Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Μάιος, 2022.

Archive for Μάιος, 2022

Επίσκεψη στο Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας _ Δ΄τάξη

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Δ1 και Δ2 του σχολείου μας με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Ριζάκη Αικατερίνης, κ. Χιώτη Ηλία και κ. Κούλη Δέσποινας, επισκέφτηκαν το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας. Εκεί μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Ντόντος Κανέλλος που με μεγάλη χαρά και αξιοθαύμαστη προθυμία έκανε ξενάγηση στα παιδιά.

    Εισερχόμενα στον χώρο του Μουσείου τα παιδιά βλέπουν να δεσπόζει το πορτρέτο του Παύλου Μελά προδιαθέτοντάς τα για όσα θα παρατηρήσουν. Ξεκινώντας από το ισόγειο θαύμασαν όπλα, ξιφολόγχες, πιστόλια, σπαθιά, αλλά και στρατιωτάκια – μινιατούρες , ενώ εξέχουσα θέση είχε μια ευζωνική στολή. Στον 1ο όροφο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν κάθε λογής στολές. Εκτός από στολές Ελλήνων Αξιωματικών είδαν από  κοντά και στολές Ιταλών, Αμερικάνων και Αυστραλών Αξιωματικών. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η βιτρίνα με τα αμέτρητα στρατιωτικά πηλίκια από διάφορες χώρες της γης. Σε άλλον χώρο παρατήρησαν παλιά αντικείμενα, όπως τηλέφωνα εκείνης της εποχής, σκεύη και κοσμήματα. Τελειώνοντας την ξενάγηση ο υπεύθυνος θέλοντας να ευχαριστήσει τα παιδιά για την σωστή στάση τους στο χώρο του Μουσείου χάρισε και δύο παιχνίδια σε δύο από τους μαθητές.

    Φεύγοντας από το Μουσείο τα παιδιά με τους δασκάλους έκαναν μία στάση στην «παραλία» της Βέροιας. Εκεί ξεχύθηκαν στον χώρο και απόλαυσαν ελεύθερο παιχνίδι. Οι παιδικές τους φωνές αντηχούσαν σε όλη την «παραλία» και μαγνήτιζαν ευχάριστα τα βλέμματα των περαστικών. Γεμάτοι ικανοποίηση δάσκαλοι και παιδιά πήραν τον δρόμο της επιστροφής, έμπλεοι γνώσεων και νέων εμπειριών.

  1. ΜΟΥΣΕΙΟ 1
  2. ΜΟΥΣΕΙΟ 2
  3. ΜΟΥΣΕΙΟ 3
  4. ΜΟΥΣΕΙΟ 4
  5. ΜΟΥΣΕΙΟ 5

Διδακτική επίσκεψη στην Κοζάνη _ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και πάρκο ελαφιών Αγίου Παντελεήμονος

Οι μαθητές των Β1, Β2, Δ1 και Δ2 τμημάτων του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κοζάνη, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Στην αρχή, επισκέφτηκαν το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο που βρίσκεται  στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες: Έκθεση Φυσικής Ιστορίας (από την Παλαιολιθική εποχή μέχρι και τους νεότερους χρόνους), Αρχαιολογική- Βυζαντινή έκθεση (από το 7000 π.Χ. έως 1453 μ.Χ.), Ιστορική έκθεση (από το 1453 έως 1944), Λαογραφική έκθεση, που θεωρείται και η σημαντικότερη, (από το 1640 έως 1960), Πινακοθήκη νεότερων χρόνων, Συλλογή γραμματοσήμων (1861-2004) και Συλλογή ραδιοφώνων (1930-1960). Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου ήταν η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός του Ιστορικού-Λαογραφικού & Φ. Ιστορίας Μουσείου Ν. Κοζάνης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο ήταν ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Ε. Σιαμπανόπουλος. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο έχει ύψος 19 μέτρα, είναι τετραώροφο και έχει υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Το εσωτερικό του κτιρίου χωρίζεται σε έξι ημιορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους. Εξασφαλίζεται έτσι η ενότητα του χώρου, ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση του επισκέπτη, έχοντας πάντοτε μπροστά του, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται, μια πανοραμική εικόνα όλων των ημιορόφων και των εκθεμάτων.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την  Έκθεση Φυσικής Ιστορίας όπου εκτίθεται στο υπόγειο του Μουσείου και καλύπτει 350 τ.μ. Η συγκεκριμένη έκθεση αναπαριστάνει τη φύση σε μικρογραφία προβάλλοντας την εξέλιξη της ζωής στη γη. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από 70.000.000 χρόνια π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τη νεότερη εποχή. Αυτό που επιδιώκεται μέσω της έκθεσης είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης μέσω της επαφής των επισκεπτών με ορισμένα είδη που είναι υπό εξαφάνιση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σύγχρονους κατοίκους των πόλεων, που δεν έχουν άμεσα βιώματα με τη φύση, να έρθουν σε επαφή με αυτή.

Η Αρχαιολογική & Βυζαντινή Έκθεση του Μουσείου εκτίθεται στον 1ο ημιώροφο του Μουσείου και περιλαμβάνει αντικείμενα από την πρώιμη Νεολιθική Εποχή (7.000 π.Χ.) μέχρι και τη Βυζαντινή (1453 μ.Χ.). Στόχος της η συμβολή στη δημιουργία αρχαιολογικής συνείδησης των επισκεπτών. Μέσα από την έκθεση των αρχαιολογικών αντικειμένων αποκαλύπτεται η διαχρονική πορεία του πολιτισμού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, επιδιώκεται η προστασία και η προβολή των αρχαιοτήτων της περιοχής.

 Στον 2ο ημιώροφο στεγάζεται το ιστορικό τμήμα. Η έκθεση είναι οργανωμένη χρονολογικά και περιλαμβάνει κατά ενότητες εκθέματα των πολέμων της περιόδου της Τουρκοκρατίας μέχρι και τα νεότερα χρόνια. 

Η συγκρότηση της Λαογραφικής έκθεσης άρχισε το 1969 με την ίδρυση του Συνδέσμου. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθεται από το 1987 και καλύπτει τον 3ο έως και τον 6ο ημιώροφο. Θεωρείται η σημαντικότερη έκθεση του Μουσείου γιατί δίνει μια συνθετική και λειτουργική παρουσίαση των όψεων του παραδοσιακού πολιτισμού κατά θέματα και ενότητες. Το θέμα της Λαογραφικής έκθεσης είναι η παρουσίαση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί λόγω της βιομηχανοποίησης, καθώς και η προβολή των ηθών και των εθίμων της περιοχής μέσα από τις παραδοσιακές, καθημερινές και γιορτινές, ενδυμασίες και τα είδη λαϊκών οργάνων. Επίσης, στον τελευταίο ημιόροφο δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο σπίτι από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η συγκεκριμένη έκθεση βοηθά τον επισκέπτη να ανατρέξει με τη φαντασία του στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο ζωής, να μάθει πληροφορίες σχετικά με τα ήθη και τα έθιμα και να βιώσει για λίγο το μεγαλείο της παλαιότερης εποχής.

Έπειτα, επισκεπτήκαμε το ορεινό πάρκο του Αγίου Παντελεήμονα, δύο χιλιόμετρα ανατολικά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στον Δήμο Ελλησπόντου Κοζάνης. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής,  παρατηρήσαμε τις έντονες αντιθέσεις που «κουβαλά» το τοπίο, αφού για να προσεγγίσει κανείς το πάρκο, θα περάσει δίπλα από έναν εκ των μεγαλυτέρων ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, αυτόν του Αγίου Δημητρίου και θα δει θηριώδη μηχανήματα και ταινιόδρομους να «δαμάζουν» τον λιγνίτη που εξορύσσεται στην περιοχή.Το πάρκο είναι μια έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπήρχε από παλιά ένα εκκλησάκι. «Οι παλαιότεροι έλεγαν πως το εκκλησάκι το σεβάστηκαν και οι Τούρκοι» Το πρώτο ζευγάρι ελαφιών μεταφέρθηκε στον χώρο μεταξύ 2002 και 2006. Σήμερα ο αριθμός τους αγγίζει τα 70. Ανάμεσά τους και ορισμένα ζαρκάδια.

Μικροί και μεγάλοι επιστρέψαμε γεμάτοι εμπειρίες και πολλές εντυπώσεις από την εκδρομή! 

  1. ΚΟΖΑΝΗ 2
  2. ΚΟΖΑΝΗ 3
  3. ΚΟΖΑΝΗ 4
  4. ΚΟΖΑΝΗ 6
  5. ΚΟΖΑΝΗ 5
  6. ΚΟΖΑΝΗ1

Διδακτική επίσκεψη Α΄τάξης στη Νάουσα _ Έκθεση κειμηλίων και πάρκο Αγίου Νικολάου

Μια μαγευτική εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν τα δυο τμήματα της Α΄ τάξης με την επιμέλεια των διδασκαλισσών των τμημάτων, κ. Ευμορφίας και κ. Δέσποινας, την Τρίτη 10.05.2022.

Αρχικά οργάνωσαν μια προσκυνηματική επίσκεψη στον χώρο θυσίας των Ναουσαίων γυναικών. Κατέθεσαν δάφνινο στεφάνι στο μνημείο, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και άλλα τραγούδια της πατρίδος μας εις μνήμη της θυσίας των Ναουσαίων γυναικών και των Ναουσαίων Νεομαρτύρων, που μαρτύρησαν το 1822 στην ηρωική πόλη της Νάουσας και την ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την έκθεση με εθνικά κειμήλια που οργανώθηκε στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πάρκο του Αγίου Νικολάου Νάουσας. Τα παιδιά απέλαυσαν την καταπράσινη ανοιξιάτικη φύση, τραγούδησαν τραγούδια, χάρηκαν το πράσινο, τάισαν στα νερά της λίμνης τις πάπιες, είδαν τα ορμητικά νερά των πηγών, κρύφθηκαν στις κουφάλες των δένδρων, έπαιξαν και έτρεξαν στο πράσινο.

Οι εμπειρίες τους ήταν μοναδικές και θα μείνουν αξέχαστες. Τα παιδιά ένοιωσαν την ανάγκη να δοξάσουν τον Θεό Δημιουργό για όλες τις ομορφιές της δημιουργίας που μάς χάρισε. Μόλις εισήλθαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο χώρο του πάρκου, έψαλλαν “Χριστός Ανέστη” και άλλους ύμνους για να ευχαριστήσουν τον Κύριό μας!

  1. ΝΑΟΥΣΑ 1
  2. ΝΑΟΥΣΑ 2
  3. ΝΑΟΥΣΑ 3
  4. ΝΑΟΥΣΑ 4
  5. ΝΑΟΥΣΑ 5
  6. ΝΑΟΥΣΑ 6
  7. ΝΑΟΥΣΑ 7
  8. ΝΑΟΥΣΑ 8

Επίσκεψη Β2 τμήματος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βεροίας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 τμήματος επισκέφτηκαν την Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας την Παρασκευή 6 Μαϊου 2022 με τη συνοδεία της δασκάλας τους, κ. Αντωνίας Θυμιοπούλου. Οι υπεύθυνες κυρίες της Βιβλιοθήκηες, κ.Φιφή Τριανταφυλλίδου και κ.Γεωργία Ζαφειρογιάννη μας υποδέχθηκαν πολύ ζεστά και φιλικά στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης. Ενημέρωσαν τα παιδιά για τον κανονισμό που διέπει τη βιβλιοθήκη και ξενάγησαν τους/τις μαθητές/τριες στο παιδικό τμήμα της. Στη συνέχεια, η κυρία Τριανταφυλλίδου διάβασε το βιβλίο “Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα” του Μπρένταν Γουένζελ και έπειτα συζήτησαν σχετικά με το βιβλίο και  έκαναν δραστηριότητες που στόχευαν στην παρατηρητικότητα των παιδιών. Στο τέλος, όλοι/ες οι μαθητές/τριες δανείστηκαν βιβλία με τις ολοκαίνουργιες κάρτες τους!!! Έμειναν ενθουσιασμένοι/ες, επειδή ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη λόγω της πανδημίας. Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φαγητό και παιχνίδι στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα στη συνοικία της Κυριωτίσσης! Επιστρέψαμε γεμάτοι χαρά και κέφι στο σχολειό μας!!!

  1. 1651826653895 (2)
  2. 1651826653908 (2)
  3. 1651826653916 (2)

Ο θησαυρός της ευτυχίας – ένα e-book των παιδιών του Γ1 τμήματος

https://read.bookcreator.com/xPIG5KdCazPPM6etDQ9ZblCrS2l2/L_UAmL19TG-EiXALSt_jEQ

Διαγωνισμός Τραγουδιού και Ραδιοφωνικού Μηνύματος «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022″»

Η θεματική του διαγωνισμού 2022

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ»

«Η φετινή θεματική του Μαθητικού Διαγωνισμού Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022» με τίτλο «Ταξιδεύοντας“. Στον φετινό διαγωνισμό δεν προτείνονται ενδεικτικές θεματικές, ώστε να δοθεί η καλλιτεχνική ελευθερία σε κάθε δημιουργό να εκφράσει την έννοια ταξίδι ανάλογα με τα βιώματα, τα όνειρα ή τη φαντασία του/της.

Μετά από μια περίοδο στέρησης της ελευθερίας στη μετακίνηση και στη συνάθροιση, εξαιτίας της πανδημίας, η λέξη “ταξίδι” έχει αποκτήσει ιδιαίτερο νόημα για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Ταξίδι κατά κυριολεξία, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στο μέλλον, ταξίδι ως απελευθέρωση, ταξίδι ως γνωριμία με το νέο, ταξίδι εσωτερικό στα βάθη της ψυχής, και τόσα άλλα διαφορετικά ταξίδια. Εν τέλει, ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή “ταξίδι” ως η διαδρομή προς έναν προορισμό.

Η έννοια του ταξιδιού μπορεί να αποκτήσει διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα με το τι αναζητά και τι θέλει να εκφράσει ο κάθε άνθρωπος. Προϋποθέτει την ανάγκη για μετάβαση, προϊδεάζει για την εξερεύνηση του  άγνωστου και θέτει ζητήματα γνωριμίας με τον εαυτό και τους άλλους. Σχεδιάζοντας ένα ταξίδι μελλοντικό ή εξιστορώντας ένα ταξίδι τους προσωπικό, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξωτερικεύσουν βιώματα και συναισθήματα σε σχέση με τις δικές τους διαδρομές, αλλά και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, περνώντας από το ρεαλιστικό και εφικτό στο φανταστικό και ονειρικό.

Κάθε ταξίδι επιδρά στην προσωπικότητα και διαμορφώνει το χαρακτήρα μας. Τα οφέλη του ταξιδιού μπορεί να είναι από επαγγελματικά, μορφωτικά, σωματικά μέχρι και πνευματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Μετά από κάθε ταξίδι, ανεξάρτητα από το είδος του, επέρχεται αλλαγή μέσα από μια νέα θεώρηση των πραγμάτων.

Ας ενθαρρύνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, επιλέγοντας το δικό τους μέσο και προορισμό, να εκφραστούν δημιουργικά για ένα προσωπικό ή συλλογικό τους ταξίδι μέσα από πρωτότυπες ραδιοφωνικές και μουσικές ιστορίες.»

 Πηγή: Ιστοσελίδα European School Radio:  Έναρξη διαγωνισμού Κάν’ το ν’ ακουστεί 2022

Η συμμετοχή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

στο European School Radio 2022

Κατηγορία: Ραδιοφωνικό μήνυμα (1:30)

«Στον πηγαιμό για τη Δοβρά…»

Περιγραφή

Μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 12ου ΔΣ Βέροιας αφηγούνται την ιστορία της Μονής της Παναγίας Δοβρά, στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στη Βέροια, μέσα από στίχους που θυμίζουν την «Ιθάκη», το περίφημο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μέσα από την αφήγηση, ο ταξιδευτής θα πλάσει εικόνες του 1822, όταν η μονή πολιορκήθηκε άγρια από Τούρκους στη μάχη της Δοβρά, που καθόρισε και την τύχη της.

Το μήνυμα «Στον πηγαιμό για τη Δοβρά» συνιστά έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας της τοπικής ιστορίας, σύντομο και εύληπτο, και προέκυψε στο πλαίσιο της υλοποίησης κατά τη φετινή σχολική χρονιά του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «“Βιωματική μάθηση & παραγωγή πολιτισμικού υλικού — Η Μονή της Παναγίας Δοβρά”, στο οποίο ο ρόλος της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, Χριστίνας Δημητριάδου (ΠΕ07 Γερμανικών) ήταν αυτός της συντονίστριας και εμψυχώτριας της δράσης.

Το ραδιοφωνικό μήνυμα «Στον πηγαιμό για τη Δοβρά» κατατάχθηκε στην 4η θέση στη διαδικασία της ψηφοφορίας ακροατών συγκεντρώνοντας 2010 likes.

Links: