Search
Archives

Εκπαιδευτική επίσκεψη Ε’ τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024  οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μαθαίνοντας περισσότερα για αυτό το κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας, για το οποίο μάλιστα είχαν παρουσιάσει ένα αφιέρωμα, μια εκδήλωση, οι μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄τάξης στο σχολείο μας την ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα,  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο, όπου στεγαζόταν το Ελληνικό Προξενείο (1894-1912), αφηγείται την τοπική ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα της Μακεδονίας, κρατάει ζωντανή τη μνήμη των αγώνων του Ελληνισμού, προβάλλει τη ζωή στη Μακεδονία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και τον ρόλο των καθημερινών ανθρώπων στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

Στους χώρους του  ξεναγήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας και είδαν από κοντά σπουδαία εκθέματα, όπως το γραφείο του Πρόξενου Λάμπρου Κορομηλά και το μπαούλο του Παύλου Μελά με προσωπικά του αντικείμενα. Αυτό όμως που τους άρεσε ιδιαίτερα ήταν η συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με τίτλο “Αποκρυπτογραφώντας τον Μακεδονικό Αγώνα!”.

Αποκρυπτογραφώντας κρυμμένα μηνύματα και φυλαγμένα μυστικά στους χώρους των εκθεμάτων, επιλύοντας γρίφους και αινίγματα, ανακάλυψαν όλους τους χώρους του μουσείου και βίωσαν τις πτυχές του Μακεδονικού Αγώνα μέσα από έναν διάλογο γεμάτο εκπλήξεις! Στη συνέχεια του παιχνιδιού, χρησιμοποίησαν τον αυθεντικό κώδικα των μακεδονομάχων για να λύσουν το μυστήριο!

Η επίσκεψή μας τελείωσε με μια επίσκεψη στην κρύπτη των Μακεδονομάχων, το μυστικό πέρασμα που χρησιμοποιούσαν για να περνάνε από τη Μητρόπολη στο προξενείο χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τους Τούρκους.

Αμέσως μετά βρεθήκαμε στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Θεσσαλονίκης και περάσαμε στο εσωτερικό του Ιερού Ναού για να προσκυνήσουμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, του οποίου το Ιερό Λείψανο φυλλάσσεται σε λάρνακα μέσα στον Ναό. Ο ιερέας του Ι.Ν. μάς μίλησε για τον Άγιο Γρηγόριο και μάς θύμισε ότι ο Άγιος ασκήτεψε και στην Ιερά Σκήτη Βεροίας. Με τις ευλογίες του Αγίου και τις ευχές του ιερέως η εκπαιδευτική μας επίσκεψη έφτασε στο τέλος και ξεκινήσαμε για την επιστροφή μας γεμάτοι με υπέροχες εντυπώσεις και εμπειρίες.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Μουσείου γι’ αυτό το ξεχωριστό μάθημα Ιστορίας που χάρισαν στους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

  1. Μητρόπολη Ε τάξη 19 2 24
  2. Μ.Μ.Α 19 2 24 Ε τάξη
  3. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 1 (1)
  4. Μ.Μ. Α 3
  5. Μ.Μ.Α 5
  6. Μητρόπολη Ε τάξη 19 2 24

Comments are closed.

Links: