Search
Archives

Ο όσιος Αντώνιος ο νέος, ο Βεροιεύς, o πολιούχος της πόλης μας

Πανηγυρίζει αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012 ο ιερός ναός του πολιούχου της πόλης μας, Αγίου Αντωνίου.

Λίγα λόγια για το βίο του οσίου Αντωνίου: 

Ο όσιος Αντώνιος ο νέος και θαυματουργός  καταγόταν από τη Βέροια της Μακεδονίας. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς και ενάρετους.  Όταν ήταν νέος ακόμα πήγε στη Μονή της Περαίας, που τότε ήταν σε μεγάλη ακμή, κι έγινε μοναχός. Αργότερα, με την άδεια του ηγουμένου του, αποχώρησε από τη Μονή για άσκηση υψηλότερης πνευματικής ζωής. Εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά παραπλεύρως του κοντινού ποταμού. Εκεί για 50 χρόνια μόνος πέρασε με προσευχή και άσκηση κι εκεί τελικά πέθανε ειρηνικά. Κατά τύχη, κάποιοι κυνηγοί που περνούσαν από κει, οδηγούμενοι από τα σκυλιά τους, βρήκαν το άγιο λείψανο του άταφο μέσα στη σπηλιά. Τότε ο αρχιερέας του τόπου μαζί με το λαό, το περισυνέλεξαν και με ευλάβεια το μετέφεραν στη Βέροια, όπου και έκτισαν ναό στο όνομά του, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα. Στη σπηλιά, όπου βρέθηκε το λείψανό του,  έκτισαν σκήτη στο όνομα του Τιμίου Προδρόμου, που αργότερα συγκέντρωσε πολλούς μοναχούς.

Πρόγραμμα του εορτασμού του πολιούχου μας:
Την Τρίτη 17/01/2011 ο Ιερός Ναός του Πολιούχου μας Αγίου Αντωνίου του νέου πανηγυρίζει.
Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Δευτέρα 16/1/2012
6.00 μ.μ.-8.00 μ.μ.: Υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Παντανάσσας και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
Τρίτη 17/01/2012
07.00π.μ.-10.30π.μ.:  Αρχιερατικό Συλλείτουργο
10.30π.μ. -11.30π.μ.:  Λιτανεία της Εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου.
Λειτουργία σχολείων την ημέρα της εορτής του Πολιούχου:
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τα Προεδρικά Διατάγματα 200/1998 άρθρο 4 (για το νηπιαγωγείο) και 201/1998 άρθρο 4 (για το δημοτικό σχολείο) που δημοσιεύτηκαν στο Φ.Ε.Κ. 161/13-7-1998, τ.Α., η ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και της τοπικής εθνικής εορτής θεωρούνται επίσημες αργίες και τα σχολεία δε λειτουργούν.  
Σημαιοφόρος και παραστάτες με τη συνοδεία εκπαιδευτικού του σχολείου μας θα παραβρεθούν το πρωί της Τρίτης 17/01/2012 στη δοξολογία και τη λιτανεία της εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου Αντωνίου.

 

 

Comments are closed.

Links: