Search
Archives

You are currently browsing the 12ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας blog archives for Φεβρουάριος, 2012.

Archive for Φεβρουάριος, 2012

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ 4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 το σχολείο μας συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας με την παρουσίαση δυο εργασιών:

1. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1 τμήματος παρουσίασαν την εργασία με θέμα «Ο φαταούλας»: Μία εφαρμογή προγραμματισμού με το εργαλείο Scratch. Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός ήταν η κ. Ψαρά Ελένη, καθηγήτρια Πληροφορικής και

2. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ2 τμήματος παρουσίασαν εργασία με θέμα «e-typakia» Ηλεκτρονικό Σχολικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης. Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός ήταν η δασκάλα του τμήματος, κ. Μηρτσέκη Βασιλική.

Η εμπειρία αυτή ήταν σημαντική για τα παιδιά μας. Βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο στο οποίο σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του νομού μας  παρουσίασαν τις εργασίες τους. Η ομαδικότητα και η συν εργατικότητα που χαρακτήριζε και τις δυο ομάδες μαθητών/τριών ήταν καταπληκτική. Οι μαθητές/τριες μας αισθάνθηκαν μέσα από αυτή τη δράση πως η μαθησιακή διαδικασία δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση αλλά και μια διαδικασία που συντελείται και εξαρτάται από τη συμμετοχή και συνεργασία όλων.  Τα παιδιά ξεχώρισαν! Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς μας!


Περιβαλλοντικά μονοπάτια

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1΄τμήματος και την Παρασκευή 24/02/2012 οι μαθητές/τριες του Γ2 τμήματος συμμετείχαν το πρόγραμμα “Περιβαλλοντικά Μονοπάτια”.  Αναλυτικότερα, τα παιδιά μας ξεναγήθηκαν στους δρόμους της παλιάς πόλης της Βέροιας, επισκέφθηκαν βυζαντινές εκκλησίες. μίλησαν για την αρχιτεκτονική των κτιρίων της παλιάς πόλης και επισκέφθηκαν και ένα παλιό αρχοντικό της πόλης μας, το αρχοντικό του “Σαράφογλου”. Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν στη διαδρομή αυτή οι δασκάλες τους, κ. Σιδηροπούλου Ελένη και και κ. Κουμπατή Φανή, και την ξενάγηση έκαμε ο υπέυθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Ημαθίας, κ. Κουρουζίδης Θεοχάρης.

Η ιστορία του χαρταετού

Η ιστορία του χαρταετού, φαίνεται ότι ξεκινά περίπου το 1000π.Χ. Έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του στον ουρανό της Ανατολής και συγκεκριμένα στην Κίνα! Ο πρώτος χαρταετός που κατασκεύασαν οι Κινέζοι ήταν από μετάξι και μπαμπού ενώ είχε την μορφή δράκου. Ο «δράκος» αποτελούσε για την Κίνα, ιερό ? θεϊκό σύμβολο και ένα αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.

Στη συνέχεια, ταξιδεύοντας στην Κορέα και την Ιαπωνία, εμπλουτίστηκε περισσότερο από πλευράς κατασκευής. Εκεί, πήρε την μορφή των Σαμουράι, ενώ στην Ινδία οι χαρταετοί έχουν τις ρίζες τους στην Ινδουιστική μυθολογία.
Σε κάθε χώρα πάντως, το πέταγμα του χαρταετού, έχει διάφορες διαστάσεις, αφού συσχετίζεται με διαφορετικές παραδόσεις σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα στην Κίνα, το πέταγμα του χαρταετού, αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού διοργανώνεται και διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου. Στην Ιαπωνία πάλι, έχουμε το έθιμο «Κοντομόνο ?χι». Σύμφωνα μ? αυτό το έθιμο, το οποίο και σημαίνει «η μέρα των παιδιών», οι οικογένειες που έχουν μικρό γιο, φτιάχνουν πελώριους χαρταετούς, σε σχήμα «κυπρίνου» μεγάλου δηλαδή ψαριού, στους οποίους έχουν δέσει πολύχρωμες κορδέλες και αφού τους στηρίξουν σε έναν μεγάλο στύλο στην αυλή του σπιτιού, τους αφήνουν να ανεμίζουν. Οι χαρταετοί ? κυπρίνοι, συμβολίζουν την οικογένεια του κάθε σπιτιού!

Στην Ινδία κάθε χρόνο το Φεβρουάριο προκειμένου να υποδεχτούν την άνοιξη, κάνουν μια μεγάλη γιορτή, ένα ξέφρενο πάρτι, που το περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μεγάλοι και μικροί. Με τους πολύχρωμους χαρταετούς τους, γεμίζουν με χρώματα και σχήματα τους ουρανούς από το πρωί ίσαμε το βράδυ. 

Στην Ευρώπη, ο χαρταετός κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του γύρω στο 1400μ.Χ. Το 18ο αιώνα, ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και στην επιστήμη. Ο μετεωρολόγος Alexander Wilson, Σκωτσέζος στην καταγωγή, χρησιμοποίησε χαρταετούς, προκειμένου να ανυψώσει θερμόμετρα μέχρι τα 3000 πόδια. Στόχος του, ήταν να μπορέσει να καταγράψει τις διαφορές θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα. Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμα με το χαρταετό, προκειμένου να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατικός ηλεκτρισμός.

Όποια και να είναι η ιστορία του,  ο χαρταετός είναι αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μας ελληνικής παράδοσης και έχει τη δική του ξεχωριστή θέση την Καθαρά Δευτέρα! Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. 

Όσοι επιθυμούν να φτιάξουν το δικό τους, μοναδικό χαρταετό, υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και ποικίλα βιβλία που περιγράφουν βήμα-βήμα τη διαδικασία κατασκευής ενός χαρταετού. 

« ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ», Μίκης Θεοδωράκης

 Κατασκευή του χαρταετού

Read the rest of this entry »

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι η αρχή της νηστείας της Σαρακοστής που διαρκεί 40 μέρες και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων. Μετά ακολουθεί η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και η εορτή του Πάσχα.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή με την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού.

 

Ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε την ημέρα αυτή της Καθαρής Δευτέρας:

Α.  ΛΑΓΑΝΑ                                                                                               

Τι χρειαζόμαστε:

  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15?-20?.
  6. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.                                                                          Ηλεκτρονική πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/lagana.html
Β.  ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
  • αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μεσα το σιμιγδαλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  3. Στο τέλος προσθέτουμε και αμύγδαλα (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Γ. ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
  • 350 γρ ψίχα ψωμιού (μπαγιάτικο)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Βρέχουμε την ψίχα του ψωμιού και τη στίβουμε καλά.
  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα του ψωμιού και τα χτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
  4. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ψωμί ή λάδι ή πιπέρι ή λεμόνι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

H κυρα-Σαρακοστή και το έθιμο της “χάσκας”

Για τη μεγάλη Σαρακοστή μίλησαν στην τάξη τους τα παιδιά του Α1 τμήματος. Αναφέρθηκαν ακόμη στο έθιμο της κυρα-Σαρακοστής και έπαιξαν το έθιμο της χάσκας με τη δασκάλα τους την τελευταία Παρασκευή πριν την Καθαρή Δευτέρα.

Χρωμάτισαν την κυρα- Σαρακοστή, που είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και σχετίζεται με τη μεγάλη εορτή του Πάσχα. Η κυρα-Σαρακοστή είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της μεγάλης Σαρακοστής. Έχει επτά πόδια ίσα σε αριθμό με τις επτά εβδομάδες της μεγάλης σαρακοστής, έχει τα χέρια σταυρωμένα γιατί προσεύχεται και το στόμα κλειστό γιατί νηστεύει. Καθώς κυλάει η σαρακοστή κόβουμε ένα ένα τα πόδια μέχρι το τελευταίο της Μεγάλης Εβδομάδας οπότε και με το ερχομό της Ανάστασης του Χριστού τελειώνει και η νηστεία.

Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία μέρα της αποκριάς, ο γηραιότερος της φαμίλιας παίρνει ένα ξύλινο μακρύ κοντάρι και δένει στην άκρη του με μία κλωστή  ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αυγό! Ολόκληρη η φαμίλια κάθεται σε κύκλο γύρω από τον παππού, ο οποίος γυρνάει γύρω από τον εαυτό του κουνώντας σαν εκκρεμές το αυγό μπροστά στα στόματα των μελών της οικογένειας. Ο καθένας απ’ αυτούς προσπαθεί να πιάσει το αβγό με τα δόντια δίχως να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Όποιος το καταφέρει, λένε ότι είναι τυχερός!

Το έθιμο αυτό της «xάσκας» το επιβάλλει η σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «Με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αυγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης», υπενθυμίζοντάς μας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό.

24ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2012) ΚΑΙ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2012)

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 24ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 10ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα για το 2012. Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική. Το πρωτάθλημα θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρών διδασκαλίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ:

 

4ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 το 4ο Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, στις 10.00′ π.μ.

Το σχολείο μας θα συμμετάσχει στο συνέδριο με την παρουσίαση δυο εργασιών:

1. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1 τμήματος θα παρουσιάσουν εργασία με θέμα «Ο φαταούλας»: Μία εφαρμογή προγραμματισμού με το εργαλείο Scratch, στις 11.40π.μ. Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός: κ. Ψαρά Ελένη, καθηγήτρια Πληροφορικής

2. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ2 τμήματος θα παρουσιάσουν εργασία με θέμα «e-typakia» Ηλεκτρονικό Σχολικό Περιοδικό Ποικίλης Ύλης,  στις 12.30 μ.μ. Επιβλέπουσα εκπαιδευτικός η δασκάλα του τμήματος, κ. Μηρτσέκη Βασιλική.

Καλή επιτυχία στα παιδιά μας!

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

 

Ο Φαταούλας

Το παιχνίδι “Ο Φαταούλας” το δημιούργησαν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Σχολείου μας στο προγραμματιστικό περιβάλλον scratch. Σκοπός του Φαταούλα είναι να φάει όσα περισσότερα αντικείμενα μπορεί.

Κανόνες:

Έναρξη: πατήστε πράσινη σημαία

Κίνηση: με τα βελάκια του πληκτρολογίου όταν πρόκειται για έναν παίκτη και με τα γράμματα a,s,d και w όταν πρόκειται για τον δεύτερο παίκτη. Προσοχή, το πληκτρολόγιο πρέπει να είναι γυρισμένο στα αγγλικά αλλιώς ο δεύτερος παίκτης δεν θα κινείται.

Σε κάποιες εκδοχές μπορεί να μεγαλώσει ο ήρωας πατώντας το πλήκτρο b και να μικρύνει πατώντας το πλήκτρο s.

Learn more about this project

Learn more about this project

Learn more about this project

Learn more about this project
Learn more about this project

Learn more about this project

Learn more about this project

Learn more about this project

H λειτουργία των σχολείων τη Δευτέρα 13-02-2012

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας για τη Δευτέρα  13/02/2011 αποφασίστηκε να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ όλες οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης (Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία) εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων και τα Νηπιαγωγεία Σφηκιάς, Ριζωμάτων και Δασκίου που θα παραμείνουν κλειστά.

Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση της Δ/νσης ΠΕ Ημαθίας

Το παιχνίδι της χήνας

Ένα πολύ γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι στη Γαλλία είναι το παιχνίδι της χήνας.Εμείς το παίξαμε στην τάξη και δοκιμάσαμε τις γνώσεις μας . 

Για να το δείτε , πατήστε εδώ:  jeu de l’ oie1   (Το παιχνίδι της χήνας)

Links: