Search
Archives

Επίσκεψη στο Ιστορικό -Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Ε΄τάξης και των δύο τμημάτων της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν το Ιστορικό -Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Συνοδοί εκπαιδευτικοί:κ.Τσαμήτρος Ηλίας, κ.Πετανίδης Δημήτρης, κ. Κουτζιαμπασόπουλος Αντώνιος, κ. Μηρτσέκη Βασιλική και κ. Μιχαηλίδου Ελένη.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο έχει ύψος 19 μέτρα, είναι τετραώροφο και έχει υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Η μορφή του εξωτερικά θυμίζει τα αρχοντικά των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Το εσωτερικό του κτιρίου χωρίζεται σε έξι ημιορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Εξασφαλίζεται έτσι η ενότητα του χώρου, ώστε να διευκολύνεται ο επισκέπτης στη διακίνηση του, έχοντας πάντοτε μπροστά του, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται, μια πανοραμική εικόνα όλων των ορόφων και των εκθεμάτων.
Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας εκτίθεται στο υπόγειο του Μουσείου και καλύπτει 350 τ.μ.. Η συγκεκριμένη έκθεση αναπαριστά τη φύση σε μικρογραφία προβάλλοντας την εξέλιξη της ζωής στη γη. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από 70.000.000 χρόνια π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τη νεότερη εποχή. Σκοπός της έκθεσης είναι η γνωριμία των σύγχρονων ανθρώπων με τον κόσμο της φύσης, όπως επίσης η επιμόρφωση και διαπαιδαγώγησή τους μέσα από την επίσκεψή τους στο χώρο του τμήματος της Φυσικής Ιστορίας. Αυτό που επιδιώκεται μέσω της έκθεσης είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης μέσω της επαφής των επισκεπτών με ορισμένα είδη που είναι υπό εξαφάνιση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σύγχρονους κατοίκους των πόλεων, που δεν έχουν άμεσα βιώματα με τη φύση, να έρθουν σε επαφή με αυτή.
Η Λαογραφική έκθεση καλύπτει τον 3ο έως και τον 6ο ημιόροφο.
Το θέμα της Λαογραφικής έκθεσης είναι η παρουσίαση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί λόγω της βιομηχανοποίησης, καθώς και η προβολή των ηθών και των εθίμων της περιοχής μέσα από τις παραδοσιακές, καθημερινές και γιορτινές, ενδυμασίες και τα είδη λαϊκών οργάνων. Επίσης, στον τελευταίο ημιώροφο δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο σπίτι από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η συγκεκριμένη έκθεση βοηθά τον επισκέπτη να ανατρέξει με τη φαντασία του στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο ζωής, να μάθει πληροφορίες σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα και να βιώσει για λίγο το μεγαλείο της παλαιότερης εποχής.
Ηλεκτρονική πηγή: http://www.mouseio-kozanis.gr

Comments are closed.

Links: