Search
Archives

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά _ Α΄ τάξη

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 οι μαθητές/τριες της Α’ τάξης (Α1 και Α2 τμήματα) επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά με τη συνοδεία των υπεύθυνων διδασκαλισσών των τμημάτων. Αρχικά τα παιδιά επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του ιατρού και γνώρισαν τον Ναό, τον βίο και τα θαύματα του Αγίου. Στη συνέχεια, μπροστά στο μνημείο του γέρου Καρατάσου έμαθαν την ιστορία για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους το 1822 με αρχηγό τον Τάσο Καρατάσο. Η μεγαλύτερη ιστορική στιγμή της Μονής συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τους ηρωικούς αγώνες των Μακεδόνων οπλαρχηγών με αρχηγό τον γέρο Καρατάσο. Την Ιερά Μονή είχαν ως βάση εξορμήσεως οι οπλαρχηγοί του αγώνα της Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Καστοριάς και οχυρωμένοι στις 12 Μαρτίου 1822 ο γέρο Καρατάσος και οι άλλοι συμπολεμιστές του αγωνίστηκαν εναντίον των Τούρκων στη μάχη της Δοβρά. Λίγο αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν τη Μονή κι απαγχόνισαν τον ηγούμενο Γεράσιμο. Τα παιδιά θαύμασαν το μνημείο, που στήθηκε στον αύλειο χώρο της Μονής για να θυμίζει στους προσκυνητές τους αγώνες των ηρώων για την ελευθερία της πατρίδος μας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Παναγίας Δοβρά και το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής. Έπειτα επισκέφθηκαν το Κειμηλιαρχείο της Μονής, όπου φυλάσσονται αξιόλογα και πολύτιμα ιερά κειμήλια. Ο πατήρ Γεώργιος μίλησε στα παιδιά για τα κειμήλια, την ιστορία και την αξία τους. Το κειμηλιαρχείο περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο φορητών εικόνων, ιερών σκευών και χρυσοκέντητων αμφίων. Τα ιερά αυτά κειμήλια προέρχονται από ιερούς ναούς και ιερές μονές της Μητροπόλεως μας και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της πίστεως και της καλλιτεχνικής δημιουργίας της περιοχής μας. Στα σημαντικότερα εκθέματα του κειμηλιαρχείου ανήκουν η εικόνα της Παναγίας της Περιβλέπτου, άμφια του αγίου Λουκά του ιατρού, άμφια του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, εικόνες τέμπλου κλπ. Μικροί και μεγάλοι έμειναν έκθαυμβοι από την ομορφιά και την αξία των κειμηλίων κι ευχαρίστησαν τους ιερείς για τη φιλοξενία και την ξενάγηση.

Στο τέλος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν στον αύλειο χώρο της Μονής και να απολαύσουν τη μοναδική φυσική ομορφιά.

  1. Παναγία Δοβρά 1α
  2. Παναγία Δοβρά 2α
  3. Παναγία Δοβρά 3α
  4. Παναγία Δοβρά 4α
  5. Παναγία Δοβρά 5α
  6. Παναγία Δοβρά 6α
  7. Παναγία Δοβρά 7α
  8. Παναγία Δοβρά 8α
  9. Παναγία Δοβρά 9α
  10. Παναγία Δοβρά 10α

Comments are closed.

Links: