Search
Archives

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Ως Τρεις Ιεράρχες αναφέρονται οι τρεις επιφανείς άγιοι της χριστιανικής θρησκείας, προστάτες των γραμμάτων, της παιδείας, των μαθητών και των δασκάλων: ο Μέγας Βασίλειος , ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Κατέχουν την  πιο υψηλή θέση ανάμεσα στους πατέρες της Εκκλησίας. Η 30η  Ιανουαρίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη των Τριών μεγάλων Πατέρων της εκκλησίας μας, που δίκαια ονομάστηκαν φωστήρες, γιατί σκόρπισαν το φως της Χριστιανοσύνης με τα θεόπνευστα και σοφά τους λόγια και έργα. Οι τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και πρόσφεραν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Απολυτίκιο
Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος ,
τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων Θείων πυρσεύσαντας ,
τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας
τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας .
Βασίλειον τον Μέγαν και τον Θεολόγον Γρηγόριον,
συν τω κλεινώ Ιωάννη τω την γλώτταν χρυσορρήμονι,
πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί
συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν.
Αυτοί γαρ τη Τριάδι υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσι.

Λειτουργία σχολείων κατά την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών: 

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τη με αρ. Φ.7/32/8008/Γ1/25-01-2012 εγκύκλιο του Υπ. ΠΔΒΜΘ, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας ΔΕ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ. Την ημέρα αυτή θα γίνει εκκλησιασμός του σχολείου μας στην ενορία της Κυριώτισσας. Τα παιδιά θα προσέλθουν στο σχολείο περίπου στις 9.00π.μ. και θα σχολάσουν περίπου στις 10.00π.μ. μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

Παρακαλούμε για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την ασφάλεια των παιδιών να μεριμνήσετε για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών με τη συνοδεία σας.

Την ίδια ημέρα, Δευτέρα  30/01/2012, το Ολοήμερο Σχολείο ΔΕ θα λειτουργήσει.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ίδια ημέρα σημαιοφόρος και παραστάτες θα παραβρεθούν στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στις 9.30π.μ. με τη συνοδεία εκπαιδευτικού του σχολείου μας. Παρακαλούμε να φροντίσετε μετά το πέρας της λειτουργίας για την ασφαλή αποχώρηση των παιδιών από το χώρο της εκκλησίας του Αγ. Αντωνίου.

Comments are closed.

Links: