Search
Archives

H Α΄ τάξη στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων Βεργίνας _ Πρόγραμμα “Ειρεσιώνη”

Τη Δευτέρα 5/12/22 τα δύο τμήματα της Α΄ τάξης επισκεφτήκαμε το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας. Αν και ο καιρός ήταν λίγο βροχερός, η διάθεσή μας ήταν πολύ καλή.

Αρχικά, συναντήσαμε την υπεύθυνη του προγράμματος, κ. Φώτω Παπαργυρούδη στο εργαστήριο που βρίσκεται δίπλα στο μουσείο. Εκεί συμμετείχαμε στο πρόγραμμα «Ειρεσιώνη», στολίζοντας  κλαδιά δάφνης και ελιάς με διάφορους καρπούς και κορδέλες, το χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας .

Στην αρχαιότητα το στολισμένο κλαδί το κρατούσαν τα αγόρια και το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, λέγοντας ευχές και παινέματα για τον νοικοκύρη προσπαθώντας να επιτύχουν ένα γενναιόδωρο κέρασμα. Όταν έφθαναν στο σπίτι τους, κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους και την άφηναν εκεί μέχρι την ίδια ημέρα του νέου έτους.

Έπειτα, αφού απολαύσαμε τον μύθο της Περσεφόνης, ζωγραφίσαμε την αρπαγή της από τον Άδη παίρνοντας αφορφή από μια πανέμορφη τοιχογραφία της αρχαιότητος που σώζεται στο Μουσείο. Τέλος, επισκεφτήκαμε το επιβλητικό Μουσείο, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά την υπέροχη τοιχογραφία της αρπαγής, το χρυσό στεφάνι και την ολόχρυση λάρνακα του Φιλίππου του Β΄, αλλά και να παρατηρήσουμε από κοντά τους τάφους του Φιλίππου και του εγγονού του, Αλέξανδρου του Δ΄.

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη έληξε με την επιστροφή μας στο σχολείο μας το οποίο και στολίσαμε με τα κλαδιά της ειρεσιώνης καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.!!!!!!!

  1. Ειρεσιώνη Α\' τάξη 1α
  2. Ειρεσιώνη Α΄ τάξη 2α
  3. Ειρεσιώνη Α΄ τάξη 4α
  4. Ειρεσιώνη Α΄ τάξη 6α

Comments are closed.

Links: