Search
Archives

Ένας βυζαντινός περίπατος στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 28.03.2023 πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική δράση του Σχολείου μας στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχε η Ε΄ τάξη (Ε1 και Ε2 τμήματα).

Με αφετηρία τον Πύργο Τριγωνίου στα κάστρα της πόλης Θεσσαλονίκης, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνοδευόμενοι/ες από τις δασκάλες των τμημάτων ξεκίνησαν έναν “Βυζαντινό Περίπατο” με οδηγό τους έναν έμπειρο ξεναγό. Αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία του πύργου, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν την καταπληκτική θέα από τα κάστρα. Αγνάτευσαν τον Θερμαϊκό κόλπο, θαύμασαν την ομορφιά της πόλης, διέκριναν τα όρια των τειχών της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Βλατάδων, η οποία είναι Σταυροπηγιακή Μονή στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης και το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί έως και σήμερα. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για την ιστορία της Μονής και την αρχιτεκτονική της. Στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής σώζονται εξαιρετικά δείγματα παλαιολόγειας ζωγραφικής και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Η περιήγηση συνεχίστηκε μέσα από τα σοκάκια της Άνω Πόλης προς την Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ. Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είναι του Σωτήρος Χριστού του Λατόμου και ο ιερός αυτός ναός βρίσκεται στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, κοντά στη Μονή Βλατάδων. Η μονή Λατόμου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, λόγω του μοναδικού παλαιοχριστιανικού ψηφιδωτού διάκοσμου και των βυζαντινών τοιχογραφιών που κοσμούν τον ναό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία εκτός των άλλων να δουν από κοντά το αρχαιότερο βυζαντινό ψηφιδωτό.

Προτελευταία στάση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ορφανού, ένα παλαιό βυζαντινό καθολικό της Μονής της Θεσσαλονίκης και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σήμερα ο ναός έχει τη μορφή μιας μακρόστενης ξυλόστεγης αίθουσας που περιβάλλεται στις τρεις πλευρές με στοά (περίστωο). Η στοά ανατολικά απολήγει σε δύο παρεκκλήσια. Στο εσωτερικό του ναού το μαρμάρινο τέμπλο χρονολογείται στην εποχή ίδρυσης του ναού, ενώ τα κιονόκρανα είναι της παλαιοχριστιανικής περιόδου. Οι πλούσιες τοιχογραφίες του ναού είναι πραγματικά αριστουργήματα και αποτελούν τις πληρέστερα διατηρούμενες σε σχέση με άλλους ναούς της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών, εκτός από τα πολλά θέματα από τον Βίο του Χριστού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα θέματα του Ακάθιστου Ύμνου και των Βίων του αγίου Νικολάου και του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη.

Τελευταία στάση η Ροτόντα. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το εσωτερικό της καθώς την ημέρα εκείνη δεν ήταν επισκέψιμος ο χώρος. Ορίσαμε όμως νεότερη ημερομηνία να επισκεφθούμε τον Ιερό αυτόν Ναό, ο οποίος είναι μοναδικός στον Ελλαδικό χώρο εξαιτίας της κυκλικής μορφής του.

Τα παιδιά κατά τη διαρκεια της ξενάγησης συμπλήρωναν φύλλα εργασίας με στοιχεία και πληροφορίες σχετικές με τα βυζαντινά μνημεία που επισκέπτονταν.

Αποχαιρέτησαν τον ξεναγό, τον ευχαρίστησαν για την υπέροχη ξενάγησή του και ανανέωσαν τη συνάντησή τους για τον μήνα Μάιο προκείμένου να γνωρίσουν κι άλλα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία. Ο ξεναγός συνεχάρη τα παιδιά για τις γνώσεις και κυρίως για τη συμπεριφορά τους.

  1. Βυζαντινά μνημεία 1α
  2. Βυζαντινά μνημεία 2α
  3. Βυζαντινά μνημεία 3α
  4. Βυζαντινά μνημεία 4α
  5. Βυζαντινά μνημεία 5α
  6. Βυζαντινά μνημεία 6α
  7. Βυζαντινά μνημεία 7α
  8. Βυζαντινά μνημεία 8α
  9. Βυζαντινά μνημεία 9α
  10. Βυζαντινά μνημεία 10α
  11. Βυζαντινά μνημεία 11α
  12. Βυζαντινά μνημεία 12α
  13. Βυζαντινά μνημεία 14α

Comments are closed.

Links: