Search
Archives

You are currently browsing the archives for the Εκπαιδευτικό υλικό Ε΄ τάξης category.

Archive for the ‘Εκπαιδευτικό υλικό Ε΄ τάξης’ Category

Έρευνα για το επίπεδο της φιλαναγνωσίας από τα παιδιά του Ε1

πΜε αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου, στα πλαίσια του μαθήματος της φιλαναγνωσίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1 τμήματος του σχολείου μας συνέταξαν ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσουν αν οι συμμαθητές τους διαβάζουν βιβλία, τι είδους βιβλία διαβάζουν και γενικότερα ποιες είναι οι προτεραιότητές τους σχετικά με τα βιβλία. Η επιλογή των ερωτήσεων έγινε με διαλογική συζήτηση και προτάσεις των παιδιών μέσα στην τάξη. Τα ερωτηματολόγια μοιράστηκαν στους μαθητές και τις μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας. Απάντησαν 148 παιδιά. Η αποδελτίωση των ερωτηματολογίων έγινε από τους μαθητές/τριες ενώ η απεικόνιση των αποτελεσμάτων σε γραφήματα έγινε με τη βοήθεια της καθηγήτριας της πληροφορικής, κ.Δελιοπούλου Μαρίας. Σας παραθέτουμε το ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ καθώς και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ  μας.

Ο δάσκαλος του τμήματος

Ανδρέου Νικόλαος

Η Ε΄ τάξη στον Λευκό Πύργο

Προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τα μνημεία της της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούν τη φετινή χρονιά, τα παιδιά της Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν το Λευκό Πύργο, όπου μέσα από μια έκθεση, αφιερωμένη στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζονται με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, με στόχο να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών για να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα θεματικά μουσεία της. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στο ισόγειο και τους πέντε ορόφους του Λευκού Πύργου αναφέρονται στη θέση της Θεσσαλονίκης στον γεωγραφικό χώρο,  σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από τα μνημεία της, στην κομβική εμπορική της θέση στο σταυροδρόμι χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων, στους κατοίκους της, στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της, αλλά και στις γεύσεις της. Έτσι, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της, με συνοδεία τους ήχους, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το πνεύμα και τις γεύσεις της πόλης.

Πηγή: http://www.mbp.gr/html/gr/pirgos.htm

 

Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Μουσείο Mακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν τα παιδιά της Ε΄ τάξης με τις δασκάλες τους, κ. Λαμπριανίδου Συμέλα, κ. Μηρτσέκη Βασιλική και κ. Μητροπούλου Ολυμπία. Μέσα από μια ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη ξενάγηση τα παιδιά γνώρισαν ένα λιγότερο γνωστό, αλλά ιδεολογικά φορτισμένο κεφάλαιο της ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει το μουσείο οι μαθητές/τριες γνώρισαν τις φάσεις του Μακεδονικού Αγώνα, τους Μακεδονομάχους με εξέχουσα προσωπικότητα τον Παύλο Μελά, το ρόλο που διαδραμάτισε το ελληνικό Προξενείο Θεσσαλονίκης ως κέντρο συντονισμού του Μακεδονικού Αγώνα κ.ά.

Μπορείτε κι εσείς να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου πατώντας ΕΔΩ  ή να διαβάσετε λίγα λόγια για το μουσείο από τον οδηγό του πατώντας ΕΔΩ

ΥΓΙΕΙΝΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα την Υγιεινή Διατροφή που υλοποιούν τα τμήματα Β1 και Ε1 του σχολείου μας με τους δασκάλους τους κ. Θεοδωράκη Κατερίνα και κ. Πετανίδη Δημήτρη αντίστοιχα, τα παιδιά  ασχολήθηκαν με τη διατροφή και συγκεκριμένα με το «Υγιεινό Πρωινό».
Αρχικά, κάθε παιδί είπε τι τρώει στο πρωινό του και μετά αν πεινάει στο σχολείο ή όχι, αν αισθάνεται κουρασμένο ή αν αισθάνεται γεμάτο ενέργεια. Δηλαδή αν έχει δύναμη να τρέξει, να παίξει με τα άλλα παιδιά ή μήπως αισθάνεται κουρασμένο στο μάθημα. Μάθαμε πως οι τροφές που μας δίνουν ενέργεια λέγονται υδατάνθρακες και στο πρωινό βρίσκονται στο ψωμί, τα δημητριακά, τα κουλουράκια και το μέλι. 
Οι τροφές που μας δίνουν δύναμη, λέγονται πρωτεΐνες και στο πρωινό γεύμα μπορούμε να τις πάρουμε από το γάλα, τα αυγά, το τυρί και το γιαούρτι. Βέβαια, δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για τις βιταμίνες που υπάρχουν στα παραπάνω αλλά και στα φρούτα και το φυσικό χυμό πορτοκάλι, που μπορούν να τρώνε και να πίνουν τα παιδιά στο πρωινό τους.
Μιλήσαμε για το ασβέστιο που περιέχει το  γάλα, που είναι απαραίτητο για δυνατά οστά. Μάθαμε πως εάν πίνουμε γάλα σοκολατούχο ή με σοκολάτα σκόνη μέσα, τότε το κακάο «κρύβει» το ασβέστιο και ο οργανισμός μας είναι σαν να μην το πήρε ποτέ.  Καλύτερα λοιπόν για να κάνουμε γερά κόκαλα και να ψηλώσουμε πολύ είναι να πίνουμε άσπρο γάλα.
Στη συνέχεια το τραπέζι στρώθηκε και όλοι μαζί φάγαμε ένα υγιεινό πρωινό!

Πρόγραμμα Yγιεινής Διατροφής

Στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με θέμα την «Υγιεινή Διατροφή» που υλοποιούν τα Β1 και Ε1 τμήματα του σχολείου μας, με τους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων τμημάτων κ. Κατερίνα Θεοδωράκη και κ. Πετανίδη Δημήτρη, πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η προγραμματισμένη επίσκεψη-ενημέρωση διατροφολόγου. Ο κ. Τόπης ανέλυσε στα παιδιά τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και ιδιαίτερα της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες απάντησαν αλλά και υπέβαλαν ερωτήσεις στο διατροφολόγο για θέματα διατροφής.  Η διατροφική αγωγή στο Σχολείο μας δεν άρχισε ούτε ολοκληρώθηκε με τη σημερινή ενημέρωση, καθώς καλλιεργείται και διαπερνά οριζόντια όλα σχεδόν τα μαθήματα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τόπη που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας, επισκέφθηκε το σχολείο μας, ενημέρωσε τα παιδιά μας για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και απάντησε υπομονετικά στις ερωτήσεις τους.

Πειράματα χημείας στο 1ο ΓΕ.Λ. Βέροιας

Το 1ο Γενικό Λύκειο Βέροιας στο Πανόραμα επισκέφθηκαν οι μαθητές/τριες των Ε1 και Ε2 τμημάτων του σχολείου μας στις 13 και 15 Μαρτίου, αντίστοιχα, με τη συνοδεία των δασκάλων τους, κ. Πετανίδη Δημήτρη και κ. Κουτζιαμπασόπουλου Αντώνη, με σκοπό την παρακολούθηση αλλά και την πραγματοποίηση πειραμάτων νόμων και φαινομένων χημείας στο εργαστήριο του Λυκείου. Ο στόχος της δράσης αυτής ήταν να βιώσουν τα παιδιά την ομορφιά και τη φαντασία της επιστημονικής σκέψης και να αποκαλύψουν τη μεγάλη προσφορά της χημείας στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά παρακολούθησαν πειράματα που έκαμαν τα παιδιά του Λυκείου για τα διαλύματα και τα μίγματα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν και τα ίδια ανάλογα πειράματα. Επέστρεψαν στο σχολείο με πολλές νέες εμπειρίες και πολύ ενθουσιασμό.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/τριες του 1ου ΓΕ.Λ. Βέροιας για την ευκαιρία που μας πρόσφεραν.

Κεραυνός, μαγεία και δέος.

Όλοι οι λαοί της γης έχουν ένα μύθο για τον κεραυνό αποδίδοντάς τον κατά κύριο λόγο σε θεό. Θεϊκό σημάδι ή φυσικό ηλεκτρικό φαινόμενο; Δείτε μια ταινία, που μας οδηγεί να κατανοήσουμε το φυσικό αυτό φαινόμενο, μας ενημερώνει για τα ωφέλιμα αποτελέσματά του στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και για τις καταστροφικές συνέπειές του και πώς να προστατευτούμε απ? αυτές.

Ηλεκτρονική πηγή: http://www.edutv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=399&Itemid=72

 

Links: