Search
Archives

«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού»

ΕKΛΗΛΩΣΗ

Αφιερωμένη στην Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού  Ελληνισμού

    Πριν λίγες μέρες, στις 19 Μαΐου, που ήταν η ημέρα η αφιερωμένη στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, το τμήμα μας, το ΣΤ2, με τη δασκάλα μας, την κ. Παπαδοπούλου Μαρία,  οργάνωσε μια εκδήλωση για την επέτειο αυτή.

Στην αρχή όλα τα παιδιά ντυθήκαμε με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, τις οποίες μας δάνεισε ο Σύλλογος “Εύξεινος Λέσχη” Βέροιας.  Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του σχολείου μας έκανε μια μικρή εισαγωγή για τον ξεριζωμό των Ποντίων από την Πατρίδα τους, τους λόγους που οδήγησαν σε αυτόν τον ξεριζωμό και τις δυσκολίες που πέρασαν οι Πόντιοι.

   Έπειτα μερικά παιδιά αναφέρθηκαν στο χρονικό της Γενοκτονίας και τον διωγμό των Ποντίων και άλλα απήγγειλαν ποιήματα. Κατόπιν τραγουδήσαμε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια όπως: Πάρθεν η Ρωμανία, Το Τσιάμπασιν, Η κόρ? επήεν σο παρχάρ?, και Την πατρίδα μ? έχασα – τον εθνικό ύμνο των Ποντίων. Μετά χορέψαμε ποντιακούς χορούς όπως: το Κότσαρι, το Ομάλ, την Μπιρμπιλομάτα και την Τριγώνα.

   Ήταν μια όμορφη γιορτή που άρεσε σε όλους όσους την παρακολούθησαν. Συγκινητική ήταν η κατάθεση των συναισθημάτων του παππού ενός συμμαθητή μου, ο οποίος μας είπε πως η πατέρας του ήταν στον ξεριζωμό και πως παρόλο που προερχόταν από μια πολυμελή οικογένεια, μετά τη γενοκτονία ήταν ο μόνος από όλη την οικογένεια που γύρισε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

                                                                                    Ραφαηλία Θ.

Ακολουθεί ταινία

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ2 τμήματος και το Διδακτικό Προσωπικό του σχολείου μας, ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση της “ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ”  για τις παραδοσιακές στολές που μας δάνεισαν συμβάλλοντας  έτσι στην διοργάνωση και την επιτυχία της γιορτής μας.

Comments are closed.

Links: