Search
Archives

Ρωμαϊκός και βυζαντινός περίπατος στη Θεσσαλονίκη – Ε΄ τάξη

Ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας έκαναν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης (Ε1, Ε2 και Ε3 τμήματα), την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Με οδηγό μας, τον εξαίρετο ξεναγό, κ. Αθανάσιο Τσεκούρα , γυρίσαμε πίσω στο χρόνο, στη ρωμαϊκή και βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Ξεκινήσαμε από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης και ενός από τα σπουδαιότερα βυζαντινά της μνημεία. Μάθαμε  ότι χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα και η αρχιτεκτονική της είναι βασιλική χωρίς τρούλο. Δυστυχώς δε γλίτωσε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, όμως ξαναχτίστηκε και εγκαινιάστηκε το 1948. Κατεβήκαμε στην Κρύπτη, το χώρο μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου, εκεί όπου αρχικά οι πιστοί Θεσσαλονικείς τιμούσαν τον Άγιο. Εκεί έρρεε το αγίασμα που ελάμβαναν οι πιστοί από μια κρήνη, ένα πηγάδι που σώζεται μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια περπατήσαμε ως τη ρωμαϊκή αγορά, το Ρωμαϊκό Φόρουμ, έναν χώρο που εκτός από τα καταστήματα που ήταν γύρω από την κεντρική πλατεία, ήταν και χώρος συνάθροισης των πολιτών και χώρος ανταλλαγής ιδεών. Μάθαμε ότι εκεί υπήρχαν τα ρωμαϊκά ατμόλουτρα, ακόμη και Νομισματοκοπείο.  Ότι στο Ωδείο, που σώζεται μέχρι σήμερα, εκτός από παραστάσεις κατά το 2ο αι. μ.Χ – εποχή διωγμών των Χριστιανών – γίνονταν και θηριομαχίες .

Περπατώντας φτάσαμε στη Ροτόντα, το εμβληματικό κτίριο της πόλης μέχρι και σήμερα, χτισμένο στα τέλη του 3ου αι. από τον Γαλέριο, έναν από τους τέσσερις τετράρχες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που έκανε την πόλη της Θεσσαλονίκης σπουδαίο κέντρο και τη στόλισε με εξαιρετικά μνημεία. Στα χρόνια του ήταν ναός αφιερωμένος στο Δία, στα τέλη του 4ου αι. έγινε χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στους Ασώματους Αρχαγγέλους. Αργότερα επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε τζαμί, με την προσθήκη του μιναρέ που σώζεται μέχρι σήμερα. Οι μαθητές/τριες μας εντυπωσιάστηκαν τόσο από τις διαστάσεις της, όσο και από την ιστορία της.

Ο περίπατός μας συνεχίστηκε ως την Αψίδα του Γαλέριου, τη γνωστή μας Καμάρα, χτισμένη μετά τη νίκη του εναντίον των Περσών. Θαυμάσαμε τα ανάγλυφα και περπατήσαμε στη Δημητρίου Γούναρη, στο ανάκτορο, την κατοικία του Γαλέριου, το πιο σημαντικό κτίριο της Ύστερης Αρχαιότητας, που σώζεται μέχρι σήμερα, όπως μας είπε ο ξεναγός μας. Είδαμε τον χώρο που ήταν η υπαίθρια κεντρική περίστυλη αυλή, τον πιο επίσημο χώρο, με μαρμάρινες πλάκες στο πάτωμα, σχήματος οχτάγωνου, πιθανόν η αίθουσα του θρόνου. Μάθαμε για την πομπική οδό, τον δρόμο με στοές και κιονοστοιχίες , που ένωνε  το ανάκτορο  με τη Ροτόντα.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που για μια φορά ακόμη πήραν τα εύσημα από την υπεύθυνη της Ροτόντας και από τον ξεναγό μας για τη συμπεριφορά, το ενδιαφέρον και την προσοχή που έδειξαν σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης.

Comments are closed.

Links: