Search
Archives

H κυρα-Σαρακοστή και το έθιμο της “χάσκας”

Για τη μεγάλη Σαρακοστή μίλησαν στην τάξη τους τα παιδιά του Α1 τμήματος. Αναφέρθηκαν ακόμη στο έθιμο της κυρα-Σαρακοστής και έπαιξαν το έθιμο της χάσκας με τη δασκάλα τους την τελευταία Παρασκευή πριν την Καθαρή Δευτέρα.

Χρωμάτισαν την κυρα- Σαρακοστή, που είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και σχετίζεται με τη μεγάλη εορτή του Πάσχα. Η κυρα-Σαρακοστή είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της μεγάλης Σαρακοστής. Έχει επτά πόδια ίσα σε αριθμό με τις επτά εβδομάδες της μεγάλης σαρακοστής, έχει τα χέρια σταυρωμένα γιατί προσεύχεται και το στόμα κλειστό γιατί νηστεύει. Καθώς κυλάει η σαρακοστή κόβουμε ένα ένα τα πόδια μέχρι το τελευταίο της Μεγάλης Εβδομάδας οπότε και με το ερχομό της Ανάστασης του Χριστού τελειώνει και η νηστεία.

Σύμφωνα με την παράδοση, την τελευταία μέρα της αποκριάς, ο γηραιότερος της φαμίλιας παίρνει ένα ξύλινο μακρύ κοντάρι και δένει στην άκρη του με μία κλωστή  ένα βρασμένο και ξεφλουδισμένο αυγό! Ολόκληρη η φαμίλια κάθεται σε κύκλο γύρω από τον παππού, ο οποίος γυρνάει γύρω από τον εαυτό του κουνώντας σαν εκκρεμές το αυγό μπροστά στα στόματα των μελών της οικογένειας. Ο καθένας απ’ αυτούς προσπαθεί να πιάσει το αβγό με τα δόντια δίχως να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Όποιος το καταφέρει, λένε ότι είναι τυχερός!

Το έθιμο αυτό της «xάσκας» το επιβάλλει η σαρακοστιανή επιταγή που λέει: «Με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς και με αυγό ανοίγει πάλι το βράδυ της Ανάστασης», υπενθυμίζοντάς μας τη νηστεία που πρέπει να τηρηθεί στο μεσοδιάστημα αυτό.

Comments are closed.

Links: