Search
Archives

Συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης “Αράπιτσα, το ποτάμι μας!”_ ΚΠΕ Νάουσας _ Δ2 τμήμα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ2 τμήματος, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος που πραγματοποιούν για το νερό, επισκέφτηκαν με τη συνοδεία των δασκάλων κ. Χιώτη Ηλία και κ. Κούλη Δέσποινας  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας. Εκεί, συμμετείχαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τον τίτλο: «Αράπιτσα, το ποτάμι μας».

     Φτάνοντας, μας υποδέχτηκε φιλόξενα ο εκπαιδευτικός κ. Μπεκιάρης Γεώργιος, που εργάζεται στο κέντρο. Προσκάλεσε τα παιδιά σε μία αίθουσα του κέντρου και τα ενημέρωσε για τον κύκλο του νερού, για το ποτάμι Αράπιτσα, για τους υγρότοπους, για την αναγκαιότητα του νερού στους ζωντανούς οργανισμούς, για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ενώ προέβαλε  και έναν υδρογραφικό χάρτη της περιοχής.

     Στη συνέχεια τα παιδιά ξεκίνησαν την πεζοπορία στην καταπράσινη φύση, διασχίζοντας πλακόστρωτα μονοπάτια δίπλα στον κελαρυστό ποταμό. Αρχικά έμαθαν πώς να προσανατολίζονται σ΄ ένα άγνωστο μέρος, ενώ είχαν την ευκαιρία στη διαδρομή να παρατηρήσουν κάθε λογής φυτά όπως πλατάνια, βελανιδιές, φλαμουριές, φτελιές, αλλά και μικρότερα φυτά όπως ανεμώνες και πρίμουλες, ακόμη και βρύα και λειχήνες.

     Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για τα παιδιά είχε το εκτροφείο θηραμάτων. Τα παιδιά θαύμασαν τα διαφορετικά είδη φασιανών (χρυσός, λευκός), ενώ είχαν το προνόμιο να παρατηρήσουν από κοντινή απόσταση μία ομάδα αγριογούρουνων, που έπαιζαν πίσω από τον περιφραγμένο χώρο που βρίσκονταν τα παιδιά.

     Έπειτα οι μαθητές και οι μαθήτριες έκαναν μία στάση στο ποτάμι για να μάθουν, πώς να ξεχωρίζουν, αν το νερό της Αράπιτσας είναι πόσιμο λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορα κριτήρια.

     Στο τέλος, χαλάρωσαν και έπαιξαν ένα παιχνίδι εγρήγορσης και παρατηρητικότητας στο μαγευτικό τοπίο.   Φεύγοντας τα παιδιά, γεμάτα ικανοποίηση  αποχαιρέτησαν το ειδυλλιακό τοπίο και πήραν μαζί τους πολλές καινούργιες γνώσεις.

  1. ΚΠΕ1 (2)
  2. ΚΠΕ2 (2)
  3. ΚΠΕ3 (2)
  4. ΚΠΕ4 (2)
  5. ΚΠΕ5 (2)
  6. ΚΠΕ6 (2)
  7. ΚΠΕ7 (2)
  8. ΚΠΕ10 (2)
  9. ΚΠΕ11 (2)
  10. ΚΠΕ12 (2)

Comments are closed.

Links: