Search
Archives

Η ιστορία του χαρταετού

Η ιστορία του χαρταετού, φαίνεται ότι ξεκινά περίπου το 1000π.Χ. Έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή του στον ουρανό της Ανατολής και συγκεκριμένα στην Κίνα! Ο πρώτος χαρταετός που κατασκεύασαν οι Κινέζοι ήταν από μετάξι και μπαμπού ενώ είχε την μορφή δράκου. Ο «δράκος» αποτελούσε για την Κίνα, ιερό ? θεϊκό σύμβολο και ένα αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας.

Στη συνέχεια, ταξιδεύοντας στην Κορέα και την Ιαπωνία, εμπλουτίστηκε περισσότερο από πλευράς κατασκευής. Εκεί, πήρε την μορφή των Σαμουράι, ενώ στην Ινδία οι χαρταετοί έχουν τις ρίζες τους στην Ινδουιστική μυθολογία.
Σε κάθε χώρα πάντως, το πέταγμα του χαρταετού, έχει διάφορες διαστάσεις, αφού συσχετίζεται με διαφορετικές παραδόσεις σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα στην Κίνα, το πέταγμα του χαρταετού, αποτελεί ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού διοργανώνεται και διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου. Στην Ιαπωνία πάλι, έχουμε το έθιμο «Κοντομόνο ?χι». Σύμφωνα μ? αυτό το έθιμο, το οποίο και σημαίνει «η μέρα των παιδιών», οι οικογένειες που έχουν μικρό γιο, φτιάχνουν πελώριους χαρταετούς, σε σχήμα «κυπρίνου» μεγάλου δηλαδή ψαριού, στους οποίους έχουν δέσει πολύχρωμες κορδέλες και αφού τους στηρίξουν σε έναν μεγάλο στύλο στην αυλή του σπιτιού, τους αφήνουν να ανεμίζουν. Οι χαρταετοί ? κυπρίνοι, συμβολίζουν την οικογένεια του κάθε σπιτιού!

Στην Ινδία κάθε χρόνο το Φεβρουάριο προκειμένου να υποδεχτούν την άνοιξη, κάνουν μια μεγάλη γιορτή, ένα ξέφρενο πάρτι, που το περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία μεγάλοι και μικροί. Με τους πολύχρωμους χαρταετούς τους, γεμίζουν με χρώματα και σχήματα τους ουρανούς από το πρωί ίσαμε το βράδυ. 

Στην Ευρώπη, ο χαρταετός κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του γύρω στο 1400μ.Χ. Το 18ο αιώνα, ο χαρταετός χρησιμοποιήθηκε και στην επιστήμη. Ο μετεωρολόγος Alexander Wilson, Σκωτσέζος στην καταγωγή, χρησιμοποίησε χαρταετούς, προκειμένου να ανυψώσει θερμόμετρα μέχρι τα 3000 πόδια. Στόχος του, ήταν να μπορέσει να καταγράψει τις διαφορές θερμοκρασίας στα μεγάλα υψόμετρα. Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκτέλεσε το διάσημο πείραμα με το χαρταετό, προκειμένου να αποδείξει ότι οι αστραπές δεν είναι τίποτα άλλο παρά στατικός ηλεκτρισμός.

Όποια και να είναι η ιστορία του,  ο χαρταετός είναι αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής μας ελληνικής παράδοσης και έχει τη δική του ξεχωριστή θέση την Καθαρά Δευτέρα! Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. 

Όσοι επιθυμούν να φτιάξουν το δικό τους, μοναδικό χαρταετό, υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, καθώς και ποικίλα βιβλία που περιγράφουν βήμα-βήμα τη διαδικασία κατασκευής ενός χαρταετού. 

« ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ», Μίκης Θεοδωράκης

 Κατασκευή του χαρταετού

Τα κύρια μέρη ενός χαρταετού είναι τρία. Σίγουρα όλοι έχετε ακούσει να μιλούν για το σκελετό, τα ζύγια ή την ουρά. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις το δικό σου χαρταετό. Αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες με προσοχή· Ας τα πάρουμε ένα ένα:

α. Υλικά για τον σκελετό

1. 3 ξύλινα πηχάκια (Πρέπει όλα να έχουν το ίδιο μήκος και το ίδιο πάχος. Για ένα μικρό χαρταετό, τα πηχάκια μπορεί να είναι 60 εκατοστά. Οι καλύτεροι χαρταετοί είναι αυτοί που έχουν ελαφρύ σκελετό. Γι? αυτό, παλιά χρησιμοποιούσαν μόνο ξυσμένα καλάμια.)
2. γερό σπάγκο
3. μεγάλη κόλλα από χαρτί γλασέ ή πλαστικό ή ύφασμα 
4. ψαλίδι 
5. μολύβι 
6. κόλλα

Βήματα κατασκευής του σκελετού

kite11.  Τοποθέτησε το ένα πηχάκι οριζόντια και τα άλλα δύο να σχηματίζουν X πάνω σ? αυτό. Πρέπει όλες οι γωνίες που σχηματίζονται να είναι ίσες, 60 μοίρες η καθεμία.
2. Δέσε τα ξύλα μεταξύ τους γερά με σπάγκο ή κάρφωσε τα
3. Ένωσε όλες τις κορυφές των ξύλων με σπάγκο.
4. Βάλε το σκελετό πάνω στο χαρτί και ζωγράφισε το περίγραμμα του. Μετά σχεδίασε ένα kite2δεύτερο περίγραμμα, 5 εκατοστά πιο μεγάλο από το πρώτο.
5. Κόψε το μεγάλο περίγραμμα του χαρτιού
6. Δίπλωσε το χαρτί γύρω γύρω πάνω από το σπάγκο και κόψε τις γωνίες που περισσεύουν. Τώρα αναδίπλωσε και κόλλησε το χαρτί.

β. Υλικά για τα ζύγια

σπάγκος
ψαλίδι

Βήματα κατασκευής

1. Κόψε 5 κομμάτια σπάγκου με ίδιο μήκος, 30 εκ. (Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι το μισό του μήκους που έχει το πηχάκι). Δέσε τα κομμάτια του σπάγκου στα σημεία A, B, Γ, Δ και E. (κάτω σχήμα)
kite32. Δέσε τα κομμάτια από τα A, B και E μεταξύ τους σ? έναν κεντρικό κόμπο. Σε αυτόν τον κόμπο θα δέσεις και το μακρύ και γερό σπάγκο με τον οποίο θα πετάξεις τον αετό. O σπάγκος καταλήγει σ? ένα κυλινδρικό κομμάτι ξύλου (καλούμπα).
3. Δέσε μεταξύ τους τα κομμάτια του σπάγκου Γ και Δ. Εκεί 8α δέσεις τον σπόγγο της ουράς, που πρέπει να είναι 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού.

γ. Υλικά για την ουρά

 κόλλες από χρωματιστό χαρτί γλασέ
 σπάγκος 5 φορές μεγαλύτερος από το ύψος του αετού.
kite4

Βήματα

1. Δίπλωσε σε μορφή φυσαρμόνικας το χαρτί αφήνοντας αδίπλωτο ένα κομμάτι 5 εκατοστών.
Κόψε με το ψαλίδι τη φυσαρμόνικα, κάθετα στις πτυχές.
Ξεδίπλωσε τα κομμένα κομμάτια του χαρτιού και δίπλωσε το κομμάτι που δεν έκοψες σ? ένα ματσάκι.
2 Δέσε καθένα από αυτά τα ματσάκια στο σπάγκο της ουράς σε απόσταση 15-20 εκ. H ουρά έχει μεγάλη σημασία, γιατί αυτή εξασφαλίζει την  ισορροπία του αετού. Για να ξεχωρίζει ο αετός σου, μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι ή να  φτιάξεις ένα κολάζ στην μπροστινή του όψη.
Βρες ένα ανοικτό πλάτωμα μακριά από τα ηλεκτροφόρα σύρματα και δέντρα, γυρίζουμε τον χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο και ΑΜΟΛΑ ΚΑΛΟΥΜΠΑ!

Προσοχή όμως στα καλώδια της ΔΕΗ!!

Comments are closed.

Links: