Search
Archives

Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο εργοστάσιο ζάχαρης Πλατέος

Το εργοστάσιο ζαχάρεως Πλατέος επισκέφθηκαν στις 8 Νοεμβρίου 2011 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄τάξης του σχολείου μας.

Το ζαχαρουργείο Πλατέος βρίσκεται στο 42ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βέροιας. Κατασκευάσθηκε το 1961 σε ιδιόκτητο γήπεδο εκτάσεως 646 στρεμμάτων από την Ιταλική εταιρεία “REGGIANE”, και λειτούργησε το 1962 με δυναμικότητα 2.000 tn τεύτλα την ημέρα.

Είναι το μοναδικό, από άποψη δυναμικότητας, εργοστάσιο της Εταιρείας. Κατεργάζεται τεύτλα από την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τα έτη 1968 – 1972 με σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας έφθασε τους 6.000 τόνους/24ωρο και με νέα αύξηση της δυναμικότητας από το 1978 πέτυχε σήμερα ονοματική δυναμικότητα επεξεργασίας τεύτλων 8.000 τόνων/24ωρο με δυνατότητα παραγωγής σε ζάχαρη 100.000 τόνους/έτος.

Η παραγωγική λειτουργία (καμπάνια) του εργοστασίου αρχίζει στις αρχές Αυγούστου και η χρονική διάρκεια εξαρτάται από την ποσότητα των τεύτλων.

Το κύριο προϊόν της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, που παράγεται από την επεξεργασία των ζαχαρότευτλων. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε. επεξεργάζεται άνω των 1.500.000 τόνων ζαχαρότευτλων ετησίως και έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερους από 158.000 τόνους ζάχαρης και να καλύψει το σύνολο της εγχώριας κατανάλωσης. Για τον σκοπό αυτό, η Εταιρεία συνεργάζεται με 5.000 περίπου τευτλοπαραγωγούς από την Κεντρική Ελλάδα μέχρι την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η συγκομιδή και η βιομηχανική επεξεργασία του τεύτλου για την παραγωγή ζάχαρης (καμπάνια), γίνεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο κάθε έτους, διαρκεί κατά μέσο όρο 80 ημέρες και λαμβάνει χώρα στα τρία εργοστάσια της εταιρείας: Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδος.

Οι μαθητές/τριες και το διδακτικό προσωπικό του Σχολείου ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη της εταιρίας και το προσωπικό για την ξενάγηση, τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις το εργοστασίου. Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία προσέφερε στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Λώτη Παναγιώτα, δασκάλα της Δ1, Αντωνίου Γεώργιος, δάσκαλος της Δ2, Μητροπούλου Ολυμπία, δασκάλα της Δ3 και Μιχαηλίδου Ελένη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής 

 

Comments are closed.

Links: