Search
Archives

Ένας βυζαντινός περίπατος στη Θεσσαλονίκη με τη Στ΄τάξη

Στις 25.04.2023 πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική δράση του Σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχε η Στ΄ τάξη (Στ1 και Στ2 τμήματα).

Ξεκινώντας από τα κάστρα της πόλης Θεσσαλονίκης, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι/ες από τις δασκάλες των δύο τμημάτων ξεκίνησαν τον “Βυζαντινό Περίπατό” τους. Αρχικά ενημερώθηκαν από τον ξεναγό για την ιστορία του πύργου των κάστρων, απόλαυσαν την καταπληκτική θέα, αγνάντεψαν την πόλη και τον Θερμαϊκό κόλπο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Βλατάδων στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μέσα από τα σοκάκια της Άνω Πόλης προχώρησαν προς την Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ. Η μονή Λατόμου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, λόγω του μοναδικού παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού διάκοσμου και των βυζαντινών τοιχογραφιών που κοσμούν τον ναό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία εκτός των άλλων να δουν από κοντά το αρχαιότερο βυζαντινό ψηφιδωτό.

Προτελευταία στάση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ορφανού, ένα παλαιό βυζαντινό καθολικό της Μονής της Θεσσαλονίκης και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα παιδιά θαύμασαν τις πλούσιες τοιχογραφίες του ναού, που είναι πραγματικά αριστουργήματα και αποτελούν τις πληρέστερα διατηρούμενες σε σχέση με άλλους ναούς της Θεσσαλονίκης.

Τελευταία στάση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Ναός αποτελεί το σημαντικότερο σωζόμενο δείγμα παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Ελλάδα. Από γραπτές πηγές προκύπτει ότι ο ναός από την ίδρυσή του, στα μέσα του 5ου αιώνα, ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Η επωνυμία Αχειροποίητος, εντοπίζεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1320 και σχετίζεται με την εικόνα του ναού της Παναγίας δεομένης που υπήρχε στον ναό. Στον ναό τιμόταν επίσης ο άγιος Δημήτριος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά που σώζονται στις εσωτερικές ράχες των τόξων των κιονοστοιχιών. Φυτικά και γεωμετρικά σχέδια, ζώα και  χριστιανικά σύμβολα έχουν αποδοθεί με εξαιρετική τεχνική. Οι λίγες τοιχογραφίες που κοσμούν το νότιο κλίτος του ναού χρονολογούνται στο α’ μισό του 13ου αιώνα και σώζονται πια σε κακή κατάσταση. Οι μορφές που απεικονίζονται είναι στρατιωτικοί άγιοι και αποτελούν μέρος της παράστασης των Σαράντα Μαρτύρων της Σεβάστειας.

Τα παιδιά κατά τη διαρκεια της ξενάγησης συμπλήρωναν φύλλα εργασίας με στοιχεία και πληροφορίες σχετικές με τα βυζαντινά μνημεία που επισκέπτονταν.

  1. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 6Α
  2. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 9Α
  3. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 1Α
  4. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 2Α
  5. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 3Α
  6. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 4Α
  7. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 5Α
  8. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 7Α
  9. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ 8Α

Comments are closed.

Links: