Search
Archives

“ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΟΒΡΑ” – Ένα Ντοκιμαντέρ Μαθητών/τριών της ΣΤ’ τάξης του 12ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Η πόλη της Βέροιας περιβάλλεται από πολλές τοποθεσίες που έχουν να αναδείξουν σημαντικά στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού. Μία από αυτές είναι η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά.

Μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης του 12ου ΔΣ Βέροιας “συνομίλησαν” με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της κινηματογραφικής τεχνικής green screen (πράσινη οθόνη) με αυτό το ιερό καταφύγιο ψυχής, βυθίζοντας τη ματιά στα άδυτα της τοπικής ιστορίας.

Με περίσσεια αγάπη, σοβαρότητα και σεβασμό μπροστά στο άγνωστο γι’ αυτούς εγχείρημα άφησαν μέσα από το λόγο τους, μέσα από την αφήγηση, όλους εμάς να γνωρίσουμε τον πολιτιστικό και ιστορικό θησαυρό που κρύβει η Μονή.

Δεσπόζουσα στις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου και ανήκουσα στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, η Ιερά Μονή διαδραμάτισε το 1822, κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά και θρησκευτικά κέντρα της Μακεδονίας. Οι μαθητές/τριες μας, μέσα από την ταινία, ξεδιπλώνουν το ρόλο αυτό, στοιχειοθετώντας τη συμβολή του χριστιανισμού στην ιστορική πορεία του τόπου.

Τούτη η ιστορική πορεία, το έτος 2022, δύναται να εορτάσει μια μικρή επέτειο, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και την καταστροφή της Παναγίας Δοβρά και 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η δημοσίευση του μικρού ντοκιμαντέρ και η διάχυσή του στην ευρύτερη κοινωνία (Φεβρουάριος 2022) τυχαίνει να είναι επίκαιρη, καθώς γίνεται αναφορά σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με το χρονικό διάστημα που διανύουμε, όπως η 20η Φεβρουαρίου 1822, όταν έλαβε χώρα στην παλιά μονή της Δοβρά μυστική συνάντηση του Τάσου Καρατάσου κι άλλων οπλαρχηγών με σκοπό να απελευθερώσουν τη Βέροια, και λίγες μέρες αργότερα, η 12η-13η Μαρτίου 1822, όταν έγινε η μάχη της Δοβρά, που κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων. Κατά τη μάχη αυτή η μονή κάηκε και το ομώνυμο χωριό της Δοβρά χάθηκε για πάντα.

Το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ, με το οποίο το σχολείο συμμετέχει στον 12ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους “Σινεμά…διάβασες;;”, δημιουργήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Γερμανικών του σχολείου, κ.Χριστίνας Δημητριάδου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων “Βιωματική μάθηση & παραγωγή πολιτισμικού υλικού — Η Μονή της Παναγίας Δοβρά”, μέσω του οποίου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες αφενός να αναπτύξουν την πολιτιστική και ιστορική τους συνείδηση και αφετέρου να εκφραστούν καλλιτεχνικά, μέσα από τη γλώσσα του κινηματογράφου (πληροφορίες στο blog της εκπαιδευτικού).

Η ταινία ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΟΒΡΑ στο youtube

https://youtu.be/NB2sU51jflk

Comments are closed.

Links: