Search
Archives

Ένας βυζαντινός κι ένας ρωμαϊκός περίπατος για την Ε΄ τάξη

Την Τετάρτη 17.05.2023 τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης πραγματοποίησαν μια υπέροχη δράση. Αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τον βυζαντινό τους περίπατο, που είχαν πραγματοποιήσει στις 28.03.2023, και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα βήματα του έμπειρου ξεναγού σε έναν ρωμαϊκό περίπατο.

Αρχικά, επισκέφθηκαν τη Ροτόντα, ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινό, που δεν είχαν αυτήν την ευκαιρία στην προηγούμενη δράση τους. Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα. Στο κυκλικό της σχήμα οφείλει και την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Η μετατροπή του σε χριστιανικό ναό, αφιερωμένο πιθανότατα στους Ασωμάτους ή Αρχαγγέλους, συντελέστηκε στη διάρκεια των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Οι Θεσσαλονικείς τον ονόμαζαν Ναό του Αγίου Γεωργίου από ένα εκκλησάκι που είχε ανεγερθεί δίπλα στα χρόνια της τουρκοκρατίας.Τα λαμπρότερα λείψανα από την παλαιοχριστιανική φάση του μνημείου είναι τα εξαίρετης ποιότητας ψηφιδωτά.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την αχειροποίητο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι αποτελεί το σημαντικότερο σωζόμενο δείγμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελλάδα. Η επωνυμία Αχειροποίητος, εντοπίζεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1320 και σχετίζεται με την εικόνα του ναού της Παναγίας δεομένης που υπήρχε στον ναό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά που σώζονται στις εσωτερικές ράχες των τόξων των κιονοστοιχιών. Οι λίγες τοιχογραφίες που κοσμούν το νότιο κλίτος του ναού χρονολογούνται στο α’ μισό του 13ου αιώνα και σώζονται πια σε κακή κατάσταση. Οι μορφές που απεικονίζονται είναι στρατιωτικοί άγιοι και αποτελούν μέρος της παράστασης των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα πάνω στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου, από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο, ο οποίος θεραπεύθηκε από ανίατη ασθένεια. Στον χώρο αυτό βρισκόταν το «στάδιο» όπου γίνονταν αγώνες μονομαχίας. Σ’ αυτό το στάδιο μονομάχησε ο πιστός μαθητής του Αγίου Δημητρίου, Νέστορας, και κατατρόπωσε τον Λυαίο. Ολόκληρο το ισόγειο συγκρότημα του αρχαίου λουτρού, όπου ήταν φυλακισμένος ο Άγιος, διατηρήθηκε και διασκευάσθηκε σε κρύπτη του ναού, η οποία έγινε για αιώνες και παραμένει κέντρο λατρείας.

Στη συνέχεια τα παιδιά περπάτησαν στη ρωμαϊκή αγορά, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ανάμεσα στην Εγνατία οδό και την οδό Αγίου Δημητρίου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Αριστοτέλους.

Έπειτα γνώρισαν το Γαλεριανό συγκρότημα, που είναι το σημαντικότερο μνημειακό σύνολο της Θεσσαλονίκης και χτίστηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων, του ρωμαϊκού και του βυζαντινού. Η ανέγερσή του ξεκίνησε στο τέλος του 3ου με αρχές του 4ου μ.Χ. αι., όταν ο καίσαρας Γαλέριος Μαξιμιανός (260-311) επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του ανατολικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σημαντικά οικοδομικά κατάλοιπα του Συγκροτήματος, ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές που διεξήχθησαν στο 2ο μισό του 20ου αιώνα. Κάποια από αυτά τα οικοδομικά κατάλοιπα, όπως η Αψιδωτή αίθουσα και τα κτίσματα του αρχαιολογικού χώρου της πλατείας Ναυαρίνου, είναι ορατά και επισκέψιμα, ενώ τα περισσότερα, λόγω της ανοικοδόμησης του ιστορικού κέντρου έχουν καταχωθεί. Το 2008 ο αρχαιολογικός χώρος βραβεύθηκε, από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτιστική κληρονομιά, την εξαιρετική και υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων, καθώς και για το σύνολο των επεμβάσεων που μετέτρεψαν έναν εγκαταλελειμμένο χώρο σε άρτια οργανωμένο και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, πόλο έλξης στην καρδιά της σύγχρονης πόλης.

  1. Ρωμαϊκός 1α
  2. Ρωμαϊκός 2α
  3. Ρωμαϊκός 3α
  4. Ρωμαϊκός 4α
  5. Ρωμαϊκός 5α
  6. Ρωμαϊκός 6α
  7. Ρωμαϊκός 7α
  8. Ρωμαϊκός 8α

Comments are closed.

Links: