Search
Archives

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του 12ου Δ.Σ. Βέροιας μοιράστηκαν θησαυρούς της τοπικής ιστορίας στη διάρκεια ενός μικρού οδοιπορικού στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου.

Συγκεκριμένα, τα τρία τμήματα της ΣΤ’ τάξης, συνοδευόμενα από τους δασκάλους/ες τους, Σιδηροπούλου Ελένη, Λώτη Παναγιώτα και Αντώνη Κουτζιαμπασόπουλο καθώς και από την καθηγήτρια γερμανικών κ. Χριστίνα Δημητριάδου, βίωσαν την ιστορία της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά και του Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού κατά την επίσκεψή τους στον ιερό χώρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο “Βιωματική μάθηση & παραγωγή πολιτισμικού υλικού –Η Μονή της Παναγίας Δοβρά” (για περισσότερες πληροφορίες Αρχείο Σχολείου, Φεβρουάριος 2022).

Με την άφιξή τους στον εκτενή καταπράσινο περίβολο του μοναστηριού, οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες ξεκλείδωσαν το ένδοξο αλλά και μαρτυρικό ιστορικό παρελθόν της μονής (1822: αγώνας απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους, ολοκαύτωμα της Μονής και του ομώνυμου χωριού) μέσα από την προφορική αφήγηση του πατέρα Δαβίδ. Συνάμα κωδικοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο το μακρινό συνδέεται με το νεότερο παρελθόν (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, φιλοξενία ορφανών στην Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”) καθώς και το πρόσφατο και τωρινό παρόν (1995: επανίδρυση Μονής μετά από μια περίοδο εγκατάλειψης, 2005: αδελφοποίηση με τον νεοφανή Άγιο Λουκά τον Ιατρό από τη Συμφερούπολη της Ρωσίας και ανοικοδόμηση του ναού του, φιλοξενία κατασκηνώσεων και εκπαιδευτικού Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών).

Εκτός από το θαυματουργό Αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής στον περιποιημένο αύλειο χώρο, η περιήγηση περιέλαβε και την ξενάγηση εντός του παλαιού καθολικού, μιας ξυλόστεγης τρίκλιτης βασιλικής του 1844, αφιερωμένης στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Μονής και τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο. 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε με τη μετάβαση στον εκθεσιακό χώρο, όπου διατίθενται προϊόντα της Μονής ως ενθύμια, καθώς και το Ναό του Αγ. Λουκά του Ιατρού με τους χρυσούς τρούλους, που αποτελεί στολίδι της περιοχής και προορισμός κάθε πιστού προσκυνητή που αναζητά την ελπίδα στα θαύματα του Αγίου.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χρόνο παραμονής στην κατάφυτη τοποθεσία με την πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Ημαθίας και με απόλαυση της ανοιξιάτικης φύσης στους χώρους αναψυχής της μονής, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες διασκέδασαν συμμετέχοντας σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Ευχαριστούμε πολύ τους πατέρες της Ιεράς Μονής και ιδιαιτέρως τον π.Δαβίδ για την αξιόλογη ξενάγηση και τη φιλοξενία στους χώρους της Μονής

Μια ιδέα από το οδοιπορικό στο παρακάτω βίντεο: youtube

Comments are closed.

Links: