Search
Archives

Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η περίοδος της Σαρακοστής. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι η αρχή της νηστείας της Σαρακοστής που διαρκεί 40 μέρες και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων. Μετά ακολουθεί η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και η εορτή του Πάσχα.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα, δηλαδή με την έξοδο στην εξοχή, τον εορτασμό στη φύση, την κατανάλωση νηστίσιμων φαγητών, λαγάνας και φυσικά το πέταγμα του χαρταετού.

 

Ας δούμε τι μπορούμε να φτιάξουμε την ημέρα αυτή της Καθαρής Δευτέρας:

Α.  ΛΑΓΑΝΑ                                                                                               

Τι χρειαζόμαστε:

  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
  2. Κοσκινίστε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
  3. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο.
  4. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
  5. Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15?-20?.
  6. Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.                                                                          Ηλεκτρονική πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/lagana.html
Β.  ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 ποτήρια νερό
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό
  • αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε μεσα το σιμιγδαλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
  3. Στο τέλος προσθέτουμε και αμύγδαλα (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Γ. ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Τι χρειαζόμαστε:

  • 200 γρ ταραμάς καλός λευκός
  • 350 γρ ψίχα ψωμιού (μπαγιάτικο)
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 λεμόνια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Βρέχουμε την ψίχα του ψωμιού και τη στίβουμε καλά.
  2. Βάζουμε στο πολυμίξερ τον ταραμά και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε πιπέρι, την ψίχα του ψωμιού και τα χτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά καθώς το χτυπάμε το λάδι και το λεμόνι.
  4. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ψωμί ή λάδι ή πιπέρι ή λεμόνι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Comments are closed.

Links: