Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Οκτωβρίου, 2013.

Archive for Οκτωβρίου, 2013

Σε αποστακτήριο!

Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο αποστακτήριο (ρακοκάζανο) του κ. Στουγιάννου στη Φυτιά  Ημαθίας, την Τετάρτη 30/10/2013. Οι μαθητές/τριες της Β” και της Δ”  τάξης του σχολείου μας με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων τμημάτων ξεναγήθηκαν στους χώρους του αποστακτηρίου. Ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου, κ. Στουγιάννος, εξήγησε διεξοδικά τη διαδικασία της απόσταξης, από τη ώρα τον τρύγο, τη ζύμωση, μέχρι την απόσταξη και τον τρόπο μέτρησης της περιεκτικότητας σε οινόπνευμα.  Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών/τριών. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την εξαιρετική ξενάγηση και φιλοξενία. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής μας.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες ευχαριστούμε θερμά τον κ. Στουγιάννο για τη φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του ρακοκάζανου.  

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Την Παρασκευή 25/10/13 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η γιορτή για τη σημαία και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση της σημαίας από τη Διευθύντρια του Σχολείου μας στo σημαιοφόρο και τους παραστάτες, απευθυνόμενη σε όλους τους σημαιοφόρους και παραστάτες τους ευχήθηκε να τιμήσουν τις αξίες και τα ιδανικά που εκπροσωπεί το ιερό αυτό σύμβολο.

Στην ομιλία για το νόημα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940  η δασκάλα της Β΄τάξης, κ. Παπαδοπούλου Μαρία αναφέρθηκε στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού για να υπερασπίσει το δίκαιο και τη λευτεριά της Ελλάδας, στις νίκες των Ελλήνων και τον ηρωισμό τους για τα οποία ολόκληρη η Ευρώπη υποκλίθηκε και θαύμασε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ2΄τραγούδησαν και απήγγειλαν αποσπάσματα από μεγάλα έργα των Ελλήνων ποιητών – Οδυσσέα Ελύτη ? Νικηφόρου Βρεττάκου – Γιάννη Ρίτσου ? Άγγελου Σικελιανού που αναφέρονται στη μεγάλη Εθνική μας επέτειο,   βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα και τραγούδια της εποχής συνόδευαν τους μαθητές/τριες. Η γιορτή έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.

Την γιορτή επιμελήθηκε η δασκάλα της ΣΤ2΄ τάξης, κ. Παπαδοπούλου Μαρία. Στη γιορτή παραβρέθηκαν πολλοί γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας για να τιμήσουμε όλοι  μαζί τους αθάνατους ήρωες του 1940.

Κάντε κλι στον παρακάτω σύνδεσμο για να μας καμαρώσετε! ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΟΡΤΗΣ

 

Στο Οινοποιείο!

 Καθώς βρισκόμαστε στην εποχή του τρύγου, αποφασίσαμε, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης με τις δασκάλες μας, να επισκεφθούμε ένα οινοποιείο της περιοχής μας για να ενημερωθούμε για την παραγωγή των τοπικών κρασιών. Εκεί, στο οινοποιείο Vaeni της Επισκοπής, μας υποδέχθηκαν  και μας ξενάγησαν  στους χώρους του σύγχρονου οινοποιείου τους. Μάθαμε για τις τοπικές ποικιλίες κρασιού, είδαμε πως παράγονται και εμφιαλώνονται τα τοπικά κρασιά. Μας μίλησαν ακόμη για την ιστορία της παραγωγής και είδαμε  τα ξύλινα βαρέλια που χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι.

Ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης για τη φιλοξενία και την ξενάγηση καθώς μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε τον πλούτο της περιοχής μας.

«Λοιπόν, έχουμε πόλεμο…!»

Ηλεκτρονική πηγή:http://pappanna.wordpress.com/

O Ναπολιτάνος

Αμπέλι-Τρύγος-Μούστος-Κρασί

Οι μαθητές/τριες  του Β3΄ τμήματος με τη δασκάλα τους, κ. Εύη Καπετανάκη, συζήτησαν για το αμπέλι, την καλλιέργειά του και τα μέρη που ευδοκιμεί.  Μελέτησαν τα μέρη του φυτού και δοκίμασαν τον καρπό του. Αναφέρθηκαν στον τρύγο και την παραδοσιακή του γιορτή. Έφεραν στην τάξη σταφύλια και μούστο. Συζήτησαν τη συλλογή των καρπών, το πάτημά τους , το χυμό του φρούτου (μούστος) και την τοποθέτησή του στα βαρέλια για κρασί. 
Σκέφτηκαν  να βιώσουν το γεγονός αυτό φτιάχνοντας παραδοσιακά γλυκά του φθινοπώρου όπως μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Δοκίμασαν τη μουσταλευριά που έφτιαξε η δασκάλα τους και στη συνέχεια σαν μικροί μάγειροι, ζύμωσαν τα δικά τους  μουστοκούλουρα. Τα έψησαν στο φούρνο του σχολείου και τα απόλαυσαν προσφέροντας στους γύρω και βέβαια κερνώντας ο ένας τον άλλο. Η διαδικασία αυτή ενθουσίασε τους μικρούς μαθητές/τριες.  

Άσκηση ετοιμότητας για περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας προγραμματισμένη άσκηση εκκένωσης του σχολικού κτιρίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με σκοπό να διερευνηθεί ο βαθμός ετοιμότητας κυρίως των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

Μετά την ενημέρωση του Διδακτικού Προσωπικού σε Σ.Δ., έγινε τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωση και άσκηση των παιδιών από τους/τις δασκάλους/ες τους σχετικά με το θέμα. Κατά τάξη μελέτησαν τα διαγράμματα εκκένωσης του σχολικού κτιρίου και συζητήθηκαν οι ενδεδειγμένες αντδράσεις και δράσεις του καθενός σε ανάλογη περίπτωση. Σήμερα το πρωί έγινε ολιγόλεπτη παρουσίαση του σεναρίου και υπενθύμιση των ενδεδειγμένων αντιδράσεων στο σύνολο των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών από τη Δ/ντρια του σχολείου και στη συνέχεια στις 11.20΄π.μ. ακολούθησε το σενάριο της σεισμικής δόνησης, τα μέτρα αυτοπροστασίας, η εκκένωση του κτιρίου,  η προώθηση των μαθητών/τριών στον προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης και η καταγραφή των μαθητών/τριών.   

Το επίπεδο κρίθηκε ικανοποιητικό. Τα παιδιά αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την κατάσταση έχοντας ευαισθητοποιηθεί για το θέμα από τους/τις εκπαιδευτικούς τις προηγούμενες ημέρες. Εξάλλου είχαν και την εμπειρία παρόμοιων ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά. Η εμπειρία που αποκτάται και οι λεπτομέρειες που διαπιστώνονται ότι χρήζουν βελτίωση από τέτοιου είδους προγραμματισμένες ασκήσεις, κρατούν σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλους τους εμπλεκόμενους.

Links: