μορφή του εξωτερικά θυμίζει τα αρχοντικά των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Το εσωτερικό του κτιρίου χωρίζεται σε έξι ημιορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Εξασφαλίζεται έτσι η ενότητα του χώρου, ώστε να διευκολύνεται ο επισκέπτης στη διακίνηση του, έχοντας πάντοτε μπροστά του, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται, μια πανοραμική εικόνα όλων των ορόφων και των εκθεμάτων.
Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας εκτίθεται στο υπόγειο του Μουσείου και καλύπτει 350 τ.μ.. Η συγκεκριμένη έκθεση αναπαριστά τη φύση σε μικρογραφία προβάλλοντας την εξέλιξη της ζωής στη γη. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από 70.000.000 χρόνια π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τη νεότερη εποχή. Σκοπός της έκθεσης είναι η γνωριμία των σύγχρονων ανθρώπων με τον κόσμο της φύσης, όπως επίσης η επιμόρφωση και διαπαιδαγώγησή τους μέσα από την επίσκεψή τους στο χώρο του τμήματος της Φυσικής Ιστορίας. Αυτό που επιδιώκεται μέσω της έκθεσης είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης μέσω της επαφής των επισκεπτών με ορισμένα είδη που είναι υπό εξαφάνιση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σύγχρονους κατοίκους των πόλεων, που δεν έχουν άμεσα βιώματα με τη φύση, να έρθουν σε επαφή με αυτή.
Η Λαογραφική έκθεση καλύπτει τον 3ο έως και τον 6ο ημιόροφο.
Το θέμα της Λαογραφικής έκθεσης είναι η παρουσίαση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί λόγω της βιομηχανοποίησης, καθώς και η προβολή των ηθών και των εθίμων της περιοχής μέσα από τις παραδοσιακές, καθημερινές και γιορτινές, ενδυμασίες και τα είδη λαϊκών οργάνων. Επίσης, στον τελευταίο ημιώροφο δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο σπίτι από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η συγκεκριμένη έκθεση βοηθά τον επισκέπτη να ανατρέξει με τη φαντασία του στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο ζωής, να μάθει πληροφορίες σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα και να βιώσει για λίγο το μεγαλείο της παλαιότερης εποχής.
Ηλεκτρονική πηγή: http://www.mouseio-kozanis.gr

Links: