Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Εκδρομές category.

Archive for the ‘Εκδρομές’ Category

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ε΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το Μουσείο Τεχνολογίας επισκέφθηκαν οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ τάξης το σχολείου μας. Είδαν από κοντά οχήματα ιστορικού, εκπαιδευτικού και συλλεκτικού ενδιαφέροντος, από τη δεκαετία του ?20 μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν, που μας μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές, αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την εξέλιξη της τεχνολογίας και του σχεδιασμού των αυτοκινήτων. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ή και να θυμηθούν κάποια ξεχωριστά αυτοκίνητα, που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης και επηρέασαν την εξέλιξή της.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το τεχνολογικό πάρκο που είναι ένας χώρος όπου η γνώση συναντά το παιχνίδι. Εκεί ο επισκέπτης συμμετέχει ενεργά και μαθαίνει διασκεδάζοντας μυστικά της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η έκθεση περιλαμβάνει 45 διαδραστικά εκθέματα, τα οποία αναφέρονται σε μια ποικιλία επιστημονικών πεδίων, όπως ο ηλεκτρισμός, ο μαγνητισμός, η οπτική, η μηχανική κ.α. Τα συμμετοχικά εκθέματα μυούν σταδιακά τον επισκέπτη στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης, ενθαρρύνουν την ενασχόληση με την τεχνολογία και κάνουν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων, κυριολεκτικά, παιχνίδι.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο ενθουσιασμένα και γεμάτα με εικόνες, γνώσεις και εμπειρίες.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 12ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Οι μαθητές των τμημάτων της ΣΤ τάξης του 12ου Δ.Σ Βέροιας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονούν με τίτλο: « Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ, ΕΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ» παρακολούθησαν το πολιτιστικό-περιβαλλοντικό πρόγραμμα που προσφέρει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας με τίτλο «Κλωστές και νήματα στα αδράχτια της βιομηχανικής Νάουσας» πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών το οποίο εστιάζεται στην επίδραση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, τη χρήση των υδάτινων πόρων ως πηγή ενέργειας με σεβασμό στη φύση, τη πολιτιστική κληρονομιά και τη αειφόρα ανάπτυξη ιδωμένα μέσα από το τρίπτυχο κοινωνία ? περιβάλλον- οικονομία.

Οι εκπαιδευτικοί?συντονιστές του προγράμματος γνωρίστηκαν με τους μαθητές/τριες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κέντρου. Ακολούθησε ο καταιγισμός ιδεών, η κατασκευή του εννοιολογικού χάρτη και η συζήτηση και προβολή παρουσίασης για την βιομηχανικά κληρονομιά. Στη συνέχεια οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς Τουτουντζίδη Παύλο, Κουτσαμπασόπουλο Αντώνη και Σαραντοπούλου Μαίρη επισκέφθηκαν τον κυλινδρόμυλο «Ματθαίου», και την περιοχή Πουλιάνα.

Περπάτησαν στις όχθες του ποταμού Αράπιτσα που λειτούργησε ως πηγή ζωής και οικολογικής ενέργειας τροφοδοτώντας με υδροστροβιλική ενέργεια τα εργοστάσια που χτίστηκαν για αυτό το λόγο κοντά στις όχθες του μετατρέποντας τη Νάουσα του 19ου και 20ου αιώνα σε ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή με πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών προσφέροντας στους κατοίκους της εργασία και ευμάρεια. Οι μαθητές περπάτησαν στη περιοχή Μπατάνια, γνώρισαν τον Μύλο του «Ράιου» και τον κυλινδρόμυλο του «Μάκη», το πολυχώρο πολιτισμού «Βέτλανς» όπου συμπλήρωσαν ειδικά φύλλα εργασίας προετοιμασμένα από την παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Νάουσας.

Ο δάσκαλος του ΣΤ2 τμήματος
Τουτουντζίδης Παύλος

.

Ένας περίπατος στο Νυμφαίο της Μίεζας και τη Σχολή Αριστοτέλη

Το Νυμφαίο της Μίεζας κοντά στον Κοπανό Ημαθίας επισκέφθηκαν στις 4/11/2015 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους, Λώτη Παναγιώτα, Σιδεροπούλου Αγνή κια Σιδηροπούλου Ελένη. Εκεί βρίσκεται το φυσικό ιερό των Νυμφών, το Νυμφαίο της Μίεζας. Είναι ένας τόπος μυθικός, ιερός και συνάμα ιστορικός. Η Μίεζα ήταν ξακουστή για τα νερά, τους κήπους της, την εξαιρετική ομορφιά της καθώς και το ονομαστό Νυμφαίο της. Το πηγαίο νερό είναι διαυγές και ο τόπος ιδανικός για τη λατρεία των Κρηναίων ή Ναϊάδων Νυμφών.

Η πλούσια πανίδα και η χλωρίδα και λίγο πιο κάτω η λίμνη του Βορβόρου αποτέλεσαν χώρο εκπαίδευσης για τον Αλέξανδρο που μακριά από την κουστωδία του παλατιού εντρυφούσε στην ελληνική παιδεία, προνομιούχος δέκτης της κληρονομιάς σπουδαίων φιλοσόφων. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία της σχολής για τέσσερα χρόνια. Ο Αριστοτέλης με το μαθητή του Θεόφραστο παρέμεινε εκεί για άλλα δυο χρόνια και ασχολήθηκε με το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν στις 20/03/2015, οι μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους κ. Λώτη Παναγιώτα, κ. Μητροπούλου Ολυμπία και κ. Σιδεροπούλου Αγνή.

Στις έξι αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ου αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.Οι όψεις του αγώνα αναδεικνύονται σε θεματικές ενότητες αφιερωμένες στους επώνυμους και ανώνυμους Μακεδονομάχους, στον κλήρο, στο ελληνικό προξενείο Θεσσαλονίκης, στην εμβληματική φυσιογνωμία του Παύλου Μελά κ.ά.

Στο υπόγειο εκτίθενται διοράματα που προβάλλουν με ζωντάνια αντιπροσωπευτικά «στιγμιότυπα» του Μακεδονικού Αγώνα.

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το Αττικό Πάρκο,το Θωρηκτό Αβέρωφ, το αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, ανέβηκαν στον Ιερό βράχο, είδαν το Καλλιμάρμαρο, περπάτησαν στην πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, στην περιοχή της Πλάκας, ξεναγήθηκαν στη Βουλή και ενθουσιασμένοι από το ταξίδι κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους.

ε

 

παιδιων_0003παιδιων

Η

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Μελίτης

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 τα τμήματα Στ1΄και Στ2΄ επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ) Μελίτης νομού Φλώρινας και συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Άνθρακες?θησαυρός».

Μετά την υποδοχή μας από τους υπευθύνους του Κ.Π.Ε., χωριστήκαμε σε ομάδες και ενημερωθήκαμε για τη γεωγραφική θέση της περιοχής και το ρόλο του Κ.Π.Ε. Μας έγινε μια θεωρητική παρουσίαση για το σχηματισμό και τις ιδιότητες των γαιανθράκων, μέσα από τη διαδικασία αυτή αναπλάσαμε την εικονική πραγματικότητα της ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης. Ακολούθησαν δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας, δώσαμε έμφαση στο οικολογικό μας αποτύπωμα, παίξαμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού «κομμάτια λιγνίτη» περιεργαστήκαμε το λιγνίτη και καταγράψαμε τις ιδιότητές του, κάναμε πείραμα. Στη συνέχεια παρατηρήσαμε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ηλιακής ενέργειας,  ανεμογεννήτριας και το υβριδικό σύστημα στην αυλή του Κ.Π.Ε.

Η επόμενη επίσκεψή μας έγινε στο «Ορυχείο Αχλάδας» εκεί επικεντρώσαμε την προσοχή μας στη διαδικασία της επιφανειακής εξόρυξης του λιγνίτη, στην αλλαγή τοπίου, στην ηχορύπανση, στην αποκατάσταση του χώρου ,τις δύσκολες συνθήκες των εργαζομένων και τη μεταφορά του λιγνίτη στο Α.Η.Σ. με φορτηγά.

Αργότερα επισκεφτήκαμε το Α.Η.Σ. Μελίτης, όμως δεν παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιατί ήταν ημέρα συντήρησης του εργοστασίου, αλλά είδαμε τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η., τον χώρο εναπόθεσης του λιγνίτη. Τέλος, ο υπεύθυνος μας μίλησε για το σύστημα αποθείωσης που περιορίζει τα οξείδια του αζώτου.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή! Μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτή τη μοναδική εμπειρία!!!

Μαθήτρια του Στ2- Ειρήνη Β.Εκπαιδευτική εκδρομή

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Αντωνίου Γεώργιο, κ. Παπαδοπούλου Μαρίνα, κ. Σιδηροπούλου Ελένη. Τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα ¨Στα μονοπάτια του Βερμίου». Το πρόγραμμα έχει ως στόχους την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του μαθητή σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας, αειφορικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας, την ενημέρωση, τη γνωριμία με το οικοσύστημα του Βερμίου, την παρατήρηση της βιοποικιλότητας και την κατανόηση της αλληλεξάρτησης των διαφόρων μορφών ζωής, την αξιολόγηση των ανθρώπινων παρεμβάσεων, τον προβληματισμό και την προσωπική εμπλοκή των παιδιών στην κατεύθυνση της εύρεσης λύσεων στα προβλήματα.

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ένα όμορφο θεατρικό υποδήθηκαν τα παιδιά του Α1 τμήματος, την Τρίτη 23/12/2014, με θέμα: «Το Αλφαβητάρι των Χριστουγέννων». Βρήκαν λέξεις σχετικές με την εορτή των Χριστουγέννων και έφτιαξαν ποιήματα με στίχους σχετικούς με αυτές. Χρωμάτισαν τα γράμματα, απήγγειλαν τους στίχους, τραγούδησαν τραγούδια και κάλαντα. Μια όμορφη γιορτούλα στο τμήμα τους που την παρακολούθησαν και τα παιδιά του Α2 τμήματος. Συγχαρητήρια στα παιδιά κια τη δασκάλα τους, κ. Καπετανάκη Ευμορφία.

Επίσκεψη στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας

Επίσκεψη στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.
Η ημέρα αυτή  είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τα άτομα αυτά και τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα όμως μπορεί να βάλει τα θεμέλια στη σκέψη των παιδιών για τη διαφορετικότητα και το σεβασμό απέναντι στα άτομα αυτά και να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο ζωής τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία επισκεφτήκαμε το σχολείο Ειδικής Αγωγής.
Μπαίνοντας στο προαύλιο του σχολείου αντικρίσαμε το Ειδικό Σχολείο της πόλης μας. Στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το 8ο Δημοτικό Σχολείο. Όταν φτάσαμε στο εσωτερικό του σχολείου, μπροστά μας απλώθηκε ένας τεράστιος διάδρομος με πολλές αίθουσες. Παντού στους τοίχους υπήρχαν φωτογραφίες από τις δραστηριότητες των μαθητών.
Δυο πολύ ευγενικές κυρίες μας πλησίασαν και μας καλωσόρισαν. Μας πήγαν σε μια αίθουσα στην οποία αφού γνωριστήκαμε και μας προετοίμασαν για το τι θα δούμε.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε μια αίθουσα όπου υπήρχαν δύο μαθητές και ο δάσκαλός τους. Ο δάσκαλος μας εξήγησε ότι ο κάθε δάσκαλος έχει από πέντε μαθητές, λόγω του διαφορετικού νοητικού επιπέδου τους, τους χωρίζουν σε ομάδες των δύο ή των τριών παιδιών, για να γίνει πιο κατανοητό το μάθημα.
Έπειτα, μας οδήγησαν στην αίθουσα πληροφορικής και μετά στην κουζίνα όπου εκεί μαθαίνουν τα παιδιά να τρώνε.
Αφού τελείωσε η ξενάγηση επιστρέψαμε στην αρχική μας αίθουσα. Έφεραν και τρεις μαθητές να κάτσουν μαζί μας. Εκεί, παίξαμε παιχνίδια που μας έκαναν να νιώσουμε όπως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Περπατήσαμε χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε, κλείνοντας τα μάτια μας προσπαθούσαμε να βρούμε διάφορα σημεία της αίθουσας, και κάποια από τα τρόφιμα που μας έδωσαν χρησιμοποιώντας την όσφρηση και την αφή. Ακόμη μερικά παιδιά ανέβηκαν σε αναπηρικό καροτσάκι προσπαθώντας να κινηθούν στον χώρο.
Τέλος, ζωγραφίσαμε σε ένα χαρτόνι όλοι μαζί το σχήμα των χεριών μας και μέσα γράψαμε τα μηνύματα μας. Αφού τελειώσαμε τη ζωγραφική, παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικά με τις διαφορές που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Δάκρυα πλημμύρισαν στα πρόσωπά μας από αυτήν την συγκινητική εμπειρία. Θα θέλαμε να επισκεφτούμε ξανά το Ειδικό Σχολείο και να βλέπουμε παιδιά να χαίρονται με αυτά που ήδη έχουν και μπορούν να κάνουν.

Άννα Ιωαννίδου
Μαθήτρια του τμήματος  Στ2

 

Επίσκεψη στο τυπογραφείο

Επίσκεψη της  Στ2΄τάξης στο τυπογραφείο

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 πήγαμε να παρακολουθήσουμε πως τυπώνεται μια εφημερίδα. Συγκεκριμένα πήγαμε στην εφημερίδα «Βέροια» και «Κερκίδα», εκεί ο υπεύθυνος ? ιδιοκτήτης μας έδειξε τα βήματα που γίνονται για να τυπωθεί μια εφημερίδα.
Το πρώτο βήμα για να τυπωθεί μια εφημερίδα είναι δημοσιογραφική δουλειά και το γράψιμο των κειμένων. Μετά περνάνε τις πληροφορίες στον υπολογιστή και αφού τις επεξεργαστούνε τις στέλνουν στο τυπογραφείο.
Για να ξεκινήσει η παραγωγή της ο υπεύθυνος του τυπογραφείου εκτυπώνει τις πληροφορίες πάνω σε ριζόχαρτο, έπειτα τις μοντάρει στη μονταζιέρα και βάζει το μοντάζ σε τσίγκο όπου τον τοποθετεί σε ένα μηχάνημα που το θερμαίνει με αποτέλεσμα τα γράμματα να εμφανίζονται πάνω του. Στη συνέχεια ρίχνει ένα χημικό υγρό πάνω στον τσίγκο για να καθαρίσει και προχωράει στην εκτύπωση με τη βοήθεια των εκτυπωτικών μηχανών.
Το εκτυπωμένο υλικό μεταφέρεται στο κόφτη όπου εκεί η εφημερίδα παίρνει την οριστική της μορφή. Επίσης μάθαμε πως όλο αυτό το πανέμορφο ταξίδι της εφημερίδας διαρκεί έξι ώρες.
Τέλος ακολουθεί το δίπλωμα και η διαμονή στα πρακτορεία τύπου και τα περίπτερα. Η επίσκεψη μας ήταν μια ευχάριστη εμπειρία στον κόσμο της εφημερίδας!ΣΚΥΛΟΣ

Μαρία-Άννα Δαλιγκάρου
Στέλλα Πάνου

Ακολουθεί ταινία

Links: