Search
Archives

La galette des Rois (Η γαλλική βασιλόπιτα) στη Βέροια

Ο σχολικός σύμβουλος Γαλλικής γλώσσας, κ. Παρτσανάκης Λεό, σε συνεργασία με το Γαλλικό Προξενείο  Θεσσαλονίκης οργάνωσαν μια εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης  Βέροιας, στις 15 Ιανουαρίου με θέμα τη γαλλική βασιλόπιτα. Η εκδήλωση εμψυχώθηκε από τη μορφωτική ακόλουθο του Γαλλικού Προξενείου, Mme Caso. Η παραπάνω εκδήλωση αφορούσε τους μαθητές  των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, που διδάσκονται τη γαλλική γλώσσα ως β΄ξένη γλώσσα. Τους μαθητές συνόδευσαν η καθηγήτρια Γαλλικών, κ. Βαβούρα Δέσποινα και ο δάσκαλος της Ε΄τάξης κ. Κουτζιαμπασόπουλος Αντώνιος.

Οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση. Παρακολούθησαν δύο γαλλόφωνες ταινίες, έλαβαν μέρος σε διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, επικοινώνησαν στα γαλλικά, με μεγάλη επιτυχία, με τη μορφωτική ακόλουθο, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το έθιμο της βασιλόπιτας στη Γαλλία, τραγούδησαν το τραγούδι “j’aime la galette” , “βομβάρδισαν” με ερωτήσεις και απορίες για τη ζωή στη Γαλλία τη μορφωτική ακόλουθο και διασκέδασαν με δημιουργικό τρόπο.


1292821703_filepathname
Και λίγες πληροφορίες για την galette des Rois! (πίτα των βασιλιάδων)

Η γαλλική βασιλόπιτα κόβεται στην Γαλλία στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανείων (Le jour de l’?piphanie) και συμβολίζει τον ερχομό των τριών μάγων στην Βηθλεέμ. Φτιάχνεται από φύλλο σφολιάτας και γέμιση από κρέμα με αμύγδαλα ή άλλες φορές μαρμελάδα, μήλο, μείγμα φρούτων ή σοκολάτα. Η Galette des Rois κόβεται σε ισάριθμα κομμάτια, όσοι είναι και οι παρευρισκόμενοι με επιπλέον ένα για τον πρώτο φτωχό που θα περάσει ή βρίσκεται εκεί κοντά. Ο μικρότερος στο τραπέζι, χωρίς να κοιτάει υποδεικνύει ποιος θα πάρει κάθε κομμάτι που κόβεται. Περιέχει και το γνωστό “φλουρί”, une f?ve, κατά λέξη κουκί, στη σύγχρονη εποχή βάζουν μέσα μια μικρή πορσελάνινη χριστουγεννιάτικη φιγούρα. Συνοδεύεται πάντα από μια χάρτινη κορώνα κι όποιος βρει το “φλουρί”, la f?ve, είναι ο βασιλιάς της μέρας και φοράει την κορώνα.

Comments are closed.

Categories
Μετάβαση στο περιεχόμενο