Search
Archives

Η Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα στο σχολείο μας!

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 οργανώθηκε στο Σχολείο μας μια όμορφη εκδήλωση μνήμης για όλους κι όλες εκείνους/ες που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Μακεδονίας μας. Στην αρχή της εκδήλωσης η κ. Τραψιώτη Π. εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας και αναφέρθηκε σε πολλά ιστορικά στοιχεία του Μακεδονικού Αγώνα.

Στη συνέχεια τα παιδιά του Ε1 τμήματος παρουσίασαν ένα θεατρικό, στο οποίο ο κεντρικός ήρωας ήταν ένας παππούς που βίωσε τους αγώνες για τη λευτεριά της Μακεδονίας και μαζί με τη γιαγιά απαντούν στις ερωτήσεις των δυο εγγονών τους για όσα αφορούν στον αγώνα. Μέσα από τις διηγήσεις αυτές ζήσαμε τα ιστορικά γεγονότα αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της Μακεδονίας στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα.

Στη συνέχεια, τα παιδιάτων τριών τμημάτων της Ε΄ τάξης απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν τραγούδια και διάβασαν κείμενα σχετικά με τη δράση των Μακεδονομάχων και τους αγώνες τους. Σημαντική αναφορά έγινε και στην προσφορά των ιερέων και των εκπαιδευτικών στον Μακεδονικό Αγώνα. Οι μητροπολίτες Κίτρους, Γρεβενών, Καστοριάς, Δράμας  βοήθησαν με  κάθε τρόπο  τους Μακεδονομάχους. Μα το όνομα του ιεράρχη που συνδέθηκε ιδιαίτερα με τον Μακεδονικό Αγώνα, είναι  το όνομα του μητροπολίτη Καστοριάς, Γερμανού Καραβαγγέλη.

Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες στον Μακεδονικό Αγώνα πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος. Ακούστηκαν ονόματα όπως της Κατερίνας Χατζηγεωργίου και της δασκάλας Βελίκας Τράικου που μαρτύρησαν για τη Μακεδονία.

Σημαντική αναφορά έγινε στον ήρωα της Μακεδονίας, Παύλο Μελά, ο οποίος αποτέλεσε το σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα, όντας υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία. Αναφέρθηκαν όμως και σε άλλους αγωνιστές όπως στον Τέλλο Άγρα, τον καπετάν Κώττα, τον Καπετάν Ακρίτα, τον Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, τον Ίων Δραγούμη κ.α.

Τα παιδιά τραγούδησαν “Μακεδονία ξακουστή” και ένα τραγούδι για τον θάνατο του Παύλου Μελά.

Η Δ/ντρια συνεχάρη τα παιδιά της Ε’ τάξης (Ε1, Ε2 και Ε3 τμήματα) και τις υπεύθυνες δασκάλες των τριών τμημάτων για την επιμέλεια της εκδήλωσης καθώς και τον καθηγητή της Μουσικής του σχολείου μας κ. Μερκούριο, ο οποίος συνόδευσε τα παιδιά με την κιθάρα του και τα στήριξε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εορτής.

Στο τέλος υπενθύμισε πως ο Μακεδονικός Αγώνας υπήρξε μια λαμπρή εποποιία της ελληνικής ιστορίας. Χωρίς αυτόν,  η Μακεδονία μας θα είχε χαθεί. Η σημερινήεκδήλωση αποτελεί μνημόσυνο, μας θυμίζει το χρέος μας. Το χρέος της μνήμης. Να μην ξεχνούμε την ιστορία μας. Να μην ξεχνούμε την ευγνωμοσύνη  μας σ’ όλους αυτούς, που επέλεξαν το θάνατο, για να  ζήσουμε ελεύθεροι εμείς.

Τέλος. τόνισε τη δύναμη της πίστης και της αγάπης για τον Χριστό και την πατρίδα. Τα δυο αυτά στοιχεία αποτέλεσαν το κίνητρο όλων όσων μαρτύρησαν είτε για τον Χριστό είτε για την πατρίδα. Επίσης, επεσήμανε πως η γλώσσα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της πίστης και της αγάπης, για αυτό παρότρυνε τα παιδιά να αγαπούν και να διαφυλάττουν την ελληνική γλώσσα.

Ας μη λησμονούμε το χρέος μας που λέει ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς:   

Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν, θα’ ρθούνε θα  περάσουν. 

Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο!

  1. Μακεδονικός 1α
  2. Μακεδονικός 2α
  3. Μακεδονικός 3α
  4. Μακεδονικός 4α
  5. Μακεδονικός 5α

Comments are closed.

Links: