Search
Archives

Στη Μικρή Σάντα!

Την Πέμπτη 11.05.2023 επισκεφθήκαμε το ορεινό χωριό της Μικρής Σάντας στο όρος Βέρμιο. Τα μικρά παιδιά του Β2 τμήματος αρχικά συμμετείχαν στην αναστάσιμη θεία λειτουργία και μετά το πέρας της παρουσίασαν στους ιερείς και τους ελάχιστους κατοίκους/προκυνητές του Ναού μια μικρή γιορτή με πασχαλινά και ανοιξιάτικα τραγούδια. Ο ιερός ναός του μικρού χωριού είναι αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη.

Ανάμεσα στους προσκυνητές βρισκόταν και μια συγγραφέας, κάτοικος του χωριού, που μας διηγήθηκε την ιστορία του μικρού χωριού καθώς και μια ιστορία που έχει γράψει για αυτό.

Στη συνέχεια δεχθήκαμε την πλούσια φιλοξενία τους στην αίθουσα του Ναού και ακολούθησε μια ιδιαιτέρως αξιόλογη ξενάγηση από τον ιερέα του Ναού στο παλαιό σχολείο του χωριού, που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο. Τα εκθέματα του μουσείου είναι πλούσια και αφορούν σε αντικείμενα Ποντίων κατοίκων, παραδοσιακές ποντιακές στολές, φωτογραφίες, εργαλεία των κατοίκων παλαιότερης εποχής κλπ.

Η μία από τις αίθουσες του μουσείου είναι η αίθουσα διδασκαλίας του παλιού σχολείου του χωριού, το οποίο σήμερα, δυστυχώς, δεν λειτουργεί καθώς οι μαθητές/τριες έχουν ελαχιστοποιηθεί. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε αντικέιμενα που χρησιμοποιούνταν στα παλαιότερα χρόνια στα σχολεία.

Ακολούθησε παιχνίδι στην αυλή του μικρού σχολείου έως την αναχώρησή μας

Ευχαριστούμε θερμά τους δύο ιερείς και τις κυρίες του Ναού για την εγκαρδιότητα και την αγάπη στη φιλοξενία και την ξενάγηση.

  1. Μ. ΣΑΝΤΑ 6Α
  2. Μ. ΣΑΝΤΑ 4Α
  3. Μ. ΣΑΝΤΑ 10Α
  4. Μ. ΣΑΝΤΑ 8Α
  5. Μ. ΣΑΝΤΑ 3Α
  6. Μ. ΣΑΝΤΑ 2Α
  7. Μ. ΣΑΝΤΑ 1Α
  8. Μ. ΣΑΝΤΑ 5Α
  9. Μ. ΣΑΝΤΑ 7Α
  10. Μ. ΣΑΝΤΑ 9Α

Comments are closed.

Links: