Search
Archives

Bυζαντινός περίπατος στα μνημεία της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης

Τη Δευτέρα 5/2/24 οι μαθητές/τριες και των τριών τμημάτων της Ε ‘ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησαν περπατώντας από τον Πύργο Τριγωνίου και η πρώτη στάση τους ήταν στη Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Βλατάδων (Ιερά Μονή που εξαρτάται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως), που εκτός από μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco είναι και το μοναδικό σε λειτουργία βυζαντινό μοναστήρι της Θεσσαλονίκης. Μπήκαν στο καθολικό της Μονής, που χρονολογείται τον 14ο αιώνα κι εκεί ξεναγήθηκαν. Η Μονή αφιερώθηκε αρχικά στον Παντοκράτορα Χριστό ενώ σήμερα τιμάται ως Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Με περισσή διάθεση μετά την εξαιρετική ξενάγηση, τα παιδιά συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας, που αφορούσε τη Μονή.

Δεύτερη στάση μας η Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ του Λατόμου, που εντυπωσίασε τους/τις μαθητές/τριές μας για πολλούς λόγους. Αρχικά με την ιστορία της, αφού χτίστηκε κρυφά από τη Θεοδώρα την κόρη του αυτοκράτορα Γαλέριου Μαξιμιλιανού, κρυφά από τον πατέρα της, που ήταν εχθρός και μέγας διώκτης των Χριστιανών. Σ’ αυτήν τη Μονή οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν έναν κρυμμένο θησαυρό, ένα από τα δύο παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά ανά τον κόσμο στην κόγχη του ιερού, που χαρακτηρίστηκε αριστούργημα τέχνης του ψηφιδωτού και αναπαριστά τον Ιησού σε νεαρή ηλικία, αγένειο, να περιβάλλεται από τις συμβολικές μορφές των τεσσάρων Ευαγγελιστών μας (αγγέλου, λιονταριού, μοσχαριού και αετού).

Τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό συνέχισαν και έφθασαν στο τρίτο και τελευταίο βυζαντινό μνημείο, τον Ναό του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, προστάτη των ορφανών και των χηρών. Θαύμασαν τις τοιχογραφίες του Ναού, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ζωγραφικά σύνολα της τέχνης του 14ου αιώνα που ονομάστηκε Παλαιολόγεια Αναγέννηση καθώς αυτήν την περίοδο είχαμε άνθηση των τεχνών και των γραμμάτων ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη στη δεύτερη σε τάξη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Οι μαθητές/τριες μας σ’ αυτόν το περίπατο είδαν αποτυπωμένο τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό στα μνημεία της Βυζαντινής εποχής, την οποία είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν βιωματικά και όχι μόνο από τις σελίδες του σχολικού τους βιβλίου “Ιστορία στα Βυζαντινά Χρόνια”.

Comments are closed.

Links: