Search
Archives

Ένα ταξίδι στον Μακεδονικό Αγώνα…

pavlosmelas  Την Παρασκευή 13/10/2017 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα. Η Διευθύντρια του σχολείου και η κ. Σιδεροπούλου Αγνή μίλησαν για τον Μακεδονικό αγώνα και την προσφορά των αντρών και γυναικών της Μακεδονίας σε έναν αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας.

Δικαίως στο άκουσμα του όρου Μακεδονικός Αγώνας ο νους μας έτρεξε κατευθείαν στον Παύλο Μελά, τον αξιωματικό του ελληνικού στρατού που με τον ηρωικό του θάνατο του στις 13 Οκτωβρίου του 1904 στο χωριό Στάτιστα της Μακεδονίας, αφύπνισε τις κοιμισμένες συνειδήσεις στην Ελλάδα και τις έκανε να αναλογιστούν ότι υπάρχει  Μακεδονία,  ότι πρέπει να τρέξουν να σώσουν τη Μακεδονία για να τους σώσει και αυτή με τη σειρά της.

Μια μαθήτρια μας διάβασε για τον Τέλλο Άγρα, την προσφορά του στον αγώνα και τη θυσία του. Αναφερθήκαμε στους μητροπολίτες Καστοριάς και Δράμας , Γερμανό Καραβαγγέλη και Χρυσόστομο Καλαφάτη αντίστοιχα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις δασκάλες του Μακεδονικού Αγώνα, οι οποίες προσπαθούσαν να κρατήσουν άσβεστη στην καρδιά των μαθητών τους την αγάπη για τον ελληνισμό και να μην υποκύψουν στην προπαγάνδα των Βουλγάρων για προσχώρηση στη Βουλγαρική Εξαρχία.

Τα παιδιά παρακολούθησαν σχετικά βίντεο στις αίθουσες και τραγούδησαν ένα τραγούδι για τον Παύλο Μελά.
Μέσα από όλα αυτά θυμηθήκαμε και τα λόγια ενός ιεράρχη της πατρίδας μας:
“Γι αυτό καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες να έρχονται εις την Μακεδονία
και να προσέχουνε που πατάνε
Γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό
μπορείς να πατήσεις έναν τάφο
μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο.
Είναι διάσπαρτος ο τόπος ΘΥΣΙΑ”.

Βίντεο και κείμενα για τον Μακεδονικό Αγώνα  μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.

Comments are closed.

Links: